Kokos- och citronfudge

Ni som lyssnat på Hälsohormoner vet att jag under ett tag åt enligt kosthållningen carnivore, för att sedan gå över till en mer ketogen kost ett tag efteråt (som delar utav min behandlingsplanhälsoresan jag gjorde våren 2021)

En av de största utmaningarna med det där var att inte kunna ”unna sig” något lite roligare som snacks eller efterrätt, i alla fall någon gång ibland. Eftersom jag hade en väldigt specifik återintroduktionsplan (lyssna mer om det här) så var det inte helt enkelt att hitta recept. Alltså gjorde jag som jag brukar – hittade på egna!

Därför är detta recept både anpassat för att innehålla minimalt med kolhydrater, vara AIP-vänligt, funka för alla med histaminintolerans OCH vara lågt på fodmaps (bra för alla IBS:are). Men det gick ju det med!

En del äter ingen sötning alls på keto, andra är okej så länge ett recept innehåller mindre än 10 g kolhydrater/portion. Så huruvida det här receptet är keto eller inte kan du själv få avgöra – dels genom hur många bitar du äter, men det går också bra att skippa lönnsirap (framförallt om du är van vid att det du äter inte måste smaka väldigt sött). För fler varianter – se längst ned under ”Andra varianter”.

Viktiga noteringar:

  • Tänk på att tallriken du värmer kokossmöret i kan bli väldigt varm om du värmer över vattenbad = var försiktig när du häller upp.
  • Beroende på årstid kanske du inte behöver smälta kokosoljan, är den redan lite mjuk kan det räcka att blanda med det varma kokossmöret.
  • Om du använder plastformar – var extra noga med att låta blandningen svalna helt, för att minska negativ påverkan från plasten.
  • Bitarna smälter rätt snabbt när du tagit fram dem i rumstemperatur, så plocka fram precis före servering. Det går också att låta dem stelna i kyl om du har dålig plats i frysen.
  • Använd koden HÄLSOHORMONER15 för 15% rabatt på kokossmör och ev. kollagen vid beställning från vår samarbetspartner Upgrit.se.

 

Kokos- och citronfudge

Portioner: 16 bitar

Tid: 15 min  + minst 1 h i frys

Gör så här:

  1. Häll i några dl vatten i en kastrull och hetta upp. Istället för lock placerar du ex. en djup tallrik eller skål (som tål värme) ovanpå kastrullen och lägger där i ditt kokossmör och din kokosolja. När vattnet i kastrullen blir varmt kommer smöret och oljan börja smälta, rör runt lite under tiden så smälter det snabbare.
  2. Ta bort tallriken från värmen och blanda i resten av ingredienserna (smaka av om du tycker det är lagom med citronsmak eller vill ha i mer citronsaft). Låt sedan svalna något om du ska hälla blandningen i en plast-eller silikonform.
  3. Med hjälp av en sked/matsked fyller du sedan en iskubs-form med blandningen (ca 1 msk/kub) – för mig blev det 16 bitar.
  4. Ställ in i frysen (tar ca 1-2 h att stelna beroende på hur kall din frys är). Ät sedan direkt från frysen och ta bara fram några bitar i taget eftersom de smälter efter ett tag i rumstemperatur.

Ingredienser:

  • 0,7 dl (75 g) kokossmör
  • 0,5 dl (75 g) kokosolja
  • 0,5 dl (20 g) riven kokos
  • 1-1,5 msk citronsaft (0,5 citron)
  • 1 tsk lönnsirap
  • 1 nypa salt

Näringsvärde

Näring per bit:
Kcal: 85
Fett: 9 g
Kolhydrater: 1 g
Protein: 0,5  g

Andra varianter:

  • Testa min chokladfudge med kokos- och tahini istället för en annan variant (obs: inte AIP!).
  • Skippa lönnsirapen helt för ännu färre kolhydrater, eller byt ut mot ditt val av sötning (ex. kokossocker eller honung – samma mängd).
  • Byt ut citron mot lime, eller addera annan smaksättning: kakao, carob, lakrits-, blåbär-, hallonpulver, vanilj – möjligheterna är oändliga!
  • Om du vill ha mindre kokossmak kan du alltid skippa den rivna kokosen, och kanske vill du hellre klicka i lite nötsmör, eller några finhackade nötter?
  • Närings/proteinboosta med 0,5 dl kollagen i smeten – se då till att blanda väl!
No Comments

Post A Comment