Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Om Sofia
OM REALFOODREADHEAD

Bakom RealfoodRedhead står jag, Sofia Eklund, en kost- och hälsovetare bosatt i Göteborg. Mitt eget hälsointresse började på riktigt då jag själv förändrade min hälsa med hjälp av kosten, och växte så pass stort att jag till slut valde att utbilda mig inom ämnet. 3 år på Hälsopromotionsprogrammet på Göteborgs Universitet gav mig en kandidatexamen i kostvetenskap, och idag arbetar jag med hälsa på flera olika sätt.

Jag driver mitt egna företag RealfoodRedhead för kostrådgivning och föreläsningar, är ansvarig kostexpert för alla klienter på Cullberg Coaching, är Ica Maxi Göteborgs egna kostvetare med hälsoinsatser för kunder och personal, co-hostar podcasten Hälsohormoner,  och inspirerar dagligen till en bättre hälsa via min Instagram.

HÄLSA för mig är en livsstil med bra vanor och en sund balans inom de fyra nedanstående områdena:

Kost

Jag förespråkar en kost baserat på naturliga råvaror – real food! Majoriteten av mina recept är fria från gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker, och innehåller istället näringstäta livsmedel som är snälla mot din kropp!

Jag är en foodie in i själen, och tycker att det är superviktigt att maten vi äter smakar gott! Jag älskar att både testa och hitta på nya maträtter, och tror att en av hemligheterna bakom en hållbar, hälsosam kost är att du faktiskt tycker att maten du äter är god. Det ultimata är väl om både hjärnan och kroppen blir glad av maten du äter – do what makes your mind and body happy!

Behöver du hjälp med att göra din kost mer näringsrik, utan att offra goda smaker – kika in på mina olika typer av kostrådgivning!

Rörelse

Oavsett om det handlar om välmående, en stabil vikt, eller stresshantering, så är rörelse en otroligt viktig pusselbit för ett hälsosamt liv. Min egen träning består främst av yoga och styrketräning – en variation som gör träning rolig och balanserad för mig. Jag är utbildad i Yin yoga och har hållit klasser i både ”vanlig” yoga och yin, samt byggt flera event som kombinerat yoga och mat.

Hur kosten påverkar träningen – idrottsnutrition! – är ett ämne som jag föreläst om för flera olika grupper, som unga och vuxna atleter på Atletakademin, damsektionen i FBC Lerum, och dans- och musikalelever på Balettakademin. Kanske är du också nyfiken på hur kosten kan få oss att prestera bättre när vi tränar? Kontakta mig för kostrådgivning eller en föreläsning!

Sömn

Vi kan äta hur bra som helst, och träna som en elitaktiv, men är sömnen inte på plats så kommer vi inte att få de resultat vi vill ha. Att börja prioritera sömn och förbättra sin sömnkvalitet är något som jag verkligen vill trycka på (men som kan vara jättesvårt, jag vet!), och som jag ofta tar upp inom både kostrådgivning och föreläsningar. I vår podcast Hälsohormoner har vi dessutom flera avsnitt som behandlar detta viktiga tema!

Stress

Den slutliga pusselbiten, och kanske också den svåraste? Jag har själv varit en ”stressad person” i åratal, vilket, tillsammans med andra dåliga livsstilsvanor förr bidrog till både magkatarr och IBS (Irritable Bowel Syndrome). Med hjälp av de tre ovanstående pelarna kan vi bli mer motståndskraftiga mot ohälsa skapat av stress, men i slutändan så kommer vi, i dagens samhälle, behöva implementera någon form av stresshantering i våra liv. Jag är en stark förespråkare av #dowhatmakesyouhappy, pratar ofta om återhämtning på min Instagram, samt erbjuder föreläsningar på temat.

UTBILDNING

Hälsopromotion med inriktning kostvetenskap, 180 HP, Göteborgs Universitet

Ett urval av de kurser jag läst:

Näringslära 1 & 2, Fördjupad Näringslära, Tillämpad Näringslära, Idrottsnutrition, Livsmedelsvetenskap, Mikrobiologi, Biokemi, Organisk kemi, Dietetik och sjukdomslära, Epidemiologi, Coaching, Hälsokommunikation, Hälsopsykologi och -pedagogik, Fysisk aktivitet, stress och hälsa, Folkhälsovetenskap

 Global Yoga Yin Yoga-utbildning 50h

ARBETSPLATS

RealfoodRedhead

Under mitt företagsparaply ryms såväl privat kostrådgivning, som den kostrådgivning jag utför i Cullberg Coaching (i ett grymt team med andra hälsoarbetare, där jag har det huvudsakliga kostansvaret för 100+ klienter). Jag håller även föreläsningar om kost och hälsa för t.ex. arbetsplatser, idrottsföreningar och universitet.

Ica Maxi Göteborg

Ica Maxi Göteborgs egna kostvetare. Har tagit fram märkningen ”kostvetarens val” som sitter på ca 1000 produkter i butiken och ger hälsotips på Icas sociala medier.

ÖVRIGT
    • Deltagande på hälso-konventet Paleofx 2015 och 2017 (30+ workshops och föreläsningar inom naturlig kost och hälsa)