Chokladfudge med kokos och tahini

Genom vår podcast Hälsohormoner har vi sedan i våras ett samarbete med Upgrit – något som varit otroligt givande för både vår och lyssnarnas del! Inte bara har vi fått chansen att testa flertalet produkter ur Upgrits sortiment, vi har också haft flera utlottningar med produkter och satt ihop vårt egna Hälsohormoner-paket med fokus på återhämtning. Sedan får vi inte glömma den rabattkod som vi stolt kan dela med oss till lyssnarna – HÄLSOHORMONER15 ger er 15% rabatt på alla produkter ur Upgrits egna sortiment.

Det jag älskar med Upgrit är dels att de tar in alla de bästa märkena av kosttillskott, sådana märken som jag tidigare år fått beställa genom t.ex. amazon (med dyr frakt, moms och tull på köpet). Och att de med sin egna produktserie inte bara gör vilka kosttillskott som helst, utan har valt att fokusera på några få utvalda tillskott som uppfyller de vanligaste behoven. De tillskott som de själva satt ihop, med blandningar av flera ”ingredienser”, är också noggrant framtagna och väl genomtänkta. Helt rena, massa fyllnadsmedel och tillsatser, utan bara sådant som kan öka upptaget och göra tillskottet ännu lite mer effektivt. Mer värde för pengarna helt enkelt!

Jag vet inte hur många gånger jag haft klienter som ätit multivitamintillskott, magnesium av dålig kvalitet, eller d-vitamin i former som är svåra att ta upp… Tillskottsmarknaden är enorm och många lägger redan pengar på flertalet tillskott idag, men p.g.a. den låga kvalitén hos många märken, och en stor dos falsk marknadsföring, är det helt ärligt mycket pengar i sjön. Visste du t.ex. att multivitamintillskott oftast är en väldigt dålig idé? Många vitaminer och mineraler bör inte tas ihop, eftersom de hämmar upptaget av varandra, bl.a. genom att ”tävla” om samma upptagsväg i kroppen. Ibland innehåller tillskotten dessutom nästan toxisk dos av vissa vitaminer, medan det av andra ämnen är så lågt innehåll att det varken gör till eller från…

Nej, tacka vet jag Upgrits produkter! 😉 Vill du veta mer om Upgrits historia, deras olika produkter (och om varför testosteron är så viktigt för män?) lyssna här, eller här där vi ger ärliga recensioner utav flera Upgrit-produkter.

Men okej, vad har allt ovan att göra med receptet nedan? JO. Upgrit säljer ju faktiskt några livsmedel också, även de noggrant utvalda. Främst sådana som kan vara rätt svåra att få tag på annars. Som kokossmör, kakaosmör och deras hasselnötskräm med dadlar och kakao (lycka till att hitta en hälsosam ”nutella” på burk i affären!). Dessa produkter går bra att äta som de är, alltså rätt ur burken, eller ev. hetta upp kokossmöret eller kakaosmöret och ringla på bär, choklad, smoothies – you name it!

Men för er som inte är ”äta ur burken”-fans utan hellre vill använda produkterna till att göra egna snacks – det här receptet är för er!

Det här kan nog vara ett utav mina snabbaste, enklaste recept – och saknar du några ingredienser så går det bra att skippa eller byta ut också (se längst ned!). Receptet är dessutom perfekt för alla med nötallergi (om du tål solrosfrön) eller för er som kör keto/lchf och vill ha snacks utan massa kolhydrater (återigen – se modifikationer längst ned för detta!).

Viktiga noteringar:

 • Om du använder tahini med salt – skippa det extra saltet i receptet.
 • Har du isformar som inte är av plast så är det såklart att föredra, annars kanske du vill låta smeten svalna något innan du häller den i plastformar för att minska plastens påverkan.
 • Välj själv om du vill göra detta recept med eller utan kokossocker (näringsberäkningen blir densamma förutom ca 10 kcal mindre per bit + 1 kolhydrater/bit, om du väljer att skippa kokossockret).
 • Bitarna smälter rätt snabbt när du tagit fram dem i rumstemperatur, så plocka fram precis före servering. Det går också att låta dem stelna i kyl om du har dålig plats i frysen.

 

Chokladfudge med kokos och tahini

Portioner: 16 bitar

Tid: 15 min  + minst 1 h i frys

Gör så här:

 1. Häll i lite vatten i botten av en kastrull, hetta upp på max och placera en skål/djup tallrik som lock där du häller i kakaosmöret och kokossmöret. Rör runt med gaffel och sänk värmen när det börjar smälta.
 2. Häll över i en ny skål (obs: försiktigt så du inte bränner dig på den upphettade skålen/tallriken!) och blanda ihop med kakao, tahini, kokossocker, vaniljpulver och ev. salt.
 3. Fyll en iskubsform med smeten (enklast är att fylla varje ruta med hjälp av en större sked).
 4. Toppa varje ruta med överströdda kokosflingor.
 5. Ställ in i frysen i minst 1 h, servera sedan direkt från frysen!

Ingredienser:

 • 0,5 dl kokossmör
 • 0,5 dl kakaosmör
 • 0,5 dl kakao
 • 2 msk tahini
 • 3 msk kokossocker
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 nypa salt
 • 1 dl rostade kokoschips

Näringsvärde

Näring per bit:
Kcal: 85
Fett: 8 g
Kolhydrater: 3 g
Protein: 1 g

Andra varianter:

 • Uteslut kokossockret! De går alltså att göra denna fudge helt utan socker (keto/lchf-vänliga), de blir goda då med och lite mer som ”s.k. fat bombs”.
 • Skippa kokosflingor-toppingen helt eller strö på lakritspulver, hallonpulver eller blåbärspulver istället.
 • Byt ut tahini mot mandelsmör eller mot Upgrits hasselnötskräm. Är du allergisk mot både nötter och frön kan du skippa tahinin helt.
 • Näringsboosta med 0,5 dl kollagen i smeten – se då till att blanda väl!
No Comments

Post A Comment