
07 maj Avsnitt 63. Vegetarisk kost – del 2
Det är dags för del 2 på temat plantbaserad kost! Om ni missat del 1, där vi pratar om olika sorters vegetarisk kost, baljväxters påverkan på maghälsan, vad man behöver tänka på gällande vitaminer, mineraler och protein när man äter vego m.m., lyssna här!
I del 2 tar vi upp olika orsaker att inte frossa i soja, och så går vi igenom alla de vanligaste proteinsubstituten i plantbaserad kost. Vad består egentligen tofu, tempeh, oumph och quorn utav, och finns det något alternativ att föredra bland dessa?
Vi pratar också om hur vegetarisk kost påverkar vår hormonhälsa, graviditet och amning, diskuterar kosttillskott för vegetarianer, och så får ni även denna gång med er en läxa! Nästa gång ni är i en mataffär, ta er till valfri frys-/kyldisk och plocka upp någon vegetariskt/vegansk ersättningsprodukt till kött (t.ex. korv, hamburgare, skinka, ost). Läs på innehållsförteckningen och fokusera på proteinkällan – vad är produkten gjord utav? Kommer proteinet från soja, vete, ris, ärtor, svamp?
Nästa punkt är miljön, för är verkligen vegetarisk kost det bästa för miljön, eller finns det flera sätt att äta hållbart? Och hur är det med rött kött, är det så farligt för oss som vi blivit intalade? Vi tar upp problemet med att dra allt kött över en kam, och så avslutar Tine med att slå hål på några myter om rött kött!
OBS! Sista chansen att använda koden ”hormonpodd” för 10% rabatt på Werlabs hälsokontroller – gäller endast MAJ månad ut! Se till att du inte har några näringsbrister (framförallt om du äter mycket vego!) med hjälp av något av följande test: Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL PLUS och Vitamin- och mineraltestet!
Om ni har frågor om något, maila gärna till halsohormoner@gmail.com, skriv till oss på Facebook eller på vår Instagram-sida. Som vanligt ber vi dig att gärna dela avsnittet och podcasten om du tyckte om avsnittet, så att vi kan hjälpas åt att sprida kunskap!
Länkar till avsnittet:
- Avsnitt 45 med Jenny Koos om sköldkörteln
- Avsnitt 53 och 54 om fett
- Avsnitt 19 om Omega 3
- Avsnitt 26 och 27 med Märta Jansdotter (VD på Gröna Gårdar) om rött kötts påverkan på miljön
- Avsnitt 29 med Paulssons Paleo om hållbar odling
- Avsnitt 31 (påskpodden) om kolesterol
- Boken ”The Vegetarian Myth” av Lierre Keith
- Tedtalk ”Cows, carbon and climate” med Joel Salatin
- Tedtalk “Ruminant for a healthier world” med Märta Jansdotter
- Tedtalk “How to green the world’s desert and reverse climate change” med Alan Savory
- Videon ”From fibre to the microbiome: low carb gut health” med Dr Paul Mason
- Werlabs hälsokontroller (OBS: rabattkoden ”hormonpodd” gäller endast maj månad ut!)
Avsnitt 63 av Hälsohormoner hittar ni på iTunes, acast och i podcast-appen på din mobil!
No Comments