Avsnitt 54. Fett – del 2

I Hälsohormoners nya avsnitt tar vi upp tråden där vi slutade, och fortsätter att diskutera FETT!

Om du missat förra avsnittet (fett – del 1!), gå in och lyssna här så att du får med dig den baskunskap du behöver inför detta avsnitt!

I del 2 om fett så pratar vi om vilka slags fetter som vi tycker är de bästa, och vilka vi rekommenderar att du undviker så gott du kan. Vi tar upp sambandet mellan vegetabiliska oljor, omega 6 och transfetter, vilka fetter som är bäst att steka i, och delar med oss om hur vi själva använder fett i vår kost.

Vi diskuterar hur viktigt det är att köpa eko när det gäller fettkällorna, och vad som egentligen är skillnaden mellan paleo, LCHF och ketogen kost?

Slutligen går vi mer specifikt in på vilka personer som kan gynnas av ”högfettskost”, och vilka som istället kan må bäst av lite mer kolhydrater och kanske lite mindre fett (inkl. en liten bonusguide till alla er därute med gallblåsebesvär!)

Glöm inte er hemläxa: hur många grejer hittar du i ditt kök som innehåller solros-, majs-, soja-, jordnöts-, raps-, eller sesamolja?

Länkar till avsnittet:

 

Om ni har frågor om något, maila gärna till halsohormoner@gmail.com, skriv till oss på Facebook eller på vår Instagram-sida. Som vanligt ber vi dig att gärna dela avsnittet och podcasten om du tyckte om avsnittet, så att vi kan hjälpas åt att sprida kunskap!

Glöm inte att Hälsohormoners lyssnare har 10% rabatt på Werlabs hälsotester (gäller Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL Plus och vitamin-och mineraltestet) med koden ”hormonpodd”. Passa på att kolla upp kolesterolvärden, din D-vitaminnivå eller dina sköldkörtelhormoner – som alla påverkas av fettet i vår kost!

Avsnitt 54 av Hälsohormoner hittar ni på iTunes, acast, och i podcast-appen på din mobil!

6 Comments
 • Anna
  Posted at 13:54h, 03 oktober Svara

  Informativt och välstrukturerat som vanligt! Du nämner i avsnittet att du försöker att inte överdriva mängden kokosmjölk i frukosten, och att du inte behöver få i dig riktigt så mycket mättat fett. Vill du förklara lite mer kring hur du tänker? Förstod inte riktigt och vill inte leva i villfarelsen att kokosmjölk (och därmed mättat fett?) alltid är toppen. Tack på förhand 🙂

  • Sofia Eklund
   Posted at 12:21h, 20 december Svara

   Hej, och tack! Förlåt för sent svar, kommer så mycket spam-kommenterar så missar lätt de vanliga! Det är av flera anledningar. Dels så brukar jag, och många med mig, inte må så bra av en alltför stor mängd kokosmjölk (2 dl skulle t.ex. vara lite för mycket för mig), kan nästan skapa lite illamående-känsla. Är ju drickbart fett i princip så svårt att hinna bryta ned allt det där på den korta tiden det tar att få i sig. Fett är ju något av det svåraste att bryta ned i kroppen, så det kräver att man har en välfungerande hälsa och mage (framförallt galla!) för att det ska funka. Jag är som du hörde i avsnittet absolut för en kost med mer fett och mindre kolhydrater överlag, det mår de flesta bra av rent hälsomässigt, men det betyder inte att man ska äta obegränsat med fett. Sen innehåller ju fett väldigt mycket kalorier, så ett stort intag gör det lätt att hamna i positiv energibalans (att man äter mer än man gör av med). Så flera anledningar som sagt, tror vi kanske reder ut det lite mer i del 2 av fett-avsnitten också om du lyssnat på det! 🙂

 • Andrea
  Posted at 06:07h, 06 oktober Svara

  Tack för ett mycket bra avsnitt!! Har ni även testat andra aktörer som https://blokollen.se och https://medisera.se? Vilken är bäst?

  • Sofia Eklund
   Posted at 12:17h, 20 december Svara

   Tack så mycket! Nej det har ingen av oss gjort! Werlabs var väl de första som jag hittade och alltid tyckt att deras tester täckt alla områden jag behövt för mig själv och klienter, och att det är så smidigt med testerna. Men vet att de andra två inte har lika bra sköldkörteltester som werlabs bl.a., medisera mäter inte antikroppar alls och blodkollen mäter inte TRAK. Och Werlabs nya test XL Plus har tester som inte de andra har t.ex. Tycker också att Werlabs som företag jobbar med helhetshälsa på ett sätt som vi kan stå för, så finns många anledningar till samarbetet där 🙂

 • Andrea
  Posted at 16:04h, 07 januari Svara

  Ok! Hittade detta som inkluderar antikroppar och TRAK hos medisera: https://medisera.se/vara-halsokontroller/stora-skoldkorteltestet/

  Är det dessa prover du menar?

  • Sofia Eklund
   Posted at 11:03h, 08 januari Svara

   Ja, precis, det är de värdena! Formulerade mig lite otydligt – medisera har ju ett separat sköldkörteltest så där mäter de alla viktiga grejer. Är det bara det man vill kolla så är ju det bra 🙂 Men jag tycker det är bra när det ingår i större hälsotester (som werlabs karin björkegren jones-paketet hos werlabs), där man inte bara mäter sköldkörtelvärden utan även kollar järnvärden, andra vitaminer och mineraler, kortisol m.m. Kan vara bra och se om ens ev. underfunktion i sköldkörteln påverkar ens näringsvärden, då det i så fall ger en mer komplett bild!

Post A Comment