Avsnitt 53. Fett – del 1

I höstens premiäravsnitt av Hälsohormoner pratar vi om något många är rädda för (men som vi båda älskar…) – FETT! Ett stort ämne som vi valt att dela upp i två avsnitt.

I del ett om fett (rim!) börjar vi med ”the basics”. Vad är egentligen fett, var lagras det i kroppen, och varför har män och kvinnor så olika fettprocent? Hur bryts fettet ned i mag-och tarmsystemet, vad behövs för att det ska tas upp, och varför behöver kroppen ens fett?

Vi pratar också om kolesterol och skillnaden mellan de olika typerna (VLDL, LDL och HDL), kopplingen mellan kolesterol och hjärt- och kärlproblem, och hur vår kost påverkar vilken mängd och typ av kolesterol vi har i kroppen (för kanske är det så att pastan faktiskt är sämre för kolesterolet än vad ägg är…Kanske?)

Vi går såklart också in på de olika sorterna av fett – mättat, enkelomättat och fleromättat (och transfetter!) och i vilken mat du hittar varje sort.

Slutligen tar vi upp missuppfattningarna kring mättat fett, och vad dagens traditionella kostråd kring fett orsakat för problem. För det finns ju faktiskt olika typer av mättat fett (vad är det t.ex. för skillnad på kokosolja och MCT-olja?), och tänk om det faktiskt inte är så enkelt som att artärerna stoppas upp när vi äter en stor klump smör…?

Länkar till avsnittet:

 

Om ni har frågor om något, maila gärna till halsohormoner@gmail.com, skriv till oss på Facebook eller på vår Instagram-sida. Som vanligt ber vi dig att gärna dela avsnittet och podcasten om du tyckte om avsnittet, så att vi kan hjälpas åt att sprida kunskap!

Glöm inte att Hälsohormoners lyssnare har 10% rabatt på Werlabs hälsotester (gäller Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL Plus och vitamin-och mineraltestet) med koden ”hormonpodd”. Här kan ni testa era kolesterolnivåer i kroppen – har du en bra fördelning av de olika sorterna och rätt nivåer?

Avsnitt 53 av Hälsohormoner hittar ni på iTunes, acast, och i podcast-appen på din mobil!

No Comments

Post A Comment