Avsnitt 62. Vegetarisk kost – del 1

Vi vet att många av er lyssnare känner sig förvirrade när det gäller det här med att äta vegetariskt, eller veganskt. Är det verkligen det bästa för hälsan och miljön, så som vi ofta läser i tidningarna?

För att reda ut alla frågetecken spelade vi in två avsnitt där vi försöker nyansera diskussionen kring en plantbaserad kost lite. Inte för att peka ut rätt eller fel, utan för att ni ska kunna ta medvetna val gällande er egen kost!

I del 1 börjar vi som vanligt med ”the basics”: Vad är skillnad på lakto-ovo-vegeterian, flexitarian och vegan?

Vi försöker också besvara några viktiga frågeställningar kring vegetarisk kost, som:

  • Kan man äta paleo om man vill äta vegetariskt?
  • Vad kan man göra om man har svårt att bryta ned kött?
  • På vilka sätt kan baljväxter orsaka magproblem?
  • Hur är omega 3/omega 6-kvoten i en vegetarisk kost?
  • Hur påverkar oxalat-innehållet i maten vår sköldkörtel?
  • Vilka vitaminer och mineraler är lite klurigare att få i sig om man äter vegetariskt?
  • Vad finns det för symtom på B12-brist?
  • Vad är proteinkomplettering och varför är det viktigt att ha koll på som vegetarian eller vegan?

 

I avsnitt 62 får ni också reda på vad det är som får Sofia så uppeldad när hon läser vissa vegetariska recept, och hur stor är egentligen en fis (Tine har svaret!)?

Glöm inte att – framförallt i dessa oroliga tider – fokusera på din egen hälsa, det enda du kan påverka! Se till att du har koll på dina värden (som ditt blodsocker t.ex.!) med hjälp av testen från vår samarbetspartner Werlabs! Med rabattkoden ”hormonpodd” har du 10% rabatt på Werlabs-testerna Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL PLUS och Vitamin- och mineraltestet!

Om ni har frågor om något, maila gärna till halsohormoner@gmail.com, skriv till oss på Facebook eller på vår Instagram-sida. Som vanligt ber vi dig att gärna dela avsnittet och podcasten om du tyckte om avsnittet, så att vi kan hjälpas åt att sprida kunskap!

 

Avsnitt 62 av Hälsohormoner hittar ni på iTunes, acast och i podcast-appen på din mobil!

 

No Comments

Post A Comment