Saftig hallon- och kokoskaka

Jag har länge funderat på hur jag skulle kunna omvandla min hemlig ingrediens-chokladtårta till en mjuk kaka utan choklad…

Så inför alla hjärtans dag i år tog jag tag i saken och började recept-experimentera. Jag ville ha en chokladfri kaka, lite som en present till alla er andra histaminintoleranta där ute, men också för att kokos och hallon kändes som en passande, romantisk kombination!

Men, det är ju tyvärr inte så enkelt som att bara plocka bort kakaon – bakning är kemi med allt vad det innebär, tar man bort något med en viss textur så ändras hela kakan, i smak, konsistens och tillagningstid…

Men – jag är inte den som ger upp, så på tredje försöket har jag äntligen fått ihop ett recept som jag tryggt kan presentera här på hemsidan för er…

Det finns många fördelar med det här receptet. Dels så innehåller det, precis som med chokladkakan, inte kopiösa mängder nötter eller sötning, utan mer ”riktig mat”. Typ, sötpotatis! Men oroa er inte – det är inget någon misstänker när ni bjuder på den här saftiga kakan…

En annan fördel är att kakan går ganska enkelt att slänga ihop, så länge du följer stegen i rätt ordning (och gärna ugnsbakar sötpotatisen i förväg). Och så himla skönt att det funkar fint att använda frysta hallon både till sylten och som topping, då har du kanske t.o.m. råd att köpa dem ekologiska?

För att inte tala om det faktum att du själv kan välja om du vill göra den som hel kaka, eller kanske som portionsbakelser i mindre formar (ramekins)! Perfekt, inte bara om du vill servera den lite mer personligt till dina gäster, utan också om du (liksom jag) tenderar att äta upp en stor del av en hel kaka själv om den står i kylen… Så välj det som passar dig – vill du göra portionsformar så läs första punkten under ”Andra varianter” längst ned i receptet!

Viktiga noteringar:

  • Är du smart – baka sötpotatisen i ugnen dagen före eller i alla fall några timmar före! Världens enklaste grej att göra men som ändå tar ”ugnstid”, så planera smart så de säkert hinner svalna innan du börjar baka! Även hallon-chiasylten går bra att förbereda i förväg om du vill spara tid.
  • När du handlar, köp ca 700-800 g rå sötpotatis totalt (finns det ingen våg i grönsaksavdelningen så tänk att en medelstor brukar väga ca 600 g). Blir det ugnsbakad sötpotatis över så släng ner det i lunchlådan eller gör mina goda sötpotatisplättar av det!
  • Du behöver totalt 225 g frysta hallon (120 g till sylten och ca 85 g att toppa med), vilket brukar motsvara 1 paket.
  • För att behålla mest krispighet i de rostade kokoschipsen – släng på dem precis före servering.
  • Vispad kokosgrädde är enkelt att få till, så länge du följer råden som ges i det här receptet! (Prio: välj rätt sorts kokosmjölk, och kyl den i god tid innan vispning!). När den väl är vispad håller den sig 1-2 dagar i kylen, så går fint att göra i förväg också om du t.ex. skall ha gäster och inte vill stressa med detta!

 

 

Saftig hallon- och kokoskaka

Portioner: ca 1o bitar

Tid: ca 50 min + ca 60 min

Gör så här:

  1. Picka sötpotatisen (ca 2-3 st) med gaffel och baka i ugnen på 200 C ca 60 min/ tills mjuka. Ta av skalet och låt svalna (gör gärna detta i förväg så går bakningen snabbare!)
  2. Sätt ugnen på 175 C och smörj en springform med lite kokosolja.
  3. Gör en omgång hallon-chiasylt och låt svalna medan du förbereder resten av kakan, rör om då och då.
  4. Mixa 4 dl sötpotatis med en stavmixer/mixer ihop med smält kokosolja (om sötpotatisen varit i kylen – hetta upp den i mikron först, så att den varma kokosoljan inte stelnar i kontakt med den kalla potatisen!) i en stor bunke tills slätt.
  5. Vispa ägg och kokossocker l i ca 1 minut (tills lite fluffigt) i en mindre bunke, häll sedan över i bunken med sötpotatis och vispa igen. 
  6. Ha i resten av ingredienserna (sila ev kokosmjölet om det är väldigt klumpigt), mixa igen.
  7. Häll över hälften av smeten i formen, skaka ut lite försiktigt så smeten lägger sig jämnt.
  8. Addera sedan all hallon-chiasylt och smet ut som ett jämnt lager ovanpå smeten i formen.  
  9. Fyll på med resten av kaksmeten, smeta ut tills någorlunda jämnt och skaka igen tills någorlunda jämnt.  
  10. Toppa med resten av de frysta hallonen och peta ned dem en bit i smeten. 
  11. Baka kakan i mitten av ugnen ca 15-20 min, låt sedan svalna helt.
  12. Medan kakan är i ugnen – vispa kokosgrädden om du inte redan gjort detta.
  13. När kakan är färdig, strö över de rostade kokoschipsen och servera ihop med kokosgrädde.

Ingredienser:

Hallon- och kokoskaka

  • 4 dl bakad sötpotatis (ca 700-800 g rå med skal)
  • 1 dl smält kokosolja
  • 2 ägg
  • 1 dl kokossocker
  • 2 msk mandelsmör
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 dl riven kokos
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa havssalt
  • 85 g frysta hallon

Hallon-chiasylt

  • 120 g frysta hallon
  • 1 msk vatten
  • 1 msk chiafrön
  • 0,5 tsk vaniljextrakt/1 krm vaniljpulver
  • 1 msk kokossocker

Toppings/tillbehör 

  • 0,5 dl rostade kokoschips
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 tsk vaniljpulver

Näringsvärde

Näring per bit, inkl. tillbehör:
Kcal: 290
Fett: 23 g
Kolhydrater: 27 g
Protein: 5 g

Andra varianter:

  • Välj om du vill halvera receptet och göra 4 portionskakor/bakelser istället i små ugnsformar/ramekins istället! Baka då 20-25 min i ugnen. OBS: Gör gärna full sats hallon-chiasylt ändå och fyll med, det blir  helt enkelt lite godare…
  • Byt ut hallonen mot blåbär i sylten och ovanpå – blir minst lika gott!
  • Det går fint att skippa kokosgrädden som tillbehör om du tycker det räcker med bara kakan.
  • Testa min hemlig ingrediens-chokladkaka istället, eller kanske mina rulltårta-snurror!

 

No Comments

Post A Comment