Rulltårta-snurror

Rulltårta – en klassiker från barndomen, som man äter ganska sällan nu för tiden. Eller är det bara jag?

Vilket är synd, för rulltårta är ju supergott! Eller ja, synd och synd, det är såklart bara bra om vi äter lite mindre socker allihopa! Men rulltårtan kanske bara är ersatt med andra bakverk, eller godis, eller glass…?

Eftersom jag inte riktigt kan släppa mina kanelbulle-snurror så har jag såklart haft de här rulltårta-snurrorna på hjärnan ett bra tag nu. För er som missat – att skippa ”degen” och göra kanelbullar av (glutenfria) crepes med fyllning blev en sådan hit att jag sedan testade samma princip med drömtårta-snurror (chokladvarianten av rulltårta, med smörkräm). Men för er som gillar den vanliga rulltårtan mer än den med smörkräm, så kommer här den klassiska varianten med hallonsylt och grädde!

Klassiska är väl kanske lite missvisande, för det är ju chiasylt, kokosgrädde, och crepes fria från både gluten, mjölk och socker… Men jag lovar att de här snurrorna är så pass goda att ni kan tänka er att frångå originalet för en gång!

Viktiga noteringar:

  • Använd den här eller den här kokosmjölken för störst chans att lyckas med kokosgrädden, och glöm inte att frysa den en stund före!
  • Kopiera inte receptet på crepesen direkt från kanelbulle-snurrorna då måtten är modifierade här, läs noga!
  • Det går utmärkt att halvera hela receptet om du inte vill laga så många snurror.
  • Crepesen kan vara lite svåra att rulla, men det gör inget om de spricker lite (tycker jag). För bäst rullning – stek dem inte för hårt (då blir de stela). När du vänder crepesen första gången är det som avgör här – vänder du för tidigt kommer den gå sönder, vänder du för sent blir den hård. Stek på medelhög värme (jag växlade mellan 3-4 utav 6), håll koll, och stek bara kort på sida 2 för bäst resultat!
  • Näringsberäkningen är beräknad per snurra, så du avgör själv hur mycket du vill äta. Detta är ett ganska energitätt recept, så det kan vara bra att ha en plan om mängd. De blir ju dock mindre än vanliga bullar/ en bit rulltårta, så ca 3 per portion brukar kännas som en lagom mängd. Jag har också angett näringsberäkning med eller utan kokosgrädde beroende på om du vill ha det till (beräknat med ca 1 msk kokosgrädde/snurra – 1 msk = ca 27 kcal)

Rulltårta–snurror

Portioner: ca 16 snurror

Tid: ca 75 min

Gör så här:

  1. Om du vill äta med kokosgrädde till, ställ in ett paket kokosmjölk i frysen minst 2 h före servering. 
  2. Vispa alla ingredienser i en bunke (börja med de våta ingredienserna, vispa, och addera sedan de torra).
  3. Låt stå 10 min så kokosmjölet får suga upp lite vätska, gör hallon-chiasylten under tiden.
  4. Hetta upp en mindre stekpanna med kokosolja/smör (ha i lite åt gången och fyll på vid behov under tiden du steker) på medelhög värme.
  5. Häll i 1/2 av smeten, lyft stekpannan och låt smeten flyta ut (så att du får en större cirkel)..
  6. Stek ca 1-2 min, vänd crepen och stek ca 15 sekunder till på andra sidan, lägg sen crepen på en tallrik (stek tills de går att vända men inte för hårt, då blir de stela och svåra att rulla!) 
  7. Fortsätt tills smeten är slut, fyll ev. på med smör/annat stekfett vid behov.
  8. Låt crepesen svalna ca 15 min (gör smörkräm under tiden) innan du brer på fyllningen.
  9. Lägg en crepe på en tallrik, bred på ca 1 tsk chiasylt i ett vågrätt ”streck” tvärs över crepen.
  10. Rulla crepen så tight du kan (som en pannkaka), rulla sedan ihop till en snurra. Försök vika in crepen under för att fästa (lite svårt, jag vet…)
  11. Ta ut kokosgrädden ur frysen och se att den tjocknat något. Vispa (ev. ihop med en skvätt vaniljextrakt eller vaniljpulver) tills den tjocknat något. Servera tillsammans med rulltårta-snurrorna!

Ingredienser:

Rulltårta-crepes

  • 6 ägg
  • 2 dl kokosmjölk
  • 3 msk kokosmjöl, silat i smeten
  • 6 msk (0,8 dl) kokossocker
  • 0,5 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk smält kokosolja/smör + 1 msk att steka i

Hallon-chiasylt 

  • 120 g frysta hallon (gärna eko)
  • 1 msk vatten
  • 1 msk chiafrön
  • 0,5 tsk vaniljextrakt (kan uteslutas)
  • 1,5 msk kokossocker

Kokosgrädde 

  • 250 ml/valfri mängd kokosmjölk (se viktiga noteringar)
  • 1 tsk vaniljextrakt/ 0,5 tsk vaniljpulver

Näringsvärde

Näring per snurra (utan/med kokosgrädde):
Kcal: 96/125
Fett: 5/8 g
Kolhydrater: 8/8 g
Protein: 3/4 g

Andra varianter:

  • Se andra varianter på sylt under receptet på hallon-chiasylten.
  • Skippa vaniljextrakt om du inte har det hemma, eller byt ut mot vaniljpulver (OBS: inte samma sak som vaniljsocker!)
  • Om du tycker att rullandet är svårt eller att de inte riktigt håller ihop så kan du bara rulla dem en gång, och istället för att snurra ihop till en snurra, skära rullen i bitar (som om du gjorde en pannkaksrulle).
  • Testa kanelbulle-snurrorna, drömtårta-snurrorna eller pepparkakscheesecake-snurrorna!

 

No Comments

Post A Comment