Hemlig ingrediens-chokladkaka

Varje gång jag bjuder på den här kakan kan jag inte låta bli att köra gissningsleken… Vad är det för hemlig ingrediens som kakan är baserad på?

Dadlar? Mandelmjöl? Avokado? Kanske svarta bönor? Bra gissningar allihopa, men nej, ingen av de nämnda ingredienserna finns med i den här chokladkakan. Så vad är det då som gör kakan så saftig, som gör att man kan slippa använda varken nötmjöl eller vanligt mjöl, och som även är basen för frostingen…?

Sötpotatis! Denna fantastiska råvara… ALLT blir ju gott med sötpotatis, enligt mig. För er som fortfarande är skeptiska – oroa er inte – den här kakan smakar chokladkaka och inte sötpotatis (vilket märks med tanke på att gissningarna sällan hamnar på sötpotatis när någon smakar kakan).

Mitt mål när jag skapade det här receptet var att baka en chokladkaka med naturliga, näringsrika ingredienser, utan jättemycket nötmjöl/nötter eller extremt mycket frukt (av hänsyn till alla andra med IBS därute), utan överdrivet mycket sötning, och utan ingredienser som inte går att få tag i. Resultatet blev alltså ett recept baserat på ugnsbakad sötpotatis i både kaka och frosting, som har allt det jag vill ha i en chokladkaka: saftig, kladdig, chokladig kaka, en krämig frosting och crunchy topping. (Ju mer texturer, desto lättare är det att äta medvetet, tugga ordentligt och inte överäta något!).

Ja, allt som oftast så visar sig både min foodie-sida (allt jag äter skall vara supergott) och min nördiga kostvetar-sida (recept noga uttänkta för att inte trigga varken magproblem eller sockerberoende)… Med det sagt – är ni liksom jag abstainers – lägg en bit kaka på tallriken och gå långt ifrån kylen sen, så att ni inte *råkar* äta den här smaskiga kakan till frukost, lunch och middag…

Viktiga noteringar:

 • Är du smart – baka sötpotatisen i ugnen dagen före eller i alla fall några timmar före! Världens enklaste grej att göra men som ändå tar ”ugnstid”, så planera smart så de säkert hinner svalna innan du börjar baka!
 • När du handlar, köp ca 700-800 g rå sötpotatis totalt (finns det ingen våg i grönsaksavdelningen så tänk att en medelstor brukar väga ca 600 g). Blir det ugnsbakad sötpotatis över så släng ner det i lunchlådan eller gör mina sötpotatisplättar av det!
 • Om jag inte ska servera kakan på en gång tycker jag om att lägga på frosting och topping precis före servering, framförallt om jag ska servera kakan en bit från hemmet. Ska du servera den hemma kan du åtminstone lägga på toppingen efteråt så den behåller sin textur.
 • Kakaonibs finns att köpa i välsortera matbutiker, hälsokostbutiker och på t.ex. bodystore.com. Ni kan också välja att byta ut dem mot något av de alternativ som föreslås i andra varianter.

 

Hemlig ingrediens-chokladtårta

Portioner: ca 12 bitar

Tid: ca 50 min + ca 60 min

Gör så här:

 1. Picka sötpotatisen (ca 2-3 st) med gaffel och baka i ugnen på 200 C ca 60 min/ tills mjuka. Ta av skalet och låt svalna (gör gärna detta i förväg så går bakningen snabbare!)
 2. Sätt ugnen på 175 C och smörj en springform med kokosolja.
 3. Mixa 4 dl sötpotatis med en stavmixer/mixer ihop med smält kokosolja i en stor bunke tills lent.
 4. Vispa ägg och kokossocker i någon minut i en mindre bunke, häll sedan över i bunken med sötpotatis och vispa igen. 
 5. Ha i resten av ingredienserna (sila ev kokosmjölet om klumpigt) och häll sedan över smeten i formen, skaka ut lite försiktigt så smeten lägger sig jämnt.
 6. Baka kakan i mitten av ugnen ca 20 min, låt sen svalna helt.
 7. Medan kakan är i ugnen – gör frostingen genom att först mixa 1,5 dl sötpotatis med kokosmjölken tills lent.
 8. Smält chokladen i en skål över vattenbad (jag brukar fylla en liten kastrull med lite vatten, låta det koka upp, sätta en djup tallrik som lock på kastrullen med bruten mörk choklad i och röra runt tills smält) eller försiktigt i mikron.
 9. Häll i chokladen i sötpotatisen ihop med resten av ingredienserna, vispa.
 10. Rosta kokosen i en torr, het stekpanna tills gyllenbrun (tar bara några minuter, så var förstiktig så den inte bränns!)
 11. Vid servering – smeta på frosting på kakan, strö över den rostade kokosen och sist kakaonibsen.

Ingredienser:

Chokladkaka

 • 4 dl bakad sötpotatis (ca 550 g rå)
 • 1 dl smält kokosolja
 • 2 ägg
 • 1,5 dl kokossocker
 • 2 msk tahini (sesamsmör)
 • 1,5 dl kakao
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 nypa havssalt

 

Frosting

 • 1,5 dl bakad sötpotatis (ca 200 g rå)
 • 1 dl kokosmjölk
 • 25 g (ca 5 rutor) 85% choklad
 • 1 msk lönnsirap
 • 1,5 msk kakao
 • 0,5 tsk vaniljextrakt
 • 1 nypa salt

 

Topping 

 • 0,75 dl riven kokos
 • 0,5 dl kakaonibs

Näringsvärde

Näring per bit:
Kcal: 272
Fett: 16 g
Kolhydrater: 28 g
Protein: 5 g

Andra varianter:

 • Toppa med färska blåbär eller hallon.
 • För en festvariant (inkl. socker dock) – strö på silverpärlor!
 • Är choklad inget för dig – testa min hallon och kokos-kaka (lika saftig som denna kaka men helt utan choklad!)

 

No Comments

Post A Comment