Hallon-chiasylt

Världens enklaste sylt, som dessutom innehåller nyttiga chiafrön!

Varför varför varför har jag inte gjort min egna sylt förut?!

Till mitt försvar så äter jag sylt ganska sällan, nästan bara till scones eller kanske på glutenfria knäckebröd ihop med ost (syndigt gott…). Vi har sedan flera år tillbaka köpt sylt som bara är sötad med fruktjuice och som blir tjock med hjälp av fruktpektin. Vilket ju är en ganska bra produkt, men med tanke på hur god (och framförallt enkel!) den här chia-sylten är, så kommer det bli mer av denna variant framöver!

Sylten kom till då jag behövde hallonsylt till mina rulltårta-snurror, men passar alltså lika bra till scones, eller på mina bananplättar för en härlig brunch!

Hallon är mitt favoritbär, men jag ser fram emot att kunna göra den här sylten i sommar med svenska jordgubbar. Om du liksom jag är storkonsument av frysta bär – se då till att köpa ekologiska, och gärna svenska om ni hittar. Bär är ett av de livsmedel som ofta är väldigt besprutade, odlade blåbär är t.ex. det femte mest besprutade bland frukt och grönsaker. Blåbär som ju finns att köpa svenska året om… Färska bär kanske känns roligare, men är ofta väldigt mycket dyrare, och sällan ekologiska. Så njut av färska svenska bär på sommaren, och välj med fördel de frysta (ekologiska) resten av året!

Viktiga noteringar:

 • Var noga med att röra hela tiden och att inte värma sylten på för hög värme, så att chiafröna inte fastnar på botten.
 • Näringsberäkningen är beräknad per tsk, och som ni ser är det här en väldigt näringstät sylt! (Näringstät = mycket näring i form av vitaminer och mineraler per kcal).
 • Du kan själv experimentera med mängden sötning, kanske vill du äta din sylt helt osötad, eller föredrar en sötare variant? Smaka av och addera lite sötning i taget om du vill ha mer än den angivna msk.

 

Hallon-chiasylt

Portioner: ca 1 dl sylt

Tid: ca 15 min

Gör så här:

 1. Häll i frysta bär och vatten i en liten kastrull och låta koka upp. 
 2. Sänk värmen till medel och låt koka ca 3 min, rör om då och då under tiden så bären mosas och inte bränner fast.
 3. Stäng sedan av värmen och ha i chiafrön och vaniljextrakt, rör runt någon minut till. 
 4. Ta av kastrullen från värmen och ha i kokossocker, låt sedan svalna ca 15 minuter (rör om ibland så att inte chiafröna sjunker till botten). 

Ingredienser:

Hallon-chiasylt 

 • 120 g frysta hallon (gärna eko)
 • 1 msk vatten
 • 1 msk chiafrön
 • 0,5 tsk vaniljextrakt/1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 1 msk kokossocker

Näringsvärde

Näring per tsk:
Kcal: 8
Fett: 0 g
Kolhydrater: 1 g
Protein: 0 g

Andra varianter:

 • Välj jordgubbar, blåbär eller några andra bär för en annan smak på sylten.
 • Du kan också byta ut kokossockret i sylten mot honung eller lönnsirap.
 • Du kan också tina och använda mosade, naturella hallon för en mindre söt variant, eller köpa t.ex. denna sylt med hallon och granatäpple för en snabbvariant.
No Comments

Post A Comment