Stekta kaneläpplen med smulpajstopping och kokosgrädde

Svenska äpplen finns ju nästan året runt numera – varför inte utnyttja detta?

En snabb efterrätt som går lätt att slänga ihop och där jag använder något som finns i säsong nästan hela året numera: svenska äpplen! Så om du är en av dem som av gammal vana köper utländska äpplen trots att vi har en uppsjö av fina, supergoda, svenska äpplen nästan när som helst… Tänk om! Det finns mycket vi inte kan odla i det här kalla landet, så det vi kan bör vi utnyttja!

En riktig äppelpaj är ju så himla gott, men ibland orkar man kanske inte stå och baka. Jag brukar ju dessutom försöka ge er tips på efterrätter som inte kräver att man bakar en hel kaka av något (om ni liksom jag har svårt att sluta äta om det finns hemma…). Det här receptet är alltså därför bara till en portion – men det går lätt som en plätt att bara multiplicera det med antal portioner du vill laga om ni är flera!

Viktiga noteringar:

 • Hemligheten bakom lyckad kokosgrädde är att välja rätt sorts kokosmjölk. Efter drygt 5 år med paleo har jag hittat favoriten: Garants kokosmjölk på tetrapack. Inte bara är den billig (brukar vara extrapris om man köper 2 eller 3 st på Hemköp/Willys ganska ofta), den har också kortast ingredienslista och utgör den bästa basen för kokosgrädde (OBS: köp alltså kokosmjölken, rosa förpackning, och inte kokosgrädden!). Även Santa Marias kokosmjölk på tetrapack kan funka till kokosgrädde, eller som nödfall, Kung Markattas kokosgrädde på konservburk. De två sistnämnda kan kräva lite längre tid i kylskåpet, och med kokosgrädden på burk ska kokosgrädden ha separerat sig från vattnet efter att du har kylt den. Ta då ur den tjocka grädden (få inte med vattnet!) och vispa detta till kokosgrädde. Med tetrapacken brukar det vara så hög andel kokos att man kan använda hela förpackningen utan separation, den är tjock nog naturligt för att få till grädde. Oftast.
 • Läs i instruktionerna om hur du mixar smulpajstoppingen så att du är lite försiktig. På bilderna har jag mixat något för hårt och toppingen har blivit mer som en deg (gott ändå förvisso, men ännu bättre när den är lite mer lättmixad), så sträva efter en konsistens mer som ”smul” än som deg.

 

Stekta kaneläpplen med smulpajstopping och kokosgrädde

Portioner: 1 Tid: 25 min+ 3-5 h i kyl

 Gör så här:

 1. Ställ in kokosmjölken i kylen, gärna några timmar före servering.
 2. Gör smulpajstoppingen genom att försiktigt mixa mandelmjöl, kokossocker, smör och lite salt i en mindre blender/mixer (mixa alltså inte för mycket – då blir det mer en deg istället för smul). Har du ingen liten blender/mixer så kan du använda en gaffel och blanda ingredienserna med, bara se till att smöret finfördelas.
 3. Skär äpplet i mindre bitar (förslagsvis: klyfta äpplet och dela sedan varje klyfta i 3 bitar).
 4. Smält kokosoljan och blanda sedan med kanel och kardemumma i en bunke.
 5. Vänd ner äpplena i bunken och blanda med oljan och kryddorna.
 6. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek sedan äpplena i ca 5 min, rör då och då.
 7. Öppna kokosmjölken och se att den tjocknat. Se viktiga noteringar för mer info. Vispa kokosmjölken med vaniljextraktet tills det tjocknar något (= kokosgrädde!).
 8. Lägg upp de stekta äpplena, ringa över kokosgrädde och strö över smuldegstoppingen.

 

Ingredienser:

 • 1 äpple (svenskt!!!)
 • 0,5 dl mandelmjöl
 • 1 tsk kylskåpskallt smör
 • 1 tsk kokossocker
 • 1 nypa salt
 • 1 tsk kokosolja
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 tsk kardemumma
 • 0,5 dl kokosmjölk
 • 0,5 tsk vaniljextrakt

Näringsvärde

Näring per portion:

Kcal: 399 kcal

Fett: 29 g

Kolhydrater: 22 g

Protein: 7 g

Andra varianter:

 • Dubbla/trippla/fyrdubbla receptet för fler portioner
 • Byt ut äpplet mot päron, nektarin eller kanske ananas?
 • Du kan byta kokosoljan mot smör, eller smöret mot kokosolja, så länge ingredienserna håller rätt temperatur (1 tsk smält + 1 tsk kylskåpskallt).
 • Skippa vaniljextraktet om du inte har detta hemma/inte vill köpa, eller byt ut mot vaniljpulver.

 

No Comments

Post A Comment