Baconlindade dadlar

För många förknippas detta snacks med julen, men jag som inte är uppväxt med dadlar på julbordet tycker absolut de här godingarna är okej att äta året om. Så enkla och enligt mig den perfekta kombon (sött + salt, hallå?!)

Just p.g.a. att de är den perfekta kombon av sött och salt, så är de såklart också lätta att äta ganska många utav… Framförallt för alla oss som är allt- eller-inget-personligheter (länk). Så därför gör jag mina i mindre ”portionsstorlekar”, så att man kan äta flera 😉 Dessutom tycker jag kombon 1 dadel + 1 liten baconbit blir alldeles för söt, och kostvetaren i mig tycker inte det är rimligt att äta 5-10 dadlar/person i en sittning. Så jag delar dadlarna i 4 (har du mindre dadlar kan du dela dem på på 2).

Näringsberäkningen är alltså gjord på ¼ lite större dadel per bit, delar du samma dadel på 2 blir det alltså lite fler kalorier och gram kolhydrater per bit!

Man kan, som jag gjort på bilden, sticka tandpetare i (mer hygieniskt på buffé t.ex.), men använder du kletiga dadlar så kan man ofta klara sig utan tandpetaren, baconen brukar faktiskt sitta kvar även utan detta tycker jag. You do you!

Så, perfekta på julbordet såklart, men också istället för fredagschipsen eller lördagsgodiset! Välj gärna ekologisk bacon och dadlar, det är ju faktiskt inte så dyrt om vi tänker på att varken bacon eller dadlar är livsmedel som vi bör äta i för stor mängd åt gången ändå! Perfekt då att para ihop dem med varandra, och njuta av varje bit!

Viktiga noteringar:

  • Jag föredrar överlag att göra bacon i ugnen, men eftersom ugnen är lätt att glömma – håll koll! Ta ev. ut färdiga bacondadlar som blir klara före de andra och multitaska inte för mycket medan resten är i ugnen…
  • Beroende på hur mycket fett baconen har så kan vissa bitar som du skurit vara svårare att linda för att de nästan bara består av det vita fettet. Ta då på en extra, lite köttigare, baconbit på den dadeln, ev. släng den första biten med bara fett (framförallt om du inte köpt eko).
  • Om dina dadlar är lite mindre går det bra att dela på 2 istället (och använda 16 dadlar). Jag brukar köpa Ica I love Ecos färska ekologiska dadlar utan kärnor (finns i papperskartong i fruktavdelningen) eller Fontanas ekologiska färska dadlar, eftersom jag tycker att de är godare och enklare att använda i bakning m.m., jämfört med de lite torrare dadlarna på påse. Dessutom billigare!

 

Baconlindade dadlar

Portioner: 32 små bitar

Tid: ca 20 min

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Dela varje dadel i 4 (eller 2 beroende på storlek).
  3. Lägg baconen på en skärbräda och dela på kortsidan, så att du får ca 5-6 buntar med baconskivor.
  4. Omslut varje dadelbit med en delad skiva bacon, lägg på plåt med bakplåtspapper (ev. med tandpetare i).
  5. Baka i ugnen ca 10-15 minuter, tills baconen har fått färg men inte bränts. Ät direkt eller förvara i kylen. 

Ingredienser:

  • 1 paket eko-bacon (120 g)
  • 8 dadlar

Näringsvärde

Näring per bit:
Kcal: 23
Fett: 1 g
Kolhydrater: 3 g
Protein: 1 g

Andra varianter:

No Comments

Post A Comment