Chokladbollar

VÄRLDENS BÄSTA CHOKLADBOLLAR!

Jag är ett STORT fan av chokladbollar, men eftersom jag helst skippar både havregryn och vanligt vitt socker har dadel-bollar varit min preferens de senaste åren. Med tanke på hur mycket jag gillar ”vanliga” chokladbollar (som jag ibland äter på café som en del av mina medvetna undantag), så är jag dock rätt kräsen när det kommer till dadelbollar… Jag vill ju att de ska smaka så likt de vanliga bollarna som möjligt, och tycker ofta att de rawfood-bollar som säljs på vissa caféer smakar för mycket frukt och nötter, och för lite choklad.

Efter många års modifierande har jag dock tagit mina egna, chokladiga dadelbollar så nära originalet jag kunnat komma, och har lyckats övertyga många hälso-skeptiker med de här bollarna! Det som gör att jag faktiskt tycker att de är snäppet godare än klassikerna är konsistensen – jag föredrar kalla bollar med lite tuggmotstånd (här från nötterna) och tycker att havregryn ibland kan ge lite för mjuka bollar.

Chokladbollar i raw-food-variant har många utav er säkert redan testat, men är ni inte övertygade ännu, ge dessa ett försök! Chokladbollarna är ett superbra alternativ till helggodiset eller jobbfikan. De är dock lätta att överäta – så kolla energiinnehållet per boll nedan och ät (och njut) medvetet!

Chokladbollar

Portioner: ca 15 små bollar

Tid: 3o + ev. 30 min

Gör så här:

 1. Kärna ur dadlar och lägg i blender/mixer tillsammans med nötterna.. 
 2. Mixa tills nötterna sönderdelats lite, ha i resten, mixa igen tills smeten är någorlunda slät.
 3. (Valfritt: Lägg smet på en tallrik och ställ i kyl/frys 30 min, så blir bollarna lättare att rulla).
 4. Strö kokos på en tallrik, blöt fingrarna och forma (ca 15 st) små bollar som rullas i kokosen.
 5. Frys bollarna i 1 h, servera kalla. 

Ingredienser:

 • 7 mjuka dadlar, urkärnade
 • 1 dl naturella sötmandlar
 • 1 dl kokosflingor (+ ½ dl att rulla i)
 • 1/2 tsk vaniljextrakt (kan uteslutas)
 • 3 msk kakao
 • 3 msk smält kokosolja/smör
 • 3 msk vatten/kaffe
 • 1 nypa havssalt

Näringsvärde

Näring per boll:
Kcal: 106
Fett: 7 g
Kolhydrater: 10 g
Protein: 2 g

Andra varianter:

 • Byt ut sötmandlar mot valnötter, cashew-/hassel-/paranötter, eller kanske frön? Ta vad du har hemma helt enkelt!
 • För lite extra crunch –vänd ner ½ dl kakaonibs i smeten när allt annat är mixat!
 • Rulla bollarna i kakao/kanel/lingonpulver (se dock till att äta extra kalla då eftersom pulvret brukar fastna på fingrarna rätt lätt!)
 • Ha i chiliflakes, rivet limeskal, lakritspulver, eller kanske nyponpulver (ca 1 msk) i smeten!

No Comments

Post A Comment