Veckans hälsopromotion: Vill du ha lagom, eller allt eller inget?

Den här veckans hälsopromotion handlar om psykologin bakom matvanor, och att lära känna sig själv.

Hur många gånger har du hört någon uttrycka: ”Om alla bara åt LAGOM av allt, så skulle alla vara hälsosamma”. En sanning med modifikation, skulle jag säga. För det finns en del faktorer som påverkar det där lagom…

1. Vi är genetiskt anpassade till att dras till viss mat, och att äta när vi får chansen. För lääääääänge sedan så hade vi faktiskt inte tillgång till mat på samma sätt som idag, och var tvungna att äta när vi fick chansen. Snabb energi är ju det som hjärnan dras mest till när den är hungrig, så självklart var det – förr! – en överlevnadsinstinkt att dras till sötma och snabba kolhydrater.

Vi är också genetiskt anpassade till att lagra in energi som fett, så att vi har energi att plocka av om vi inte skulle få mat på några dagar (rimligt förr men mer ovanligt nu…). Den här ”inlagringen” och oviljan att släppa ifrån sig det vi lagrat blir ju ännu värre om kroppen märker att den får lite för lite mat. Bäst att spara, tänker den. En av anledningarna till att ”ät lite mindre och gör av med mer”-ekvationen inte är så enkel i verkligheten som på pappret.

2. Viss mat tilltalar inte lagom-sidan hos oss – snabba kolhydrater och socker t.ex. Varför kan jag vara nöjd efter 2 bitar 90% choklad, medan jag MÅSTE ÄTA HELA KAKAN om det är mjölkchoklad? Jo, för att mjölkchokladen har mer socker. Och ju mer socker (eller snabba kolhydrater, vilket ju på många sätt är samma sak i slutändan), desto mer höjer vi vårt blodsocker.

Protein är det som är bäst på att hålla oss mätta, och även fett brukar vinna över kolhdyrater här. Kombon fett+kolhydrater gör dock maten ”hyperpalatable”, alltså extremt välsmakande, vilket triggar vår hjärna att äta mer. Och de flesta utav oss vet innerst inne att vi har väldigt mycket lättare att äta 1000 kcal i lösgodis (ca 200 g) jämfört med 1000 kcal i nötfärs (ca 500 g) eller kanske broccoli (2,8 kg)…

3. Gretchen Rubin beskriver i sin podcast ”Happier” hur man kan dela in våra ätmönster i två kategorier: ”moderators” eller ”abstainers”.

Moderators = de som mår bäst om de får äta lite av allt. Som kan köpa en godispåse och inte äta upp den, eller ta EN bit tårta och nöja sig där. Men som, om de börjar utesluta t.ex. socker, blir galna då förbud gör dem MER sugna än vanligt. Personer som faktiskt mår bäst av att äta LAGOM.
Abstainers (abstain= avstå helt) är personer som, om de köper godis, äter HELA påsen, eller som efter att ha tagit en kaka, helst vill äta hela fatet. Men, som faktiskt tycker det är enklare att säga nej tack, än att bara ta lite, och kan leva hälsosammare om de utesluter en del saker helt.

Att inse att jag är en abstainer har hjälpt mig enormt! Jag tillåter mig nämligen att vara en ”allt-person” ibland (det kommer tillfällen då jag vill äta de saker jag oftast undviker). Men då gör jag ett MEDVETET VAL = det är helt okej att äta så mycket som jag vill den gången, och jag kan njuta av det utan dåligt samvete.

Tips för alla er andra abstainers där ute som hela livet misslyckats med ”lagom”:

  • Var hård med dina ”förbud” i början – det tar tid att bygga vanor!
  • Återinför sen de saker du uteslutit och se efter din reaktion.
  • Teorin ”jag köper mycket men jag BEHÖVER ju inte äta upp allt” funkar inte för oss…Köp den mängd du vill välja att äta!

Det finns inga rätt eller fel, men om vi accepterar att alla är olika kan vi anpassa oss, bli mer förlåtande mot oss själva, och ta bättre beslut!

I vårt podcast-avsnitt om kropphets så förklarar jag skillnaden mellan Abstainer och moderators lite närmre (vill ni spola – hoppa fram till 1:18:30 i avsnittet). Du kan också lyssna på när Gretchen Rubin själv pratar om det här i sin podcast Happier (och på så sätt lista ut vilken typ du är) i avsnitt 2 – All or nothing.

No Comments

Post A Comment