Choklad- och dadelsnack

Kan man ens kalla det här näringsrika, supergoda kvälls-snackset ett recept?

Det är ju i princip bara olika grejer du lägger på varandra – MEN den här kombon blev så himla god att jag ville dela det med er ändå! Det här är nämligen mitt nya favorit-kvällssnacks – perfekt om man vill äta något lite sött på kvällarna, men som inte är proppat med vitt socker!

Jag orkar sällan baka (dessutom, för er som också är abstainers – att baka en stor sats av något sött är inte det smartaste att ha hemma), och tycker det är skönt när kvälls-mys-snackset (om man nu har något sånt) inte kräver så mycket förberedelse.

Det här snackset kräver lite pill MEN det ser jag nästan som något positivt – då äter vi långsammare och känner mättnad snabbare! Så ta fram din bästa fingertoppskänsla, en sked/kniv, och börja bygga det här näringsrika snackset!

Du kan såklart öka portionen också – proportionerna nedan är ca 200 kcal, vilket jag tycker är rätt lagom för ett vardags-snack, kanske att du vill äta fler rutor på helgen?

Och för er som skyr de höga procenten på chokladen – dadeln fungerar ju som sötning, så det här smakar mer som 70-75%! (Dessutom är det där med mörk choklad en vanesak – börja med 70% och jobba dig uppåt! Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna njuta av 92% choklad för några år sedan…). Numera äter jag faktiskt den här desserten med 99% choklad (!!!) – men börja lägre om du inte är van!

Förutom att detta är supergott är det också en väldigt näringsrik dessert: Magnesium i kakaon, kalcium och vitamin E i tahinin, kalium och b-vitamin i dadeln. Ett helt okej sätt att få i sig lite extra vitaminer och mineraler, håller ni inte med?

Mina favoritchoklader för detta snacks: 92%  eller 99% ekologisk choklad från Vivani 90% , eller 90% eller 99% choklad från Lindt.

Choklad- och dadelsnack

Portioner: 1

Tid: 5 min

Gör så här:

 1. Dela chokladen i mindre bitar.
 2. Gör samma sak med dadeln och lägg en bit på varje chokladbit.
 3. Strö/tryck på kakaonibsen på dadlarna (fastnar om dadeln är kletig).
 4. Smeta på lite tahini på varje bit, eller lägg på tahinin med en sked/kniv varje gång du äter en ny bit.

Ingredienser:

 • 2 rutor (20 g) 90% choklad
 • 1 dadel (helst kletig)
 • 1/2 msk kakaonibs
 • 1 tsk tahini (sesamsmör)

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 201
Fett: 16 g
Kolhydrater: 13 g
Protein: 4 g

Andra varianter:

 • Något annat nötsmör, t.ex. mandel eller cashew (om ni föredrar jordnötssmör, tänk dock på att jordnötter är en baljväxt och innehåller en hel del antinutrienter som fytinsyra, lektiner och aflatoxiner).
 • 99% choklad! Dadlarna gör att den supermörka chokladen faktiskt blir söt, så testa, och känn dig hard core när du plötsligt tagit steget över till ”the dark side”… Du kan ju såklart gå åt andra hållet och välja en lägre kakaohalt också, men prova gärna lite mörkare än du tror du ”klarar av” först!
 • Strö på kokosflingor/-flakes, bipollen, hampafrön – eller kanske lite chiliflakes för den vågade?

 

No Comments

Post A Comment