Sillsallad med dill och gräslök

Rester över från midsommarbuffén? Men kanske inte så sugen på ännu en ”buffétallrik” med lite för många saker som inte riktigt passar ihop?

Man kan ju faktiskt äta sill fler dagar på året än bara vid jul, påsk och midsommar… För vad sägs som en härlig sillsallad serverad i salladsbåtar, med somriga smaker av dill, gräslök och rädisor, kanske ihop med lite färskpotatis och smör…? Där har du den perfekta rest-middagen att njuta av även efter högtiderna!

Vanlig, ”vit” potatis är för övrigt en sån där ”gråzon-råvara” som det debatterats mycket om, framförallt om den ska räknas som ”paleo” eller inte. De sista åren har den dock fått tummen upp av de flesta stora namnen inom paleo-världen, men, precis som mejeriprodukter, så förespråkas ändå viss medvetenhet kring ätandet.

Anledningen till att man från början uteslutit vit potatis inom paleo är ju dels för att den räknas som en snabb kolhydrat, och dels för att den innehåller saponiner, vilket är en slags antinutrient som kan vara svår att bryta ned och som då kan orsaka magproblem för vissa. Det kan tyckas konstigt att sötpotatis alltid godkänns men inte vit potatis, men sötpotatisen är ju en rotfrukt som har mer gemensamt med t.ex. moroten än med vit potatis, som istället är en potatisväxt/nattskatteväxt. Så vanlig potatis utesluts t.ex. ur AIP-kost, medan sötpotatis ingår i den autoimmuna kosten. Den vita potatisen har dessutom högre glykemiskt index (GI) (d.v.s. den höjer blodsockret mer) än sötpotatis, och många kan märka att den triggar sötsug. Sötpotatis har dock också ganska högt GI för att vara en rotfrukt, så vid kostrådgivning brukar jag alltid rekommenderar att man modererar mängden även av denna.

Grovt generaliserat skulle jag säga att vit potatis är okej om du:

 1. Tränar mycket och har ett högre behov av kolhydrater,
 2. Är fullt frisk och inte har någon autoimmun sjukdom, reagerar på nattskatteväxter eller har mycket magproblem.
 3. Inte har ett sockerberoende eller problem med mycket sötsug.
 4. Alltid väljer svensk/ekologisk potatis.
 5. Äter en mindre mängd (som i ”inte låter den ta upp halva tallriken”)
 6. Varierar den med andra kolhydratskällor (främst andra rotfrukter)

 

Själv kan jag enkelt klara mig utan pasta och ris, men tycker ibland att vanlig vit potatis kan vara supergott. När färskpotatisen kommer brukar jag passa på att njuta av lite kokt potatis med smör till vissa middagar, men jag försöker se det som ett lyxigt tillbehör snarare än en stor del av mina måltider. Helst äter jag potatisen med smör och salt i en liten skål vid sidan av maten… Jag märker dock att vit potatis höjer blodsockret för mig, så jag försöker att bara äta en liten mängd, och som sagt – vid utvalda tillfällen på året!

Jag brukar dessutom välja att tillaga potatisen och sen kyla den, för då omvandlas stärkelsen i potatisen till resistent stärkelse, vilket kan vara bra för magen, och dessutom höjs då blodsockret mindre.

När det gäller sillen så är ju tanken att du kan ta det som du har hemma, men du kan såklart göra denna rätt från ”scratch” också. Köpt sill innehåller ju tyvärr ganska mycket socker (och en del andra ämnen) så antingen är detta ditt medvetna undantag några gånger om året, eller så lägger du enkelt in egen sill och kan därmed välja vilka livsmedel du faktiskt vill ha i dig. Min poddkollega Tine har ett superbra recept på en jättegod egeninlagd sill här!

Viktiga noteringar:

 • Du kan alltså själv välja om du vill servera sillsalladen med vit potatis till eller inte! I näringsberäkningen kan du se näringsvärde både med och utan potatis – portionen som är beräknad är 2 medelstora potatisar/portion. Ät mer sillsallad om du skippar potatisen eller välj ett annat tillbehör (se ”Andra förslag” längst ned)
 • Näringsberäkningen är gjord på avrunnen vikt för färdigköpt sill (vilket brukar vara ca 210 g på en 450 g burk) då du inte använder spadet i salladen. Har du en krämig sill hemma och vill ha med såsen därifrån så kanske du skall skippa mayon t.ex., och lägger du istället in sillen själv så blir det några g kolhydrater färre i receptet.
 • Jag har i många ägg för att få upp proteininnehållet i måltiden – om du bara äter detta som ett tillbehör så räcker det med 4 ägg i receptet!
 • Glöm inte att förbereda mayon på förhand då ingredienserna behöver nån timme för att få rätt temperatur. Följ receptet för chilimayo men uteslut kryddorna (eller blanda i dem efter att du använt den mängd du behöver till sillsalladen). Gör gärna full sats mayo och spara resten till lunchen, eller till någon av mina andra middagar med mayo (t.ex. minipaprikor med krämig kycklingröra, timjan- och honungsmarinerad fläskfilé med rostade rotfrukter eller kokospanerad fisk med spicy coleslaw).

 

 

Sillsallad med dill och gräslök

Portioner: ca 4

Tid: ca 30 min + 30 min

Gör så här:

 1. Förbered mayon genom att lägga alla ingredienser i rumstemperatur (använd salt och peppar men skippa chipotle-chili och rökt paprika).
 2. Om du inte redan har kokt potatis kvar hemma – koka din färskpotatis (skall koka ca 10-20 minuter beroende på storlek).
 3. Koka äggen lite lösare än hårdkokta (ca 7 min) och lägg sedan i kallt vatten.
 4. Skär alla grönsakerna: Skär rädisorna i tunna skivor, finhacka purjolök, dill och gräslök. När äggen svalnat – skär dem i mindre bitar.
 5. Gör färdigt mayon och blanda med grönsakerna, lägg sist i sillen (utan spad) som du ev. delar i 2 bitar beroende på hur stora sillbitarna är.
 6. Skölj ur salladsblad och servera sillsalladen i bladen. Ät potatisen till med smör och salt, eller skiva i potatisen i salladen.

 

Ingredienser:

 • 1 burk sill á 450 g (210 g sill)
 • 6 kokta ägg
 • 1 knippe (ca 10 st) rädisor
 • 1 ask (ca 20 g) dill
 • 1 ask (ca 20 g) gräslök
 • 0,5 purjolök
 • 8 stora salladsblad (t.ex. romansallad)
 • 0,5 dl mayo
 • 8 medelstora färskpotatisar (kan uteslutas)
 • 2 msk (ca 30 g) smör (till potatisen)

 Näringsvärde

Näring per portion (utan/med potatis och smör):
Kcal: 349/486
Fett: 25/31 g
Kolhydrater: 13/31  g
Protein: 16/18 g

Andra varianter:

 • Om du får tag i saltgurka i lösvikt, sådan som du själv plockar i lag på grönsaksavdelningen, är det supergott att ha i!
 • Servera sillsalladen på fröknäcke istället för en somrig, matigare macka!
 • Byt ut purjolöken mot hackad rödlök om du tål detta, eller salladslök om du är känslig för lök.

 

 

 

No Comments

Post A Comment