Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Chilimayo

Chilimayo

Om ni följt min instagram ett tag så vet ni – den här mayon (majonnäs på hipster-språk) är min ABSOLUTA favoritsås. Jag äter den till typ, allt!

Just därför kommer du, om du kommer hem till mig, nästan alltid hitta en glasburk med chilimayo i mitt kylskåp. Att den finns där räddar de flesta måltider, och varje gång jag bjudit på den (eller tagit med den till gemensamma taco-middagar), frågar folk efter receptet. Vilket jag antar är ett gott betyg? Ju fler gånger du lagar den, desto snabbare går den ju också!

Men varför ska man lägga tid på att göra sin egen majonnäs när man lika gärna kan köpa en? Självklart kan du det, men om du, nästa gång du är ska köpa majonnäs, vänder på förpackningen för att läsa innehållsförteckningen… Då kommer du upptäcka att det ofta är mycket tillsatser, e-nummer, socker/sötningsmedel m.m. Men framförallt, så görs de flesta majonnäser på de  vegetabiliska oljor som är processade (solros-, raps-, soja-, majs-, jordnötsolja m.fl.). Dessa har mycket omega 6 (inflammatoriskt), de riskerar att innehålla transfetter, de har förlorat de flesta bra näringsämnen i processen, och istället utsatts för kemisk påverkan.

Att undvika dessa processade oljor är nästintill omöjligt när vi är på restaurang, men om vi, i vår egen matlagning kan hålla oss borta från dem, så ökar vi chanserna för att få en bättre balans mellan omega 3 och omega 6 (hör oss prata mer om detta här i Hälsohormoner). Slutsats: det är definitivt värt att göra sin egen majonnäs!

Förutom att köpa rätt olivolja, så finns det andra knep för att lyckas med mayon hemma (jag har nog gjort ALLA misstag åt er, så med mina instruktioner kan ni lyckas på första försöket!). Att övriga ingredienser är rumstempererade när du häller i oljan gör stor skillnad. Att använda äggula (och skippa den lösare äggvitan) hjälper mayon att bli tjock. Att hälla i oljan lååååångsamt i en tunn stråle är också något som ger mayon tid att tjockna. Om du haft i flera dl olja (mer än rimligt) och mayon fortfarande är lika lös som när du började, är risken stor att den inte går att rädda… Efter 2-3 dl bör den ha tjocknat något, du kan behöva mer olivolja än så, men märker du ingen skillnad alls i konsistens efter flera dl, så kanske du i värsta fall får börja om på nytt!

Viktiga noteringar:

 • Spara äggvitorna i kylen och använd som extra protein i omeletten, äggröran eller pannkakorna, eller kanske i bakning?
 • Häll alltså inte på olivolja förrän övriga ingredienser är rumstempererade – det finns en stor risk att mayon aldrig tjocknar då!
 • Det är superviktigt att ni köper rätt olivolja här! Mayon blir verkligen inte god med helt vanligt olivolja (tro mig, jag har testat otaliga gånger). Som beskrivet i receptet är det extra mild olivolja ni vill använda. Den jag hittat hittills, som finns i de flesta matbutiker (utom de allra minsta) är från Zeta och har smakklass 2. Såhär ser den ut. Ni kan också göra mayo med avokadoolja, som också har en mild smak, men är lite dyrare.
 • Kom också ihåg att mayon behöver förberedas ett tag före, så börja alltid med den om den är en del i ett annat recept!
 • Näringsberäkningen är gjord på 1,5 msk mayo, vilket är räknat på 2,5 dl olivolja i hela receptet. Tar du mer/mindre olivolja, eller en mindre portion av mayon, så förändras alltså näringsberäkningen.

 

Chilimayo

Portioner: ca 15 (totalt 2,5 dl mayo)

Tid: 10 + 60 min

Gör så här:

 1. Mixa allt utom olivoljan på låg effekt i blender/mixer, låt sedan stå i rumstemperatur minst 1 tim.
 2. När alla ingredienser är rumstempererade (viktigt, känn med fingret!), mixa på lägsta effekt samtidigt som du häller i olivoljan i en tunn stråle, tills majonnäsen börjar tjockna. Du kan själv välja hur tjock du vill ha den – för en tunnare majonnäs behövs det lite mindre olja, för en tjockare kan du behöva mer. Ha tålamod, det kan kännas som att inget händer när du häller så långsamt, men helt plötsligt börjar den tjockna.
 3. När majonnäsen fått önskad konsistens – smaka av med kryddor! Anpassa efter egna smaklökar, men som en tumregel: 1 del salt, 1 del peppar, ½-1 del chili, 2 delar rökt paprika.
 4. Förvara i kylen i upp till en vecka.

Ingredienser:

 • 2 äggulor
 • 2 tsk citronjuice
 • 2 tsk äppelcidervinäger
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 stor/ 2 små vitlöksklyftor, pressade
 • Ca 2-3 dl extra mild olivolja från ZETA (smakklass 2)
 • Kryddor: Salt, peppar, chipotle-chili, rökt paprika

Näringsvärde

Näring per portion (1,5 msk mayo):
Kcal: 140
Fett: 15 g
Kolhydrater: 0 g
Protein: 0,5 g

Andra varianter:

 • Som med all annan mayo går denna att variera! Testa t.ex. min timjan och vitlöksmayo, eller gör en helt neutral mayo genom att skippa chipotle-chili och rökt paprika-krydda (så att du sen kan addera dina favoritsmaker!)
 • Vill du däremot ha den extra rökig – överväg att ha i liquid smoke. Denna ger en rökig, bbq-aktig smak, dock är den väldigt koncentrerad så ha i 1 tsk och smaka av om du använder denna!
 • Mer olivolja = tjockare mayo. Det här receptet är på en lösare mayo (på så sätt räcker den längre och man kan ta lite extra), men gör den så som du gillar!
 • Öka portionerna: det går också bra att lägga till en äggula + 1/3 mer av de andra ingredienserna för en lite större sats – perfekt om du lagar för flera personer eller för att ha i kylen i veckan!
2 Comments
 • Camilla G
  Posted at 22:24h, 22 januari Svara

  Hej! Tack för en fantastisk podd och så många bra recept och bra information! Har en fråga om oljan, hur är denna bättre än t.ex raffinerad rapsolja, denna är ju också raffinerad? Kämpat med att försöka hitta en olja till mayo som har bra fettsyreprofil men fortfarande smakar gott. Alla kallpressade jag testat går bort, med neutral kokosolja går den inte att kyla och spara. Kanske får prova med avokado men det blir ju så dyrt när man äter mycket 🙂
  Tack på förhand!
  Mvh Camilla

  • Sofia Eklund
   Posted at 14:15h, 21 februari Svara

   Hej och tack för din fina feedback! Jag skulle önska att det funkade bra att göra mayo på 100% extra virgin olivolja, men det smakar ju dessvärre sådär… Du har helt rätt i att denna olivoljan är mer processad, dock inte 100% raffinerad utan den innehåller en blandning av mer upphettad (för att minska smaken) olivolja och extra virgin-oljan. Rapsoljan är ofta 100% raffinerad, såvida du inte köper kallpressad. Men, kallpressad eller ej, så får man tänka på skillnaden som krävs i processen om du jämför olivolja och rapsolja. Rapsfrön är minimala och det krävs därmed en hel del processande för att utvinna olja ur dem. Jämfört med oliverna i olivoljan. Sen är raps traditionellt något som det används mycket kemikalier kring vid odling, oftast inte lika illa med oliverna. Är liksom inte meningen att vi ska göra olja på små rapsfrön, är ett ganska modernt påfund… Jag ser den här olivoljan som undantag och använder den endast till mayo då och då, annars extra virgin olivolja. Du kan ju alltid testa MCT-olja som är smaklöst, också dyrare men billigare än avokadoolja, vet flera som gör mayo på den! Hoppas detta var svar på din fråga 🙂

Post A Comment