Timjan- och vitlöksmayo

Trots att jag själv tycker att min chilimayo passar till i princip allt, så kan man ju vilja ha lite variation ibland…

Och framförallt om man är sugen på mer svenska smaker, eller om man, som jag gjorde i veckan, hittar en kruka timjan på extrapris!

I mitt chilimayo-inlägg förklarar jag varför hemgjord majonnäs är att föredra, och ger er massa tips om hur ni lyckas med er egna mayo (för tro mig, det går att misslyckas!) så läs gärna där innan ni kör igång med detta receptet!

Viktiga noteringar:

  • Häll inte på olivolja förrän övriga ingredienser är rumstempererade – det finns en stor risk att mayon aldrig tjocknar då!
  • Det är superviktigt att ni köper rätt olivolja här! Mayon blir verkligen inte god med helt vanligt olivolja (tro mig, jag har testat otaliga gånger). Som beskrivet i receptet är det extra mild olivolja ni vill använda. Den jag hittat hittills, som finns i de flesta matbutiker (utom de allra minsta) är från Zeta och har smakklass 2. Såhär ser den ut. Ni kan också göra mayo med avokadoolja, som även den har en mild smak, men är lite dyrare.
  • Kom också ihåg att mayon behöver förberedas ett tag före, så börja alltid med den om den är en del i ett annat recept!
  • Näringsberäkningen är gjord på 1,5 msk mayo, vilket är räknat på 2,5 dl olivolja i hela receptet. Tar du mer/mindre olivolja, eller en mindre portion av mayon, så förändras alltså näringsberäkningen.

Timjan- och vitlöksmayo

Portioner: ca 15 (totalt 2,5 dl mayo)

Tid: 10 + 60 min

Gör så här:

  1. Mixa allt utom olivolja och timjan på låg effekt i blender/mixer, låt sedan stå i rumstemperatur minst 1 tim.
  2. När alla ingredienser är rumstempererade (viktigt, känn med fingret!), mixa på lägsta effekt samtidigt som du häller i olivoljan i en tunn stråle, tills majonnäsen börjar tjockna. Du kan själv välja hur tjock du vill ha den – för en tunnare majonnäs behövs det lite mindre olja, för en tjockare kan du behöva mer. Ha tålamod, det kan kännas som att inget händer när du häller så långsamt, men helt plötsligt börjar den tjockna.
  3. När majonnäsen fått önskad konsistens – finhacka/klipp ner timjan och mixa lätt en gång till.
  4. Förvara i kylen i upp till en vecka.

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 2 tsk citronjuice
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Salt och peppar
  • Ca 2-3 dl extra mild olivolja från ZETA (smakklass 2)
  • 1,5 dl finhackad färsk timjan

Näringsvärde

Näring per portion (1,5 msk mayo):
Kcal: 140
Fett: 15 g
Kolhydrater: 0 g
Protein: 0,5 g

Andra varianter:

  • Variera mängden timjan – vissa gillar kanske en mer subtil smak medan andra gärna öser på med denna härliga kryddört!
  • Gör min chilimayo!
  • Mer olivolja = tjockare mayo. Det här receptet är på en lösare mayo (på så sätt räcker den längre och man kan ta lite extra), men gör den så som du gillar!
  • Öka portionerna: det går också bra att lägga till en äggula + 1/3 mer av de andra ingredienserna för en lite större sats – perfekt om du lagar för flera personer eller för att ha i kylen i veckan!
No Comments

Post A Comment