Minipaprikor med krämig kycklingröra

Saftig, smakrik och krämig kycklingröra, serverad i en paprikabåt? Den perfekta buffématen!

Dessa kycklingfyllda paprikor passar perfekt till sommarens alla firanden, nästa födelsedagsfest eller kanske knytkalas? Dels för att de går att äta med fingrarna (s.k. ”finger foods” tycker jag är det ultimata på bufféer!), för att det går att förbereda flera dagar före servering, och för att det vid behov, går att laga mycket på samma gång. Du kan enkelt dubbla receptet om du behöver!

Jag älskar bufféer, men kan ibland störa mig lite på att den klassiska buffématen ofta är väldigt mycket snabba kolhydrater. Baguette, kex, pastasallader, pajer… Ni andra som också undviker gluten vet hur glad man blir när man hittar lite grönsaker eller mer ”rent” protein på en buffé! Så de här paprikorna bidrar både med lite mer ”riktig mat” på buffén, brukar passa ganska bra ihop med övrig mat, och är ett perfekt sätt att få in lite mer vitaminer och mineraler på buffén.

Varje gång jag serverat de här har de gått väl hem hos gästerna, och de funkar såväl på din egna fest som när du skall ha med dig en rätt. Bara att skära paprikorna på förhand, lägga ner kycklingröran i en matlåda, ta korianderkrukan under armen och sen snabbt fylla paprikorna när du väl är på plats!

Viktiga noteringar:

 • För att enklast kunna servera paprikorna som ”finger food” är det bäst att välja antingen spetspaprika eller (om du hittar) små snackspaprikor! Vanlig paprika är tjockare och svårare att servera bra på buffé, men se gärna ”Andra alternativ” längst ned för förslag på hur denna rätten kan ätas som middag med vanlig paprika!
 • Som ni ser på näringsvärdena är den här rätten ganska energität. Passar alltså bra på buffé då man bara äter lite av varje grej, eller för er som äter keto/LCHF då den bara innehåller 1 kolhydrat (!) per ”paprikabåt”. Men vill du göra den med lite färra kalorier – minska bara mängden chilimayo (enklast är att ändå göra en hel sats men spara det som blir över till luncher/middagar!).

 

 

Minipaprikor med krämig kycklingröra

Portioner: ca 16 st fyllda små paprikor

Tid:  ca 90 min

Gör så här:

 1. Förbered chilimayon genom att blanda ihop alla ingredienser utom oljan så att dessa kan bli rumstempererade.
 2. Skär kycklingen i medelstora bitar.
 3. Hetta upp en stor, lite djup stekpanna med kokosolja/smör/ghee på medelhög värme och bryn kycklingen några minuter så att den får lite färg.
 4. Sänk värmen till medellåg och pressa över limesaften över kycklingen.
 5. Värm buljongen i en kastrull så tärningen löses upp, och häll sedan över vätskan så att det täcker kycklingen (häll ev. på mer vatten om det behövs).
 6. Låt kycklingen puttra i buljongen på medellåg värme ca 20 min.
 7. Under tiden – gör klart chilimayon om ingredienserna hunnit bli rumstempererade.
 8. Höj sedan värmen och koka bort nästan all vätska.
 9. Stäng av värmen och dra isär kycklingen med hjälp av två gafflar (så att det blir som ”pulled chicken”), sätt sen stekpannan med kycklingen åt sidan.
 10. I en annan mindre stekpanna steker du bacon och salladslök tills baconen fått färg och salladslöken mjuknat, och blandar sedan ihop detta med kycklingen.
 11. När kycklingen svalnat helt, blanda med chilimayon.
 12. Dela varje spetspaprika i fyra delar (först på tvären halvvägs över, sedan längs med), och lägg på kycklingröran med en sked. Toppa med koriander.

 

Ingredienser:

 • 2 paket (4 st – ca 200 g) röda spetspaprikor
 • 0,5 msk kokosolja/smör/ghee
 • 1 kg kycklingfilé
 • 1 paket eko-bacon (120 g)
 • 0,5 paket salladslök
 • 1 msk limejuice
 • 1 kött/grönsaksbuljongtärning, upplöst i vatten
 • Salt, rökt paprika, ev. chilia
 • 1 sats chilimayo
 • Koriander till servering

 

Näringsvärde

Näring per fylld paprika:
Kcal: 233
Fett: 18 g
Kolhydrater: 1 g
Protein: 16 g

Andra varianter:

 • Gör det här receptet som middag istället! Då brukar jag välja att fylla en vanlig stor paprika/person, och gärna ugnsbaka paprikan i förväg. Servera med ugnsrostad sötpotatis, bladgrönsaker och guacamole (blanda då med en mindre mängd chilimayo/uteslut helt/addera vanlig chilisås istället) – se bild nedan!
 • Du kan alltså utesluta att blanda kycklingen med chilimayo och istället servera med en klick guacamole på toppen.

 

 

No Comments

Post A Comment