Timjan- och honungsmarinerad fläskfilé med rostade rotfrukter

Wow, jag hade glömt hur gott fläskfilé är om man tillagar det på rätt sätt!

Trots att vi marinerade köttet i sista sekunden, så hann det ändå få en så god smak av den här marinaden med timjan, honung och coconut aminos/tamari! Så tänk då hur det smakar när det fått marineras ännu lite längre…

Tillsammans med rotfrukter och min timjan- och vitlöksmayo kan du njuta av en middag med svenska råvaror (rekommenderar, inte helt överraskande kanske, att köpa ekologisk fläskfilé – vi passade på när det var extrapris!).

När man byter ut pasta och ris mot andra kolhydratskällor, så är det ganska vanligt att man tröttnar på rotfrukter. Mina knep här handlar alla om variation:

  • Att inte fastna i t.ex. bara sötpotatis, utan faktiskt äta alla sorters rotfrukter, som morot, kålrot, rotselleri, palsternacka, sötpotatis, rödbetor, kanske potatis ibland om det funkar för en.
  • Att inte laga alla sorter på samma gång, för självklart kommer du tröttna då! Rotfrukterna skiljer sig faktiskt rätt mycket i smak, så kanske väljer du rödbetor till lunchen och morötter till middagen?
  • Att ibland byta ut rotfrukterna mot butternutpumpa, någon rolig frukt, eller kanske köra vissa rätter mer ”low-carb” är andra sätt.
  • Slutligen – variera tillagningsmetoderna! Rotfrukter i ugn är supergott, men varför inte göra morotsnudlar, en raw coleslaw, eller en rödbetssallad?

 

Med det sagt, ibland är faktiskt något gott kött, ugnsrostade rotfrukter, krämig mayo och sallad typ det godaste som finns, därav detta recept. Jag valde att blanda morot och kålrot, som ju oftast är de billigaste rotfrukterna, men minst lika goda som de andra!

Viktiga noteringar:

  • Om du äter med mayo till, förbered denna i god tid – ingredienserna behöver bli rumstempererade för att du ska kunna mixa den.
  • Coconut aminos är ett sojasubstitut gjort på kokos som t.ex. finns att köpa här eller här. Ni kan också använda Tamari – glutenfri sojasås, som finns att köpa i de flesta större matbutiker, här eller här.
  • Med en köttermometer behöver man inte oroa sig för varken rått eller överstekt kött, perfekt för alla där ute som (liksom jag) är oroliga att förstöra köttet när man tillagar det. Är ni vana att tillaga fläskfilé så klarar ni er säkert utan termometer och kan gå på tiden, men annars är en termometer en billig investering som snabbt förbättrar ev. osäkerhet i köket!
  • Det här är en rätt som du enkelt kan förbereda på förhand – marinera fläskfilén upp till en dag innan, mayon håller sig en vecka i kylen, och rotfrukterna kan du skala och skära upp (och kanske förvara i ziplock-påse i kylen) på förhand.

 

Timjan- och honungsmarinerad fläskfilé med rostade rotfrukter

Portioner: 4

Tid: 90 min

Gör så här:

  1. Trimma fläskfilén från överflödigt, hårt fett.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ihop med fläskfilén i en plastpåse. Detta kan göras allt ifrån ett dygn innan till 30 min före, men ju längre fläskfilén får ligga i marinad, desto mer smak av marinaden får den.  
  3. Förbered timjan- och vitlöksmayon (så att ingredienserna hinner bli rumstempererade. 
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skala och skär morot och kålrot i stavar.
  6. Blanda rotfrukterna med 1 msk olivolja, sprid ut på en plåt och rosta i ugnen ca 35-45 min, vänd gärna på dem halvvägs. Salta först när du tagit ut rotfrukterna för att få dem så krispiga som möjligt.
  7. När du stoppat in rotfrukterna, gör färdigt mayon och ta fram fläskfilén i rumstemperatur.
  8. När rotfrukterna är klara, sänk ugnsvärmen till 175 grader och hetta sedan upp en stekpanna med ditt valda stekfett på hög värme.
  9. Bryn fläskfilén så att den får färg på alla sidor (några minuter bara), lägg sedan över i en ugnsform, häll på stekspadet, och stek i ugnen ca 15-25 min (tills en termometer visar ca 55-60 grader), låt den sen vila i ca 10 min (optimal temperatur enligt mig är ca 65 grader, så du vill ta ut fläskfilén lite före med tanke på att temperaturen stiger en bit efter att du tagit ut det).
  10. Skär upp fläskfilén (skär tvärs över köttets fiber så att det inte blir segt!) och servera med bladgrönsaker, dina rotfrukter, och timjan- och vitlöksmayon. Toppa ev. med lite färsk timjan.

Ingredienser:

Timjan- och honungsmarinerad fläskfilé

  • 1 fläskfilé (ca 730 g)
  • 2 msk coconut aminos/tamari
  • 1 tsk honung
  • 0,5 dl finhackad timjan
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk olivolja
  • Svartpeppar
  • 0,5 msk smör/ghee/kokosolja/olivolja (att steka i)

Rostade rotfrukter 

  • 500 g (ca 4 st medelstora) morötter
  • 600 g (ca 1 medelstor) kålrot
  • 1 msk olivolja
  • (+ Bladgrönsaker till servering)
  • 2 äggulor
  • 2 tsk citronjuice
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Salt och peppar
  • Ca 2-3 dl extra mild olivolja från ZETA (smakklass 2)
  • 1,5 dl finhackad färsk timjan

Näringsvärde

Näring per portion (utan/med 1,5 msk mayo)
Kcal: 418/558
Fett: 16/31 g
Kolhydrater: 22 g
Protein: 43 g

Andra varianter:

  • Byt ut rotfrukterna och välj dina favoriter, eller så adderar du lite broccoli eller någon annan rolig grönsak till plåten.
  • Skippa timjan i marinaden och byt ut mot lite chiliflakes eller finhackad färsk chili, och ät med min chilimayo till istället.
  • Uteslut honungen om du är mer strikt med sötning.
No Comments

Post A Comment