Kokospanerad fisk med spicy coleslaw

Fisk panerad i kokos med en het, krispig coleslaw, torrostade mandlar och krämig avokado…

Vi alla behöver fler bra fiskrecept i våra liv! Steg 1 är alltså att börja laga mer fisk, minst 2 gånger i veckan om vi ska följa de statliga kostråden, men gärna mer än så. När vi börjar få kläm på det kan vi avancera till steg 2: att variera de fisksorter vi äter. Kanske råkar det vara så att du just nu växlar mellan lax och… torsk? Förutom att odlad lax inte är så snällt mot miljön (därför väljer jag alltid pinklax), så bidrar vår envishet med att alltid välja torsk till utfiske. Det finns ju så himla många olika vita fiskar som smakar snarlikt torsk, så våga testa en annan nästa gång! Du behöver inte sluta med din favortfisk, bara variera dig!

Denna rätten funkar alltså med vilken vit fisk som helst, så ett tips är att våga köpa färsk fisk från fiskdisken! Sejfilé, eller kolja, är t.ex. oftast inte så dyrt, och fisken blir ju snäppet godare färsk! (Men okej, jag har använt kokospaneringen till frys-torsk /alaska pollock – det blir gott det med, så kör på vad du hittar!)

Jag tycker personligen att fisk-recept kan behöva lite mer spännande tillbehör för att det ska kännas som en rolig middag – fisk i sig smakar ju inte så himla mycket (förutom just fisk/hav, vilket många, tyvärr, har lite svårt för). Därför försöker jag alltid tillsätta extra mycket smak och ha tillbehör med olika konsistenser för att mina fiskrätter ska kännas lika lyxiga som t.ex. köttrecept.

I det här fallet får den kokospanerade fisken (världens enklaste sätt att få vit fisk att smaka godare!) sällskap av en näringsrik coleslaw, avokado och torrostade mandlar. En perfekt balans mellan krämig avokado och mayo, och krispiga grönsaker och nötter. Visst låter det gott? Bara att testa och se om du blir övertygad!

Viktiga noteringar:

 • Förbered mayon i god tid – ingredienserna behöver bli rumstempererade för att du ska kunna mixa den tjock, så släng i äggulor m.m. i din blender någon timme före du börjar med resten, eller gör rent av mayon dagen före! Ett tips är att förbereda mayon, laga allt annat, och mixa den som sista steg, varpå du blandar ihop den med grönsakerna före servering.
 • Det allra bästa är att använda termometer när du tillagar fisk. Fisken är klar när innertemperaturen är ca 50 grader (52 C gäller för vit fisk men temperaturen brukar stiga lite till efter att du tagit ut den). Har du ingen termometer – skär i fisken och se till att den är vit och blank men någorlunda fast. Om dina fiskfiléer har olika storlek kan du behöva ta ut dem i omgångar.
 • Hur ”spicy” din coleslaw blir beror helt på hur stark du gör din chilimayo! För extra hetta kan du finhacka ½ chilifrukt och ha i coleslawen.
 • Tänk på att denna rätt innehåller mycket råa grönsaker och är ganska rik på fett: då är det extra viktigt att tugga maten ordentligt, så att vi ger kroppen en chans att bryta ned maten på bästa sätt!

 

Kokospanerad fisk med spicy coleslaw

Portioner: 6

Tid: 60 min

Gör så här:

 1. Förbered chilimayon (så att ingredienserna hinner bli rumstempererade).
 2. Sätt ugnen på 200 grader.
 3. Gör coleslawen: Skala bort skalet på morötterna. Fortsätt sedan hyvla dem med potatisskalare så att du får ”morotsnudlar”, tills du inte kan skala längre.
 4. Skär vitkålen så tunt du kan, hacka ev. lite till efter (undvik för stora bitar).
 5. Skär paprikan tunt. Blanda alla grönsaker i en stor bunke, fyll sedan på med mayo när den är färdig, och strö över lite salt.
 6. Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper (OBS! Tänk på hygienen när du hanterar fisk – se till att ha rena händer och undvika korskontaminering!).
 7. Vispa ett ägg lätt (med pensel går bra) och pensla på ovansidan av fisken.
 8. Strö på ditt val av kryddor.
 9. Strö på kokosflingor så att det täcker fisken (använd fingrarna för att fördela jämnt).
 10. Sätt in fisken i ugnen i ca 10-15 min – håll koll – tills färdig (50 grader, se ”Viktiga noteringar”).
 11. Under tiden fisken är i ugnen, förbered tillbehören! Torrosta nötterna genom att hetta upp en torr stekpanna på hög värme, häll på nötterna, rör om då och då tills nötterna börjar få färg. Låt svalna och hacka sedan, strö ev. på lite salt och förvara i en tätslutande burk i kylen.
 12. Skär upp avokadon i skivor, skvätt över lite limejuice, strö sedan över salt (gärna flingsalt), peppar och ev. chiliflakes.
 13. Gör färdigt mayon och blanda 2 dl utav den med grönsakerna i coleslawen.
 14. Ät fisken med coleslaw, torrostade nötter, avokadon, en stor näve bladgrönsaker.
 15. Förvara fisken i kylen i 1 – 3 dagar (eller frys in!). 

Ingredienser:

Kokospanerad fisk

 • 1000 g vit fisk
 • 1 vispat ägg (kan uteslutas)
 • Salt, peppar
 • Kryddor (t.ex. vitlök, rökt paprika, chili, örtsalt, gurkmeja)
 • 0,5 dl riven kokos

Spicy coleslaw 

 • 400 g (ca 3 st medelstora) morötter
 • 400 g (ca 0,5 lite huvud) vitkål
 • 1 paprika
 • 2 dl chilimayo

Tillbehör 

 • 3 medelstora avokados
 • Limejuice
 • Salt, peppar, ev. chiliflakes
 • 100 g naturella sötmandlar
 • En stor näve bladgrönsaker (valfritt)

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 600
Fett: 43 g
Kolhydrater: 17 g
Protein: 40 g

Andra varianter:

 • Testa dig fram med olika fisksorter, eller så kanske du provar det här receptet med kyckling (som också är gott att kokospanera!)
 • Addera/byt ut grönsaker i coleslawen: rödkål är t.ex. supergott till fisk, och fänkål passar också bra till!
 • Byt ut mandlar mot andra nötter/frön, t.ex. cashews, pumpa- eller solrosfrön (du kan också utesluta nötterna helt vid allergi).
No Comments

Post A Comment