Korv stroganoff 2.0

Ni vet de där måltiderna som alltid blir goda, och som man lagat så många gånger att man inte behöver tänka när man gör dem – det går snabbt och man misslyckas aldrig! Det här är en utav våra sådana måltider, och vet du, den kan bli din go-to-snabb-middag också!

För vem gillar inte korv stroganoff? (Ja, korrekt benämning är tydligen korv stroganoff, inte korv-OCH-stroganoff som jag sagt hela livet…) Eller i och för sig, den här rätten var faktiskt inte en favorit hos mig förut. Jag mindes skolmatens variant som mest smakade brunt, med en lite för varm korv och torrt ris som tillbehör. Alltså, den här rätten passar även dem som inte gillat traditionell korv stroganoff!

I min variant använder jag så bra falukorv jag kan hitta, och jag rekommenderar att ni gör detsamma. Falukorv i sig är inte ett speciellt nyttigt livsmedel traditionellt sett, men bättre varianter börjar äntligen komma nu (se viktiga noteringar). Jag gör den här stroganoffen mejerifri med hjälp av kokosmjölk, och låter den få en djup smak av bl.a. tomat, lök och vitlök.

För att den här rätten ska bli din räddare-i-nöden behöver du se till att köpa hem någon av de där bra falukorvarna och ha i frysen. De flesta andra ingredienserna är faktiskt skafferivanor som du bör ha för vana att ha hemma – då är de snabba middagarna alltid nära till hands! Sen är det bara att addera lite färska grönsaker/rotfrukter för en komplett middag!

Viktiga noteringar:

 • Se till att välja en bra falukorv! Hittills har jag bara hittat en sort som är okej (garants ekologiska) men tar gärna emot tips om någon vet nån annat märke! För er som bor i Halmstad så har även gudagott/gudmundsgården en bra falukorv!
 • Ni som följer mig vet att 95% av alla mina recept är helt paleo. Men ibland äter jag ost, smör och baljväxter, något som ni bl.a. hittar i detta receptet. Välj själva om ni vill göra den här rätten med falukorv och halloumi, falukorv och kikärtor, eller bara falukorv. Notera då hur näringsvärdena kommer att förändras baserat på vad du väljer att ha i.
 • Näringsberäkningen nu är gjord utan tillbehör. Så välj ditt favorittillbehör (rekommenderar broccoli och morotsris, blomkålsris, ugnsrostad butternutpumpa, stekta morotsnudlar eller kanske bara kokta/råa morötter).

 

 

Korv stroganoff 2.0

Portioner: 6

Tid:  ca 60 min

Gör så här:

 1. Hacka lök och vitlök.
 2. Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme med ditt valda matfett, och stek lök och vitlök i några minuter.
 3. Skär korv och ev. halloumi under tiden, sänk värmen på stekpannan till medel, och ha lägg sedan ned i pannan, stek tills nästan genomstekt.
 4. Häll på de krossade tomaterna/tomatpuré, kokosmjölk, dijonsenap, ev. kikärtor (häll av spad först) och klipp ner de soltorkade tomaterna, rör runt och låt puttra några min.
 5. Smaka av med salt och peppar (korven och osten är ju salt, så inte säkert att salt behövs!)
 6. Servera ihop med ditt valda tillbehör, t.ex. morots- och broccoliris, blomkålsrisugnsrostad butternutpumpastekta morotsnudlar eller kanske råa/kokta morötter. Ät gärna en stor näve bladgrönsaker till också!

 

Ingredienser:

 • 0,5 msk kokosolja/smör/ghee/olivolja
 • 3 vitlöksklyftor
 • 3 stjälkar salladslök
 • 600 g ekologisk falukorv (rekommenderar den här)
 • 2 paket (á 400 g) kikärtor ELLER 1 paket eko-halloumiost (á 200 g)
 • 3 msk tomatpuré/1 burk krossade tomater
 • 1 tsk dijonsenap
 • 4 dl kokosmjölk
 • 10 st (torra) soltorkade tomater
 • Peppar och ev. salt

 

Näringsvärde

Näring per portion (kikärtor/halloumi):
Kcal: 548/541
Fett: 42/46 g
Kolhydrater: 21/12 g
Protein: 18/19 g

Andra varianter:

 • Byt ut salladslöken mot vanlig gul lök om du tål detta.
 • Om du vill göra den helt paleo och varken äta mejeriprodukter eller baljväxter – ha i mer korv eller gör färre portioner!
 • Får du inte tag i någon okej falukorv – byt ut mot t.ex. kyckling, eller om du hittar någon annan slags korv med hög kötthalt och bra ingredienslista.
No Comments

Post A Comment