Stekta morotsnudlar med persilja

Stekta morotsnudlar med persilja – världens godaste tillbehör och mitt favoritsätt att tillaga morötter på!

Om ni kikat in på mina lunchbowls så kanske ni sett att de ganska ofta innehåller morötter. Dels för att morötter nog är min min absoluta favoritgrönsak, men också för att det är ett så himla gott tillbehör. Dessutom går det snabbt att göra och du kan laga mycket åt gången = perfekt för lunchlådorna!

Jag gillar att steka morotsnudlarna – dels så får det en härlig konsistens (mjuka men med lite tuggmotstånd = perfekta pasta-substitutet), dels så blir de lättare att bryta ned om man har en känslig mage. Och så blir ju tillagad morot lite sötare, vilket ju alltid är gott! För att göra morötterna extra festliga, och få in mer näring, brukar jag dessutom lägga till persilja.

Många som äter paleo/försöker undvika snabba kolhydrater, känner att de snabbt tröttnar på sötpotatis. Och hur mycket jag än älskar sötpotatis så innehåller ju den också relativt snabba kolhydrater, så ännu en anledning att variera rotfrukterna. Jag har oftast någon rotfrukt till de flesta av mina måltider, men försöker att välja en i taget så att jag inte tröttnar på att alltid äta ”5 sorters rotfrukter i ugn” (som är gott i början men som också är lätt att tröttna på).

Morötter innehåller både massa antioxidanter i form av karotenoider, samt A-vitamin (OBS: A-vitamin är en fettlöslig vitamin = behöver fett för att tas upp i kroppen, så glöm inte kokosoljan/smör/ghee när ni steker!) Dessutom är morötter alltså en långsam kolhydrat (bra för blodsockret), och innehåller lösliga fiber (bra för maghälsan)!

Viktiga noteringar:

 • En bra, relativt ny potatisskalare kan nog vara den bästa (och billigaste!) investeringen för enklare matlagning. Finns det något värre än en trög potatisskalare?! Och även om du kanske tycker att din funkar helt okej – de blir slitna efter ett tag, och du kommer märka enorm skillnad med en ny. Jag gillar den vanliga klassikern Jonas – inget fancy alltså, men det gör enorm skillnad när potatisskalaren inte är sliten!
 • Att skala grönsaker ändå in till ”kärnan” kan kännas ovant och lite svårt först, men så fort ni gjort det några gånger så går det mycket snabbare. Enklast är att börja halvvägs ned på moroten och skala ifrån er, skala några drag, rotera, upprepa. När nedre halvan blivit lite tunnare, byt håll och skala den tjocka sidan du nyss höll i.

 

 

Stekta morotsnudlar med persilja

Portioner: 4 Tid:  15 min

 

Gör så här:

 1. Skala morötterna och skär av den hårda toppen och botten.
 2. Fortsätt skala morötterna tills du inte kan skala mer (gör alltså strimlor med potatisskalaren). Vänd moroten några gånger, byt håll etc., så att du hela tiden kan hålla i moroten. På slutet kan du lägga moroten ned och försöka skala det sista (allt går att steka, dela bara den sista biten i två om den är för tjock, den kommer mjukna när den steks).
 3. Hetta upp stekfettet i en stor stekpanna och vänd i morötterna när pannan är varm.
 4. Hacka persiljan och vänd ner i morötterna
 5. Krydda med salt och peppar, sänk värmen till medelhög värme och rör runt lite då och då så att alla morötter steks. Morötterna är klara efter ca 5 min, när de mjuknat något men fortfarande har lite tuggmotstånd.
 6. Ta ur morötterna ur stekpannan och ät ihop med din lunchbowl, köttfärssås eller kanske fiskgratäng.

 

Ingredienser:

 • 500 g (st 5 medelstora) morötter
 • 0,5 msk smör/ghee/kokosolja
 • 1 liten bunt bladpersilja (ca 2 dl)
 • Salt och peppar

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 65
Fett: 2 g
Kolhydrater: 9 g
Protein: 1 g

Andra varianter:

 • Skippa persiljan om du vill, eller ersätt med någon annan kryddört.
 • Ät morötterna råa för en annan textur, som i min spicy coleslaw.
 • Byt ut mot lila, gula, eller kanske regnbågsfärgade morötter (som i bild 2) – perfekt till t.ex. Halloween, barnkalas eller buffén!

 

No Comments

Post A Comment