Blomkålsris

Vem behöver vanligt ris när man kan äta blomkålsris?!

Så känner i alla fall jag, men så har jag aldrig riktigt varit ett fan av vanligt ris, så kanske är mina åsikter svåra att lita på för alla er ris-älskare… Men – för er som tycker att ris fyller en viktig funktion, som tillbehör till grytor, för att neutralisera smaker m.m., så råder jag er verkligen till att pröva blomkålsris!

Testa även om du har svårt för blomkålssmaken – stekt blomkål smakar verkligen inte riktigt samma som varken rå, kokt eller ugnsbakad. Dessutom kan man ju smaksätta detta riset på massa olika sätt – se ”Andra varianter”!

Lite mer tidskrävande än vanligt ris dock, det går jag med på. Allra snabbast går det att laga om du råkar äga en blender/mixer med ett rivblad som tillbehör (ja, vissa av de där 456 olika tillbehören du fick med när du köpte den har faktiskt en rätt smart funktion…). Du kan också testa att bara mixa rå blomkål – det blir inte riktigt lika tunna ”riskorn” som om du river/med ett rivblad, men det funkar helt okej! Att köra ”old school”-varianten med rivjärn går såklart bra det med – kanske blir lite stökigare i köket, men det positiva är att du får lite armträning på köpet!

Vad är då vitsen med att byta ut vanligt ris mot blomkålsris? Tja, blomkål är ju mycket mer näringsrikt, du slipper antinutrienter (som finns i alla spannmål, vilket hindrar oss från att ta upp näring) och snabba kolhydrater som höjer ditt blodsocker. Istället får du massa fiber, kalium, vitamin C, K, och flera B-vitaminer som t.ex. Folat (bra för alla er gravida där ute!). Blomkål innehåller väldigt lite kalorier i förhållade till hur mycket näring man får, så detta är verkligen en grönsak du kan frossa i med gott samvete!

 Viktiga noteringar:

 • Näringsberäkningen är gjord inkl. kokosmjölk. Väljer du att utesluta detta eller gör någon av de andra varianterna, så innehåller den bara 50 kcal/portion.
 • För er som tränar mycket – tänk på att detta substitut till ris alltså innehåller färre kolhydrater. Kanske märker du att du behöver mer kolhydrater än så om du äter blomkålsris till middagen efter ett hårt träningspass. Tänk då på att kompensera med mer kolhydrater genom att t.ex. äta en extra frukt eller någon rotfrukt vid sidan.

 

Blomkålsris

Portioner: 6

Tid: 3o min

Gör så här:

 1. Riv blomkålen (antingen med rivbladet i en blender, eller med vanligt rivjärn).
 2. Hetta upp en stor stekpanna med stekfettet.
 3. Stek blomkålsriset på medelvärme i ca 5 min.
 4. Efter 5 min – tillsätt salt, peppar och ev. kokosmjölk, smaka av.
 5. Stek 5 min till – riset är klart när det är mjukt. Du kan också sätta på ett stort lock på stekpannan (behöver inte passa perfekt) så att riset ångas snarare än steks. 
 6. Förvara i kylen i upp till 4 dagar.

Ingredienser:

 • 1 stort/2 små blomkålshuvuden (ca 750 g)
 • 1 msk kokosolja/smör/ghee/olivolja
 • Salt och peppar
 • 1,5 dl kokosmjölk (kan uteslutas)

Näringsvärde

Näring per boll:
Kcal: 110
Fett: 9 g
Kolhydrater: 4 g
Protein: 3 g

Andra varianter:

 • Addera rivet limeskal från 1 lime för ett härligt kokos- och lime-ris! Passar superbra till fisk, eller ihop med min mangosalsa!
 • Skippa kokosmjölken och ge riset mer umami-smak med vitlök, lök, och kanske några andra kryddor?
 • Istället för att steka riset försiktigt – gör vad som kallas ”fried rice” då man steker riset lite hårdare. Gott är då att knäcka i 1-2 ägg som stekts tillsammans med blomkålsriset, en variant som är god till t.ex. asiatiska rätter.
No Comments

Post A Comment