Karamellig kokos- och carobfudge

Att få smaken av salt kola men utan extrem blodsockerhöjning och som skapar mer mättnad – hur bra?!

Kampen med att hitta sötsaker som inte är choklad/innehåller kakao fortsätter. Oavsett om ni liksom jag är känsliga för histamin (och därmed även ämnet theobromin som finns i kakao), eller kanske fått rådet att dra ned på oxalater – det ÄR en utmaning att skippa kakao och hitta goda substitut (framförallt om man är en mörk-choklad-lover som jag är…)

Men är det någon smak som kan få mig att glömma kakaon för en sekund så är det smaken av salt karamell. Visst – det kanske inte smakar exakt som din mormors gräddkolor, men med premisserna av att skapa ett gluten-, mejeri-, nöt- och sockerfritt recept, med få kolhydrater och som funkar enligt kosthållningarna ovan… Med allt det i åtanke så tycker jag att jag lyckades rätt bra!

Den lite karamelliga smaken kommer från carobpulver, som är ett vanligt substitut till kakao på exempelvis AIP-kost. Carob kallas även johannesbröd och är egentligen en ärtväxt, där man utvinner fröna ur johannesbrödsträdet för att få carobpulvret. Till skillnad från kakao är det inte så beskt utan har naturligt en sötare smak (på samma sätt som vaniljpulver kan få saker att smaka lite sötare).

Det här receptet är keto om du vill att det ska vara det. Det vill säga – om du räknar på dina kolhydrater och försöker hålla dem till ett minimum, så kan du antingen bara äta några få bitar (se näringsberäkningen längst ned), eller dra ned på (eller t.o.m. skippa) sötningen. Om du däremot mest letar goda recept fria från gluten, mejerier och raffinerat socker, så är det helt okej att ha i mer sötning om du inte tycker receptet är tillräckligt sött. You do you!

 

Viktiga noteringar:

 • Carobpulver finns att köpa på flera olika hemsidor ex. bodystore, apotea m.fl., i välsorterade matbutiker och på hälsokostbutiker.
 • Kokossmör, kakaosmör och ev. kollagen (om du vill addera det, se ”Andra varianter”) finns att köpa hos vår samarbetspartner Upgrit.se – med koden HÄLSOHORMONER15 får ni 15% rabatt på alla Upgrits egna produkter (d.v.s. både livsmedel och kosttillskott).
 • Tänk på att tallriken du värmer kokossmöret i kan bli väldigt varm om du värmer över vattenbad = var försiktig när du häller upp.
 • Beroende på årstid kanske du inte behöver smälta kokosoljan, är den redan lite mjuk kan det räcka att blanda med det varma kokossmöret.
 • Om du använder plastformar – var extra noga med att låta blandningen svalna helt, för att minska negativ påverkan från plasten.
 • Bitarna smälter rätt snabbt när du tagit fram dem i rumstemperatur, så plocka fram precis före servering. Det går också att låta dem stelna i kyl om du har dålig plats i frysen.

 

Karamellig kokos- och carobfudge

Portioner: 16 bitar

Tid: 15 min  + minst 1 h i frys

Gör så här:

 1. Häll i några dl vatten i en kastrull och hetta upp. Istället för lock placerar du ex. en djup tallrik eller skål (som tål värme) ovanpå kastrullen och lägger där i ditt kokossmör och kakaosmör. När vattnet i kastrullen blir varmt kommer smöret och oljan börja smälta, rör runt lite under tiden så smälter det snabbare.
 2. Ta bort tallriken från värmen och blanda i resten av ingredienserna utom kokoschipsen (smaka av hur mycket salt du vill ha i). Låt sedan svalna något om du ska hälla blandningen i en plast-eller silikonform.
 3. Med hjälp av en sked/matsked fyller du sedan en iskubs-form med blandningen (ca 1 msk/kub) – för mig blev det 16 bitar. Toppa med rostade kokoschips (om du vill).
 4. Ställ in i frysen (tar ca 1-2 h att stelna beroende på hur kall din frys är). 
 5. Vid servering: ta fram direkt från frysen med hjälp av kniv (plastform) eller ”poppa ur” (silikonform). Välj själv om du föredrar att äta dem så kalla som möjligt eller när de blivit mer rumstemperade och mjukare, men tänk på att de blir mer kladdiga ju längre de står framme.

Ingredienser:

 • 0,5 dl (50 g) kokossmör
 • 0,5 dl (50 g) kakaosmör
 • 1 dl kokosmjölk (inte light)
 • 2 msk lönnsirap
 • 1,5 msk carobpulver
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 0,5 tsk nypa salt
 • 0,5 dl (15 g) rostade kokoschips

Näringsvärde

Näring per bit:
Kcal: 75
Fett: 7 g
Kolhydrater: 2 g
Protein: 0,5  g

Andra varianter:

 • Testa min chokladfudge med kokos- och tahini eller min kokos- och citronfudge istället.
 • Såväl kokossmör som kakaosmör kan bytas ut mot kokosolja, smör, mandelsmör, cashewsmör eller tahini, men se till att du blandar två utav ”smören/oljorna”, ex. kokossmör + mandelsmör eller kakaosmör + kokosolja (alltså inte bara kokossmör/kakaosmör).
 • Att addera utöver ingredienserna: kollagenprotein (ex. 0,5 dl), mandel- eller cashewsmör (ex. 3 msk), kokosflingor (ex. 0,5 dl).
 • För ännu lägre kolhydrater/ännu mer ketovänligt: skippa lönnsirapen (då innehåller receptet 0,75 g kolhydrater/bit istället för 2,3 g kolhydrater/bit). Det går också bra att byta ut lönnsirapen mot kokossocker eller honung om det är vad du har hemma.
No Comments

Post A Comment