Pepparkakschiapudding med lingonsylt och kanelnötter

Pepparkaksbollar, pepparkaksplättar, pepparkakssnurror med cheesecakefyllning och nu… pepparkakschiapudding!

Jag vet, får hon aldrig nog?! Men om man som jag är en person som inte gillar saffran, då får man gå all in på pepparkakssmakerna i december! Och efter skapandet av min spirulinasmoothie med vanilj och kokos-chiapudding kom alla möjliga idéer på ”varvade” desserter upp i huvudet. Delvis för att det är snyggt, och också för att man då automatiskt får lite av allt i varje tugga.

Som i det här receptet, krämig och kryddig chiapudding, söt men ändå lite syrlig lingonsylt, och så krispiga, karamelliga nötter på det. Jag älskar ju textur, och det får man massa av i den här efterrätten!

För att vara efterrätt är den dock inte supersöt, så känns den för vardaglig för dina smaklökar är det bara att öka mängden sötning. På samma sätt kan du enkelt skippa sötningen i chiapuddingen och nötterna om du t.ex. vill äta den till frukost / hålla nere kolhydraterna – som vanligt vill jag att mina recept ska gå enkelt att anpassa efter era behov!

Viktiga noteringar:

  • Det kan se ut som att det här receptet innehåller många olika ingredienser, men om du kikar närmre så går många av ingredienserna igen i flera delar av receptet! Om du inte har alla ingredienser hemma eller vill variera receptet – kolla ”Andra Varianter” längst ned på sidan!
  • Var försiktig med nötterna i ugnen, de bränns snabbt så håll verkligen koll här och anpassa tiden efter din ugn. Om du använder nötter som redan är (ev. blötlagda och) torrostade så räcker det med max 5 min i ugnen! Och glöm inte att blanda med kryddor och sötning snart de kommit ut ur ugnen så att det fäster på nötterna.
  • Mängden är anpassad för 2 ganska stora portioner (beroende på vad du är van vid). Du kan enkelt halvera receptet för 1 portion/dubbla för 4 portioner o.s.v.
  • Glöm inte att avsätta tid för chiapuddingen att sätta sig – minst en timme i kylskåp brukar den behöva! Se till att välja fullfet kokosmjölk, t.ex. den här eller den här, inte någon lightvariant!
  • Lingonsylten håller sig minst 4 dagar i kylen och nötterna längre än så (i kyl de med), så även om du vill spara komponerandet i glaset till sist så kan du gärna preppa alla delar en bra bit på förhand!
  • JA – både sylten och chiapuddingen ska vara ganska tjocka, det gör det lättare att varva lager för lager utan att de flyter in i varandra.
  • Du kan såklart äta den här som en (smoothie)bowl också istället för att servera i glas – den blir ju faktiskt ganska snygg då med!
  • Om du äter den här som frukost – se till att blanda ned 1-2 msk kollagen i chiapuddingen och gärna lägga till minst ett kokt ägg vid sidan eller något annat proteinrikt!

Pepparkakschiapudding med lingonsylt och kanelnötter

Portioner: 2

Tid: 30 min (+ minst 1 h i kyl) 

Gör så här:

  1. Förbered chiapuddingen genom att blanda kokosmjölk, chiafrön, lönnsirap, citronjuice, pepparkakskryddor, kanel och salt i en liten skål/glas och ställ in i kylskåpet i minst en timme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Häll upp de frysta lingonen ihop med vatten i en kastrull och hetta upp tills de börjar ryka om bären.
  4. När det ryker, sänk temperaturen till medelvärme och rör ner chiafrön, vaniljpulver/extrakt och citronjuice, fortsätt röra ca 1 minut. 
  5. Efter 1 minut, ta bort kastrullen från värmen och rör ner kokossockret. Låt svalna i 20 minuter, rör då och då så att inte sylten fastnar i kastrullen.
  6. Smält kokosoljan och blanda med dina nötter, häll över på en plåt och salta försiktigt.
  7. Rosta nötterna ca 5-8 minuter i ugnen (rör om efter 5 min, ev. smaka och se om de känns rostade eller behöver några minuter till), sätt alarm här så du inte glömmer tiden!
  8. Så fort du tagit ut nötterna, blanda dem med kanel och kokossocker i en skål. Låt sedan svalna utspridda på en tallrik och grovhacka när de nått rumstemperatur.
  9. När chiapuddingen blivit tjock i kylen, och sylten och nötterna har svalnat, är det dags att börja bygga! Ta fram 2 små glas/ mindre glasburkar och börja med:
    1. 0,5 dl/portion av chiapuddingen, platta ut i botten med sked.
    2. Fyll på med ca 2 msk/portion av lingonsylten, sprid ut.
    3. Strö över 0,25 dl/portion av nötterna.
    4. Börja om igen med resten av chiapuddingen (0,5 dl/portion).
    5. Fyll på med 2 msk/portion till av lingonsylten.
    6. Avsluta med sista lagret nötter (0,25 dl/portion), strö ev. över lite bipollen också.
  10. Ät och njut, eller sätt på lock och ta med dig! 

Ingredienser:

Pepparkakschiapudding

  • 2 dl (200 ml) kokosmjölk
  • 2 msk chiafrön
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 tsk citronsaft/färskpressad citron
  • 1 tsk pepparkakskrydda
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa salt

Lingonsylt

  • 80 g frysta lingon
  • 1 msk vatten
  • 0,5 msk chiafrön
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm vaniljpulver/extrakt (kan uteslutas)
  • 1 msk kokossocker

Kanelnötter/topping

  • 1 dl naturella nötter (ex. mandel, cashew, hasselnöt eller valnöt)
  • 0,5 msk kokosolja
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk kokossocker
  • Ev. lite bipollen om du har hemma

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 512
Fett: 40  g
Kolhydrater: 22 g
Protein: 11 g

Andra varianter:

  • Ha i mer/mindre pepparkakskrydda/kanel, eller uteslut helt för en mindre julig variant och ersätt med vaniljpulver!
  • Byt ut kokosmjölken mot valfri nötmjölk (då blir dock chiapuddingen lite tunnare så du kan behöva öva mängden chiafrön något).
  • Välj den sötning du gillar – du kan enkelt byta mellan t.ex. kokossocker, lönnsirap och honung i alla delar av det här receptet.
  • Byt ut lingonsylten mot hallonsylt eller något annat bär du gillar!
  • Skippa kryddningen på nötterna, eller toppa bara med torrostade nötter (antingen genom den här processen som dessutom minskar antinutrienter, eller snabbt i en torr stekpanna).
  • Byt ut kanelnötterna mot annan topping – ex. kokoschips, kakaonibs, eller andra frön och nötter!
No Comments

Post A Comment