Pepparkaksbollar

Chokladbollar i all ära, men i december så ska väl det mesta vi äter smaka pepparkaka, visst?

När du tröttnat på de gratis pepparkakorna i butiken, har ont i magen efter att ha ätit lite för mycket pepparkaks-deg vid adventsbaket, eller är trött på att ha blodsockerdippar på jobbet efter eftermiddagsfikorna som nu konstant består av pepparkakor och lussekatter… Baka dessa rawfoodbollar med pepparkakssmak, och avnjut vid nästa mysfika hemma, eller ta med till jobbet (kanske har ni t.o.m. en frys där du kan ha en hel låda med dig?) för att ha ett substitut till nästa mötes-fika!

Äter du supermånga av dessa så kan du såklart få ont i magen ändå (de innehåller ju trots allt både nötter, som vissa är känsliga mot, och fruktsocker), men då har du åtminstone fått i dig massa näringsämnen på köpet. Både nötter och torkad frukt är nämligen rikt på massa vitaminer och mineraler – kan du säga samma sak om pepparkakor?

Tänkte väl det. Så fram med pepparkakskryddan, dadlar, nötter och andra nyttigheter – din kropp kommer tacka dig för ett litet andrum mellan lussebullarna och kolan, utan socker, mejeriprodukter och gluten.

 

Viktiga noteringar:

  • För minst risk för magproblem/bäst näringsupptag (och lite godare bollar!): blötlägg och torrosta nötterna på förhand, .
  • Du kan rulla dessa i kanel, men jag personligen tyckte det blev lite väl ”kryddigt” då. Testa och avgör själv!
  • Jag använder alltid de här eller de här ekologiska, stora, kletiga dadlarna. Om du har mindre/torrare dadlar: öka mängden dadlar och tillsätt lite extra kokosolja!
  • För enklast rullande – kyl smeten ca 30 min före du rullar bollarna, eller ännu hellre – frys en snabbis, så blir det mindre kletigt!
  • För enklast (och godast) ätande – förvara i frysen och ät kalla. Skall du bjuda på bollarna, ta fram dem in i det sista, eller bara några åt gången.

 

Pepparkaksbollar

Portioner: ca 30 små bollar Tid: 25+ ev.30 min

 Gör så här:

  1. (Om du har tid – blötlägg och torrosta nötterna senast 1,5 dag före).  
  2. Mixa cashewnötterna några gånger i en blender/mixer, tills krossade (men mixa inte så hårt att de blir ett mjöl) ihop med pepparkakskryddor och salt, häll sedan över nötterna i en skål. 
  3. Kärna ur dadlar och lägg sedan i mixer tillsammans med resten av ingredienserna, mixa tills någorlunda finmixat.
  4. Ha i cashew-blandningen och mixa hastigt så att allt blandas (användas en slickepott eller kniv för att skrapa ner från sidorna).
  5. Smaka av smeten (behövs det mer salt/pepparkakskryddor/kanel?) och ställ sedan (eventuellt) in i kylen.
  6. Rulla smeten till små bollar, ca 1 msk-storlek tills smeten tar slut (för mig blev det ca 20 bollar).
  7. Förvara i frysen.

 

Ingredienser:

  • 3 dl (ca 150 g) naturella cashewnötter
  • 10 st (ca 150 g) kletiga dadlar
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk kokosolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk pepparkakskryddor
  • 1 tsk kanel

Näringsvärde

Näring per boll:

Kcal: 71 kcal

Fett: 5 g

Kolhydrater: 5 g

Protein: 1 g

Andra varianter:

  • Du kan enkelt halvera receptet om du inte vill ha för mycket sötsaker hemma, eller dubbla om du bakar åt flera.
  • Byt ut cashewnötterna mot andra sorters nötter (OBS: Ej jordnöt) – eller blanda sorter (ex. cashewnötter+mandlar blir en jättegod kombo!).
  • Byt ut kokosoljan mot smör/ghee (tahini funkar också bra).

 

 

No Comments

Post A Comment