Pepparkakssnurror

Juliga pepparkakssnurror med en krämig ”cheesecake-fyllning” (oroa er inte – den är helt mejerifri!

Jag har återanvänt principen med snurrorna – IGEN! I julvarianten är det dock varken kanelbullar eller drömtårta, utan pepparkaka, eller närmare bestämt pepparkaks-cheesecake, som står bakom inspirationen. Men vill man inte äta mjöl, mjölk, färskost, eller socker, så får man skapa sin egen variant!

Du gör alltså crepes med pepparkakssmak, som du sedan fyller med en härlig ”cheesecake”-fyllning, och rullar till små pepparkakssnurror! Fyllningen är alltså helt mejerifri och baserad på cashewnötter – superkrämig och perfekt att bryta av pepparkakssmaken med!

Viktiga noteringar:

  • Om du vill blötlägga nötterna till fyllningen innan du lagar, för att minska fytater och göra snurrorna snällare mot magen, se till att göra detta 2-4 timmar innan du gör fyllningen. Du behöver då inte torka nötterna i ugnen utan bara skölja av och sen torka dem med en handduk om du ska laga fyllningen direkt.

 

Pepparkaks-snurror

Portioner: ca 18 st snurror

Tid: ca 75 min

Gör så här:

  1. (Ev. blötlägg cashewnötter 2-4 h före, torka noga). Vispa alla ingredienser till crepesen i en bunke.
  2. Låt stå 10 min så kokosmjölet får suga upp lite vätska.
  3. Hetta upp en mindre stekpanna med ditt valda matfett på medelhög värme.
  4. Häll i 1/2 av smeten, lyft stekpannan och låt smeten flyta ut (så att du får en större cirkel).
  5. Stek ca 1-2 min, vänd crepen och stek ca 15 sek till på andra sidan, lägg crepen på en tallrik.
  6. Fortsätt tills smeten är slut, fyll ev. på med matfett vid behov.
  7. Låt crepesen svalna ca 15 min medan du gör fyllningen.
  8. Mixa cashewnötterna tills någorlunda finmalda, tillsätt sedan resten av ingredienserna, smaka av.
  9. Lägg en crepe på en tallrik, bred på ca 0,5 msk av fyllningen i ett vågrätt ”streck” tvärs över crepen.
  10. Rulla crepen så tight du kan (som en pannkaka), rulla sedan ihop till en snurra. Försök vika in crepen under för att fästa (lite svårt, jag vet…)
  11. Ät direkt eller förvara i kylen.

Ingredienser:

Crepes

  • 6 ägg
  • 2 dl kokosmjölk
  • 3 msk kokosmjöl, silat i smeten
  • 1 dl kokossocker
  • 3 msk (ca 1 påse) pepparkakskrydda
  • 1 nypa salt
  • 2 msk smält kokosolja/smör/ghee + 1 msk att steka i

Fyllning

  • 1 dl naturella cashewnötter
  • 2 msk kokosmjölk
  • 1 msk kokosolja
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk lönnsirap

Näringsvärde

Näring per snurra:
Kcal: 131
Fett: 9 g
Kolhydrater: 9 g
Protein: 3 g

Andra varianter:

  • Om du tycker att rullandet är svårt eller att de inte riktigt håller ihop: rulla dem bara en gång, men istället för att sen snurra ihop till en snurra, skär rullen i bitar (som om du gjorde en pannkaksrulle)!
  • Gör mina kanelbullesnurror eller drömtårtesnurror – samma princip med crepes och fyllning, men med kanelbulle/drömtårta-smak!
No Comments

Post A Comment