Spirulinasmoothie med vanilj och kokos-chiapudding

”Layered spirulina smoothie with creamy coconut chia, fresh tropical fruit, smooth almond butter and crunchy coconut chips and cocoa nibs”… Visst låter det här receptet MYCKET mer spännande på engelska?!

Nåväl.  Det viktigaste är ju inte beskrivningen, utan hur det ser ut!

Eller va? Skrev jag verkligen det där? Är inte näringsinnehållet, med den perfekta balansen av kolhydrater, protein och fett, ihop med smaken och texturen, det jag prioriterar först i mitt receptskapande?!

Jo, vanligtvis. Men när jag fick ansvar för att planera en ”Melbourne-brunch” till min systers möhippa (där platser hon bott på utgjorde temat), så hamnade utseendet helt plötsligt högt upp på listan. Och i Melbourne behöver man inte leta länge för att hitta restauranger som serverar rätter som är vackra, smakar gott, och vars namn låter extremt inbjudande.

Med det sagt. När det gäller den här smoothie-chiapuddingen så är det inte som att jag helt skippat tänket med näringsinnehåll (det sitter nog lite i ryggmärgen på mig), men jag kanske egentligen rekommenderar någon av mina andra smoothiebowls, eller andra frukost-recept, som en daglig frukost. Men helt ärligt – den är kanske inte tänkt som en vardagsfrukost ändå (vem orkar lägga lager på lager en trött tisdag?!). Däremot – som en del av din födelsedagsbrunch, eller kanske som en nyttigare dessert  att bjuda på? Go for it!

Lager på lager-principen gör den dessutom perfekt att ta med sig (t.ex. i valfri glasburk med lock) – kanske är det du som frestar de andra med ditt nyttiga, snygga mellanmål nästa fredagsfika?!

Enkel att variera är den också, så har du inte alla ingredienser – bara skrolla ned till ”Andra varianter” så hittar du hur du gör den här (frukosten? efterrätten?) till DIN!

Viktiga noteringar:

  • Mängden är anpassad för att få plats i ett glas/mindre glasburk. Om det här är det enda du äter till frukost rekommenderar jag att lägga till ex. 1-2 kokta ägg vid sidan och kanske även ha i kollagen i smoothien. Du kan såklart även dubbla receptet på själva smoothien och chiapuddingen beroende på ditt energibehov (se näringsberäkningen längre ned i receptet).
  • Om du lagar åt flera personer rekommenderar jag att bara multiplicera ingredienserna med antal portioner och skriva ned, för att göra det så enkelt för dig som möjligt.
  • Glöm inte att avsätta tid för chiapuddingen att sätta sig – minst en timme i kylskåp brukar den behöva! Se till att välja fullfet kokosmjölk, t.ex. den här eller den här, inte någon lightvariant!
  • Medan chiapuddingen går fint att preppa dagen före så mår smoothien bäst av lite kortare framförhållning p.g.a. innehållet av avokado. När smoothien väl är mixad håller den sig okej i 1 dag ungefär.
  • Det går bra att ”platea” i glaset på förhand om du skall ta med dig/servera så länge det förvaras kylt, annars är det bäst att i alla fall lägga på de krispiga toppingsen (kokoschips och kakaonibs) i slutet.
  • JA – både smoothien och chiapuddingen ska vara ganska tjocka (inte som dricksmoothies), det gör det lättare att varva lager för lager utan att de flyter in i varandra.
  • Du kan såklart äta den här som en (smoothie)bowl också istället för att servera i glas – den blir ju faktiskt ganska snygg då med (se nedan)! Äter du den såhär är det också enklare att dubbla mängden om du vill ha en större portion.

 

Spirulina smoothie med vanilj och kokos-chiapudding

Portioner: 1

Tid: 20 min + (minst 1 h i kyl) 

Gör så här:

  1. Förbered chiapuddingen genom att blanda kokosmjölk, chiafrön och vaniljpulver i en liten skål/glas och ställ in i kylskåpet i minst en timme.
  2. Ha i alla ingredienser till smoothien i en snäv bunke/mixer/blender, mixa sedan med stavmixer/mixer/blender tills någorlunda slätt.
  3. Kärna ur hela/en del av granatäpplet, skär banan i skivor och hacka upp sharonfrukten i små tärningar.
  4. Dags att börja bygga! Ta ditt glas/glasburk och börja med:
    1. Hälften av chiapuddingen (0,25 dl), platta ut i botten med sked.
    2. Fyll på med hälften av smoothien (0,5 dl).
    3. Placera alla bananskivorna runt kanten + ovanpå smoothielagret om det blir skivor över.
    4. Lägg på hälften av sharonfrukten (1/4 st) + hälften av granatäpplekärnorna (0,25 dl).
    5. Fyll på med resten av chiapuddingen (0,25 dl), platta ut.
    6. Addera sista smoothien (0,5 dl).
    7. Lägg en klick mandelsmör (ca 1 msk) på kanten av glaset.
    8. Lägg på sista frukten (1/4 sharon + 0,25 dl granatäpplekärnor) ihop med 2 msk kokoschips + 0,5 msk kakaonibs.
  5. Ät och njut, eller sätt på lock och ta med dig! 

Ingredienser:

Chiapudding

  • 0,5 dl (50 ml) kokosmjölk
  • 0,5 msk chiafrön
  • 1 krm vaniljpulver/extrakt (kan uteslutas)

Smoothie

  • 1 dl (ca 20 g) spenat
  • 1/4 avokado (ca 25 g)
  • 1/3 (ca 30 g) fryst banan
  • 0,5 dl (ca 35 g) fryst mango
  • 0,5 dl mandelmjölk
  • 0,5 tsk spirulina
  • En nypa salt

Toppings

  • 0,5 dl granatäpplekärnor
  • 1/2 liten sharonfrukt
  • 1/3 banan
  • 2 msk (10 g) kokoschips
  • 0,5 msk (5 g) kakaonibs
  • 1 msk (10 g) mandelsmör

Näringsvärde

Näring per portion (utan/med toppings):
Kcal: 246/469
Fett: 17/31 g
Kolhydrater: 14/30 g
Protein: 7/12 g

Andra varianter:

  • För mer protein – addera ägg eller kollagenpulver till smoothien (grundreceptet är utan för att passa ev. allergier men you do you!).
  • Spirulinan går bra att skippa, ersätta med chlorella, eller kanske greens-pulvret från Pureness
  • Byt ut mandelmjölken mot din favoritmjölk (som du har hemma/gillar/känns bra i din mage), ex. kokosmjölk, annan nötmjölk eller liknande.
  • Med hjälp av olika sorters frukt kan du variera smoothiebowlen i oändlighet! Jag gillar kombon  kiwi + blåbär/jordgubbar, eller passionsfrukt + mango/ananas!
  • Byt ut eller lägg till andra krispiga toppings, t.ex. bipollen, rostade nötter, eller kanske hemgjord granola.
  • Nötsmöret kan såklart bytas ut mot tahini, cashewnötssmör, hasselnötssmör eller kokossmör (men undvik helst jordnötssmör -läs mer här!)
  • Testa någon av mina andra smoothiebowls: tropisk grön smoothiebowl, grön power-smoothiebowleller minlovebowl med hallon och kokos!
  • Om du vill dra ned på kolhydraterna i detta recept kan du skippa all banan + sharonfrukten (om du behåller granatäpplekärnor + övriga toppings blir mängden kolhydrater per portion då 13 g istället)
No Comments

Post A Comment