Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Grön power-smoothiebowl

Grön power-smoothiebowl

Världens bästa, gröna, supernyttiga smoothiebowl!

Det här receptet är för er som är trötta på att alla frukost-recept innehåller ägg, eller som inte alls föredrar varma, tillagade frukostar (som ju är mer regel än undantag inom t.ex. paleo-kosten). Dessutom är den här smoothien ett superbra sätt att få i sig lite mer grönsaker! Perfekt om du har en dag med lite mindre nyttigheter framför dig, eller om du kanske vill lura i någon som annars är hälso-skeptisk lite mer grönt…

Smoothiebowls är också bra för er som inte har så mycket tid på morgonen, eller som inte vill förbereda frukosten dagen innan. Här slänger du bara i alla ingredienser i en mixer/bägare, mixar, häller upp i en skål och slänger på toppings! Vill du göra det ännu snabbare kan du måtta upp de torra ingredienserna dagen före (om du t.ex. väljer att ha i superfoods), lägga i en liten burk, och sen snabbt slänga i på morgonen!

Men – om man gillar att äta smoothie till frukost är det viktigt att inte glömma bort proteinet! Att starta dagen med tillräckligt med protein (och fett) är nämligen något vi bör göra för att få ett stabilt blodsocker efter frukosten. Jag har därför alltid i proteinpulver i mina smoothies. Vill man ha det är det dock viktigt att välja ett bra pulver (vilket inte är det lättaste, så kika in min guide till proteinpulver här!)

Vill ni skippa proteinpulvret så kanske ägget smyger sig in igen ändå (ät då minst 2 ägg till för tillräckligt med protein!). Kokta om ni vill, eller så kanske ni slänger in ett av äggen rått i den här smoothien (sätter ingen smak och funkar jättebra, lovar!)

Något annat som är viktigt för att smoothien ska kännas som en hållbar, stabil frukost, är tuggandet. Därför förespråkar jag alltid smoothie-bowls (d.v.s. smoothie som äts i skål) framför att dricka sin smoothie. Jag tycker också att det är smart att addera toppings, och försöker välja sådana som ger tuggmotstånd, och tvingar oss att äta lite långsammare.

Toppingsen är också ett knep för att addera lite mer näring – hur många superfoods kan du få in i din frukost? (Och visst ser då nyttig mat plötsligt väldigt god ut?!)

Viktiga noteringar:

 • Använd gärna fryst banan för en krämigare smoothie (enklast är då att frysa en, lagom mogen, banan i ”slantar” i en plast/zippåse, så att du enkelt kan plocka ut valfri mängd!)
 • Näringsvärdet är beräknat på 1 portion smoothie med 3 utav de beskrivna toppingsen till. Är näringsvärdet helt ointressant så kan ni såklart justera mängden toppings själva! (På bilderna har jag fler än 3 toppings, just för att jag själv inte räknar på min mat så noga, så utgå från din egen situation!)
 • Om du väljer nötter/nötsmör som topping: undvik jordnötter (läs mer här)

 

Grön power-smoothiebowl

Portioner: 1

Tid: 10 min

Gör så här:

 1. Ha i alla ingredienser i en snäv bunke/mixer/blender, mixa sedan med stavmixer/mixer/blender tills slätt (tillsätt ev. mer vatten).
 2. Häll upp i en skål och ha på dina 3 (eller fler) valda toppings.
 3. Ät långsamt, gärna med en mindre sked, och glöm inte att tugga! 

Ingredienser:

Smoothiebowl

 • 1 liten / 0,5 stor avokado
 • 1 stor näve bladgrönsaker (spenat/ruccola/mangold t.ex.)
 • 1/3 banan
 • 1 dl vatten
 • 2 msk proteinpulver (helst naturellt) ELLER 2 ägg (vid sidan/i)
 • Superfoods (valfritt): 0,5 msk nässel-/maca-/lucuma-/nyponpulver

Toppingsförslag

 • 1 dl bär / 0,5 frukt
 • 0,3 dl granatäpplekärnor
 • 3 msk rostade kokoschips
 • 1 msk kakaonibs
 • 2 msk nötter/frön
 • 1 msk nötsmör
 • 1 msk bipollen

Näringsvärde

Näring per portion (med 3 toppings):
Kcal: 500-550
Fett: 30-35 g
Kolhydrater: 20-35 g
Protein: 22-27 g

Andra varianter:

 • Med hjälp av olika sorters toppings kan du variera smoothiebowlen i oändlighet – välj de frukter/bär som är i säsong just nu!
 • Släng ner vilka bladgrönsaker du vill – grönkål, spenat, salladsmix, eller addera lite spirulina/chlorella/nori?
No Comments

Post A Comment