Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Proteinpulverguide

Proteinpulverguide

Jag rekommenderar i första hand ”real food”, d.v.s. naturlig mat som kommer från naturen. Frukt, grönt, nötter, bär, animaliskt protein m.m. Men, en annan grej jag ser att många behöver i sin kost, är mer protein. Inte som i ”proteinshakes/bars” i tid och otid. Utan ett balanserat intag av protein under dagen, framförallt för alla de som tränar och vill bygga/bibehålla muskelmassa. Vi vill ju att allt vårt kämpande ska ge de resultat vi förtjänar, eller hur? Och då kan vi behöva få i oss protein vid fler tillfällen än bara lunch/middag.

Det brukar räcka gott och väl med de naturliga källorna till protein: kött, fisk, skaldjur, kyckling, ev. baljväxter, ägg… Men, ibland, så kan faktiskt ett proteinpulver vara räddningen och ha en plats i en i övrigt ”ren” kost. De flesta proteinpulver är dock fyllda med sötningsmedel och andra onaturliga tillsatser, vilket inte är något vi vill ha i oss alltför ofta. Det är inte det enklaste att hitta ett smaklöst/naturligt proteinpulver – därav denna guide!

Ett alternativ till klassiska proteinpulver är kollagen, vilket är det jag själv använder oftast för att öka proteinmängden i olika måltider. Kollagen finns naturligt i bindväv, leder,  brosk, hår och hud – så att tillsätta lite extra kollagen i vår kost kan vara bra för just de områdena. Vår egna kollagenproduktion minskar med åldern så ju äldre vi blir, desto smartare att kollagen-boosta! Förutom de här hälsofördelarna så består ju faktiskt kollagen av aminosyror: 1 msk kollagen = ca 10 g protein. Alltså ett bra alternativ till proteinpuler (inte fullvärdigt protein, men oftast har du kanske något annat i måltiden som innehåller andra aminosyror och som kompletterar upp).  Rent praktiskt så brukar det vara enklare att proteinboosta med kollagen än med proteinpulver, eftersom kollagen naturligt är smaklöst och lite lättare att blanda ut än vissa proteinpulver.

Tillfällen då proteinpulver/kollagen kan vara smart:
– Om ni inte kan få i er riktig mat med protein nära inpå träningen (inom 1-2 h). Planering är dock a och o här, så proteinshakes ska vara mer undantag än regel! Men för dessa tillfällen – testa min no BS-proteinshake.
– Om ni vill äta t.ex. smoothiebowls till frukost, som naturligt sett inte innehåller så mycket protein. Då kan ett bra proteinpulver eller kollagen vara bra att addera. Det är dock smartast att variera med t.ex. ägg som proteinkälla i vissa frukostar.
– Om ni vill/behöver få in lite extra protein i t.ex. pannkakor, bakverk, mellanmål som chiapudding etc. (här tycker jag verkligen att kollagen är att föredra!).
OBS! Om du väljer whey-protein, var uppmärksam på hur din kropp reagerar på detta! Jag föredrar t.ex. isolat då jag är lite känslig för mjölkprodukter, men även isolat kan vara en no-go för vissa. En del produkter är inte isolat men har tillsatt laktas som hjälper dig spjälka laktosen, vilket kan funka för laktoskänsliga. Är du känslig; ännu en anledning att välja kollagen, som inte brukar framkalla reaktioner. (OBS: Kollagenet jag länkar nedan: ej för dig som äter vegetariskt/veganskt). Använd bara proteinpulver om det inte påverkar ditt mående negativt!

Förslag på kollagen/proteinpulver:
Upgrit Rent Kollagen (smaklöst, eko, gräsbetes, 500 g). Använd koden HÄLSOHORMONER15 för 15% rabatt.
–  Pureness Kollagen (3 varianter: med naturlig smaksättning, med extra fiber, eller med MCT för extra energi, 150 g).
Clean Kollagen (smaklöst, eko, gräsbetes, 500 g). Finns på flera olika sidor.
– Pulsin Whey Protein (smaklöst, eko, gräsbetes, 1 kg, isolat). Brukar bli billigast att beställa via Amazon.
Bulkpowder Pure Whey Protein (smaklöst, 500g – 5kg, isolat).
Holistic Vassleprotein (med svag vaniljsmak, eko, 750 g. Ej isolat men tillsatt laktas). Finns på flera olika sidor.
Holistic Ärtprotein (fom du äter veganskt, eko, 500 g. OBS: baljväxtprotein – uppmärksam på reaktion om du har känslig mage).

Ju oftare du intar proteinpulver, desto mer noga bör du kanske vara med innehållet. Är syftet att endast ha det som en nödlösning; en back-up-proteinkälla efter träning, så kanske du väljer ett med smak. Om du istället äter det dagligen/i många av dina frukostar eller mellanmål, så kanske det är bättre med ett naturellt. Ni som tycker att ovanstående pulver är dyra – fundera på vad det är vi jämför det med. Hur mycket är du villig att betala för att slippa tillsatser? Och om du använder proteinpulver som just ett tillskott, snarare än en basråvara i din kost, så kan en förpackning hålla ganska länge… Väljer du kollagen så tänk på att du faktiskt får mycket näring med på köpet – lite som ett kosttillskott och proteinpulver i ett, vilket därmed inte heller blir så dyrt per portion!
No Comments

Post A Comment