No BS-proteinshake

No BS = No BullShit. För ja, många färdiga proteinshakes innehåller ganska mycket ”skräp”, i form av socker/sötningsmedel, och tillsatser…

Jag försöker ju generellt förespråka lite mer ren mat här på RealfoodRedhead, d.v.s. hemlagad mat på rena råvaror, full med näring!

Många personer skulle förbättra sin kost om de försökte äta mer ”riktiga måltider” bestående av protein (kött/fågel/fisk/ägg/baljväxter), kolhydrater (rotfrukter/frukt/andra grönsaker) och fett (mayo/avokado/frön/nötter/olivolja m.m.). Istället för massa mellanmål, mackor, kvarg, och bars, som oftast har alldeles för lite näring, både i form av kalorier och av vitaminer och mineraler…

Att äta för lite samt att få i sig för lite vitaminer och mineraler i sin kost är två genomgående mönster jag märker av under mina kostrådgivningar, framförallt hos aktiva personer. Atleter som vill ha maximal nytta av sin träning behöver dessutom tänka en del på timing. I en utav mina föreläsningar, ”Kost för prestation” pratar jag om vikten av att få i sig protein, ca 20-30 g beroende på kroppsvikt, inom 15-60 min efter träning. Framförallt om du tränat tungt/högintensivt/styrka, eller har en hög träningsfrekvens. Ibland är det dock svårt att få in ren, naturlig mat så snart efter träning.

Så visst förespråkar jag en väl sammansatt måltid efter träning, men jag vet också att ibland kommer man inte hem direkt efter sitt träningspass, och då behöver vi en plan B för det där proteinintaget. För många är lösningen då en proteinbar eller -shake, men tyvärr innehåller dessa som sagt mycket tillsatser och sötningsmedel. Därför skapade jag en bättre variant av proteinshake, som både smakar gott, och innehåller allt du behöver akut efter träning!

Jag använder proteinpulver men ett rent och naturligt sådant (läs min guide till proteinpulver här). Efter hård träning kan det dock vara bra att inta lite kolhydrater också för att förbättra återhämtningen (dessutom vill vi ju att shaken ska smaka gott om vi nu använder ett naturellt proteinpulver). Därför har jag i lite banan och blåbär, som ju också bidrar med antioxidanter = perfekt för alla som tränar!

Och precis som jag skriver om längre ned under ”Andra varianter” – släng gärna i lite superfood för att få i er lite extra näringsämnen efter träningen!

Viktiga noteringar:

 • Se till att din shaker/flaska är väl försluten och inte läcker. Blåbär i väskan är nämligen inte superkul (note to self…)

 

No BS-proteinshake

Portioner: 1

Tid: 5 min

Gör så här:

 1. Mixa allt med en stavmixer
 2. Häll över i shaker, ta med och ställ i kylen där du tränar.
 3. Drick (optimalt) 15-60 min efter avslutad träning (häll ev. på lite extra vatten efteråt om shaken blivit för tjock i kylen).

Ingredienser:

 • 1 dl frysta blåbär
 • 1/3 banan
 • 1,5 dl vatten
 • 3 msk bra proteinpulver

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 193
Fett: 0 g
Kolhydrater: 20 g
Protein: 29 g

Andra varianter:

 • Släng i valfri superfood, t.ex. 1 tsk macapulver/lucumapulver.
 • Addera/ byt ut 1 msk av proteinpulvret mot 1 msk kollagen, vilket också innehåller protein och är bra för leder, hår, hud, och naglar.
 • Du kan också addera/byta ut 1 msk av proteinpulvret mot 1 rått ägg (shaken kommer då innehålla lite mer fett men ungefär samma mängd protein).
 • Minska mängden frukt om du använder proteinpulver med smak.
 • Skippa blåbären, ha i ½ banan, och 1 msk kakao för en bananchoklad-shake.

 

No Comments

Post A Comment