Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Tropisk grön smoothiebowl

Tropisk grön smoothiebowl

Ännu en grön smoothiebowl – den här gången med tropiska smaker från mango och kokosmjölk!

Jag älskar ju min gröna power-smoothiebowl, men när jag skulle hålla mitt första frukostyoga-event behövde jag en smoothie som gick att förbereda dagen innan (för vem orkar stå och laga 16 portioner smoothie klockan 06 på morgonen…?). Jag var alltså i behov av en smoothie utan avokado, eftersom det är huvudanledningen till att den andra smoothien blir brun och tråkig om man vill preppa den dagen före (jag har dock haft klienter som testat frysa den, så det är ju ett alternativ!).

Så, jag bytte ut fettet i avokadon mot kokosmjölk, och adderade mango för lite krämigare konsistens. Med kombon av dessa två, ihop med den gröna spenaten, sötman från bananen och syran från citronen, blev resultatet en härligt läskande tropisk smoothiebowl!

Precis som i mina andra smoothiebowls-recept (här och här) så påminner jag återigen om att inte glömma bort proteinet! Att starta dagen med tillräckligt med protein (och fett) är nämligen något vi bör göra för att få ett stabilt blodsocker efter frukosten. Jag har därför alltid i proteinpulver, kollagen och/eller ägg i mina smoothies (kika in min guide till bättre proteinpulver här!). Ni behöver inte vara oroliga för det råa ägget – det sätter ingen smak i smoothien, lovar! I Sverige har vi salmonellafria ägg och kan alltså äta dem råa utan oro (annars skulle vi ju aldrig kunna smaka på kaksmeten, eller hur…?). Men – välj gärna ekoägg, så är ni lite snällare mot både djuren, miljön och er kropp!

Och trots att den här smoothien är något lösare och därmed funkar att dricka, så förespråkar jag som ni kanske vet tuggandet. Därför rekommenderar jag att ni äter denna som en smoothie-bowl (d.v.s. häll smoothien i en skål och ät med sked) istället för att dricka den. För matsmältningens skull behöver vi inte bara äta långsamt (så att hela systemet får en chans att göra det jobb det behöver), utan också tugga maten. När vi tuggar maten frisätts enzymer från salivet, som hjälper till att sönderdela maten vi äter, så att vi kan ta upp näringsämnena från den. Alla förslag på toppings till din smoothiebowl i det här receptet är sådana som ger tuggmotstånd (och dessutom adderar extra näring!).

Viktiga noteringar:

 • Vill du ha smoothien mindre lös så kan du skippa vattnet (jag föredrar en ”rinnigare” smoothiebowl som jag kan äta med sked ihop med toppingsen).
 • Använd gärna fryst banan för en krämigare smoothie (enklast är då att frysa en, lagom mogen, banan i ”slantar” i en plast/zippåse, så att du enkelt kan plocka ut valfri mängd!)
 • Näringsvärdet är beräknat på 1 portion smoothie med 3 utav de beskrivna toppingsen till. Är näringsvärdet helt ointressant så kan ni såklart justera mängden toppings själva! (På bilderna har jag fler än 3 toppings, just för att jag själv inte räknar på min mat så noga, så utgå från din egen situation!)
 • Om du väljer nötter/nötsmör som topping: undvik jordnötter (läs mer här)

 

Tropisk grön smoothiebowl

Portioner: 1

Tid: 10 min

Gör så här:

 1. Ha i alla ingredienser i en snäv bunke/mixer/blender, mixa sedan med stavmixer/mixer/blender tills slätt.
 2. Häll upp i en skål och ha på dina 3 (eller fler) valda toppings.
 3. Ät långsamt, gärna med en mindre sked, och glöm inte att tugga! 

Ingredienser:

Smoothiebowl

 • 60 g (ca 3 dl) spenat
 • 1/3 (ca 35 g) fryst banan
 • 1/2 dl (ca 35 g) fryst mango
 • 1/2 dl kokosmjölk
 • 1 rått ägg
 • 1/4 dl vatten
 • 1 msk citronjuice
 • 2 msk kollagen / proteinpulver (helst naturellt) ELLER 1 ägg till (vid sidan)

Toppingsförslag

 • 1 dl bär / 0,5 frukt
 • 0,3 dl granatäpplekärnor
 • 3 msk rostade kokoschips
 • 1 msk kakaonibs
 • 2 msk nötter/frön
 • 1 msk nötsmör
 • 1 msk bipollen

Näringsvärde

Näring per portion (med 3 toppings):
Kcal: 500-550
Fett: 30-35 g
Kolhydrater: 20-35 g
Protein: 22-27 g

Andra varianter:

 • För KETO: skippa bananen, addera 35 g avokado, minska spenaten till 20 g, och ha i 1 msk kollagen (+ 1 ägg i och 1 kokt vid sidan). Ät med 10 g (ca 10 st) mandlar/hasselnötter, 2 msk (10 g) kokoschips och 40 g hallon eller 20 g granatäpplekärnor (= 550 kcal, 27 g protein, 41 g fett och 8 g kolhydrater).
 • Med hjälp av olika sorters toppings kan du variera smoothiebowlen i oändlighet – välj de frukter/bär som är i säsong just nu!
 • Släng ner vilka bladgrönsaker du vill – grönkål, spenat, salladsmix, eller addera lite spirulina/chlorella/nori?
 • Testa min gröna power-smoothiebowl eller min lovebowl med hallon och kokos!
No Comments

Post A Comment