Avsnitt 61. Socker och sötningsmedel – del 2

Vi fortsätter djupdykningen in i sockrets värld med del 2 på temat socker och sötningsmedel (del 1 hittar du här – lyssna på det först om du missat detta avsnitt!).

Denna gång går vi in på de alternativ som brukar medföra etiketten ”sockerfritt” – sötningsmedel!

Vad är skillnaden mellan sockeralkoholer och artificiella sötningsmedel, och vad händer i kroppen (och magen framförallt) när vi får i oss dessa?

Vilka alternativ finns det för den som vill utesluta det vita sockret och sötningsmedel, och varför är den trögflytande men inte den mer lösa honungen paleo-godkänd?

Vi hoppas atti informationen i de här avsnitten kan hjälpa dig att ta mer medvetna beslut kring sötsaker, men ibland behövs det mer än bara kunskap! Vi pratar därför om sockerberoende, ger tips för att bli av med sötsug, och förklarar kopplingen mellan stress, sömn och sockercravings.

Kan man vara sockerberoende trots att man äter paleo, hur påverkas Tines lipödem av sötsaker, och kör Sofia fortfarande nolltolerans på socker trots att hennes ”vita januari” är slut för länge sen?

Glöm inte att – framförallt i dessa oroliga tider – fokusera på din egen hälsa, det enda du kan påverka! Se till att du har koll på dina värden (som ditt blodsocker t.ex.!) med hjälp av testen från vår samarbetspartner Werlabs! Med rabattkoden ”hormonpodd” har du 10% rabatt på Werlabs-testerna Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL PLUS och Vitamin- och mineraltestet!

Om ni har frågor om något, maila gärna till halsohormoner@gmail.com, skriv till oss på Facebook eller på vår Instagram-sida. Som vanligt ber vi dig att gärna dela avsnittet och podcasten om du tyckte om avsnittet, så att vi kan hjälpas åt att sprida kunskap!

Länkar till avsnittet:

  • Del 1 om socker och sötningsmedel
  • Netflix-serien Rotten med avsnittet ”Lawyers, guns & honey” (säsong 1) om honung
  • Intervju i Hälsohormoner med Bitten Jonsson om sockerberoende
  • Avsnitt 58 med Linda Öhrn om lipödem och sötsug
  • Avsnitt 53 och 54 om vilka som bör vara försiktiga med att äta för lite kolhydrater
  • Behandlingskliniken Arteget för svårare sockerberoende
  • OA – anonyma överätare

 

Avsnitt 61 av Hälsohormoner hittar ni på iTunes, acast och i podcast-appen på din mobil!

 

No Comments

Post A Comment