Avsnitt 60. Socker och sötningsmedel – del 1

Hälsohormoner är tillbaka efter ett lite längre uppehåll, äntligen!

I säsongens första avsnitt går vi rätt in i det ganska stora ämnet (som därför krävde dubbla avsnitt) – SOCKER och sötningsmedel! För är det något de flesta är överens om, oavsett syn på kost, så är det att för mycket sött påverkar vår hälsa negativt på många olika plan.

Vi gör som vi brukar – börjar med the basics! Vad är egentligen socker, och vad är det för skillnad mellan sockerarterna mono-, di-, oligo- och polysackarider?

Hur tas de olika sockerarterna upp i kroppen, varför kan vissa utav dem (t.ex. de sockerarter som finns i lök eller baljväxter) orsaka magproblem? Och om nu alla kolhydrater ändå skall brytas ned till socker i kroppen, spelar det egentligen någon roll om vi får i oss detta socker från rotfrukter eller från läsk?

Vi diskuterar också prioriteringar – ska allt socker undvikas helt eller finns det vissa saker som är viktigast att fokusera på? Hur gör vi själva?

Sofia håller sitt brandtal om lösgodis, och Tine förklarar varför fruktosens påverkan på våra hormoner gör att vi lätt ”överäter” frukt.

Vi avslutar del 1 på socker-temat med en uppmaning till er lyssnare: att börja leta efter socker i innehållsförteckningarna på de livsmedel ni köper/har hemma! Och inte bara ordet ”socker”, se också efter t.ex., druvsocker, fruktos, glukos, maltos, maltsocker, sackaros, sukros, sukralos, rörsocker, sirap, invertsocker, palmsocker, maltodextrin, melass, fruktpuré, isofruktosglukossirap… Kommentera gärna på vår facebook-sida vilka produkter ni hittade de här spännande orden i!

Glöm inte att – framförallt i dessa oroliga tider – fokusera på din egen hälsa, det enda du kan påverka! Se till att du har koll på dina värden med hjälp av testen från vår samarbetspartner Werlabs! Med rabattkoden ”hormonpodd” har du 10% rabatt på Werlabs-testerna Hälsokontroll XL, Hälsokontroll XL PLUS och Vitamin- och mineraltestet!

Om ni har frågor om något, maila gärna till halsohormoner@gmail.com, skriv till oss på Facebook eller på vår Instagram-sida. Som vanligt ber vi dig att gärna dela avsnittet och podcasten om du tyckte om avsnittet, så att vi kan hjälpas åt att sprida kunskap!

Länkar till avsnittet:

  • Mitt sockersöta barn” – filmen från Aftonbladet där en vuxen man testar att äta som ett förskolebarn

I nästa avsnitt går vi mer in på sötningsmedel, naturlig sötning, sockerberoende och dess koppling till sömn och stress, m.m.!

Avsnitt 60 av Hälsohormoner hittar ni på iTunes, acast och i podcast-appen på din mobil!

 

No Comments

Post A Comment