Sommarsallad 2.0

Med grönsaker och frukt i säsong – en matig sommarsallad som både ser vacker ut, och smakar ljuvligt!

Min sommarsallad är fortfarande den ultimata ”liva upp midsommar/studenten/sommarfesten-buffén”-salladen, men är man på jakt efter en matig, komplett sommarmiddag så är det här rätten med stort R!

En väl sammansatt, matig sallad kan nog vara en av mina topp 3-favoriträtter! Att kunna sätta ihop både smaker och texturer till en perfekt sallad kan nog vara ett utav mina triumfkort (vilket tyvärr gör mig ganska picky när jag beställer sallader ute – jag har fortfarande inte hittat något ställe i Göteborg som prickar in allt det jag letar efter, alltid får man tumma på något…).

Anyhow, tur då att man kan skapa sina egna sallader hemma! Den här salladen är dessutom superenkel att variera baserat på vad du gillar, har hemma eller vad som är i säsong – se ”Andra Varianter” längst ned i receptet!

Viktiga noteringar:

 • Jag gillar att servera tomat med olivolja, salt, peppar och basilika vid sidan, mest för att jag tycker att det är ett fräscht sommar-tillbehör som är extra gott med svenska tomater i säsong. Och  för att jag inte tycker att det passar att blanda i den här salladen (dessutom riskera tomater i sallad att bli ”slabbigt”). Inget måste, inte medräknat i receptet, ville mest flagga för hur gott det enkla tomat-tillbehöret är, till det mesta!
 • Nej, det behövs inget bröd eller andra extra kolhydrater som pasta, quinoa eller bulgur till – en sallad kan mätta genom tillräckligt med protein och fett (och jag gillar att använda frukt för kolhydratskälla och sötma). Enligt mig är pastasallad bara ett annat namn på pasta med lite grönsaker, en sallad ska ha grönsaker som främsta bas!
 • Laga gärna kyckling, sparris och stekta nektariner lite tidigare, eller ställ in i kylen ett tag innan du blandar ihop salladen, så blir inte övriga grönsaker mosiga när de blandas med det varmare.
 • Det går lika bra att köpa och laga hel kyckling (rekommenderar Reko-kyckling) istället för att köpa kycklingfilé, eller i nödfall – köpa en färdig grillad kyckling för att spara tid.
 • Välj gärna en svensk parma/lufttorkad skinka utan tillsatser, och ekologisk fetaost.
 • Jag själv har svårt för salladsdressing (och den här salladen är ganska saftig som den är, med den mjuka nektarinen ihop med krämig avokado och fetaosten) men vill du ringla över lite olivolja på din portion, och kanske slänga på några basilikablad, go for it! (Ej med i näringsberäkningen dock!).

 

Sommarsallad 2.0

Portioner: 4

Tid: 45 min

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med 1 msk smör och lägg i kycklingfilén (eller lägg på en plåt med bakplåtspapper). Baka i ugnen 20-30 minuter, tills innertemp. på kycklingen är 65-68 grader. Ta ut och låt svalna minst 5 minuter, skär sedan i mindre bitar. 
 2. Medan kycklingen är i ugnen – hetta upp en torr stekpanna på hög värme och torrosta solrosfröna (tar max 5 min, rör runt och håll koll), salta och sätt åt sidan.
 3.  Sänk värmen till medelhög på stekpannan och lägg i 1/2 msk smör. Skölj och skär nektarinen i klyftor och stek på medelhög värme i några minuter, ta sedan bort från stekpannan och skär varje klyfta i 2-3 mindre bitar. 
 4. Skär bort de hårda nedersta delen på sparrisen. Häll olivolja i den varma stekpanna och stek sparrisen på medelhög värme ca 5-10 min (beroende på tjocklek). Ta ur stekpannan, låt svalna och skär sedan i mindre bitar. Ställ in kyckling, nektariner och sparris i kylen medan du preppar resten av salladen.
 5. Skölj och skär sockerärtor i mindre bitar.
 6. Gröp ur avokados och skär i mindre kuber. Salta och peppra. 
 7. Skär/klipp den lufttorkade skinkan i strimlor. 
 8. Sätt ihop salladen genom att ta fram en stor skål/fat och bygg i följande ordning: 1. 1/2 av ruccolasalladen. 2. 1/2 av kycklingen. 3. 1/2 av skinkan. 4. Smula över 1/2 av fetaosten. 5. 1/2 av avokadon. 6. 1/2 av sparrisen. 7. 1/2 av sockerärtorna. 8. 1/2 av nektarinen. 9. 1/2 av solroskärnorna. Upprepa med resterande ingredienser, servera!

Ingredienser:

 • 400 g kycklingfilé
 • 150 g fetaost
 • 50 g lufttorkad skinka
 • 1,5 msk smör
 • 1 msk olivolja
 • 2 nektariner
 • 250 g (ca 10-15 stjälkar) sparris
 • 75 g sockerärtor
 • 2 avokados
 • 40 g (ca 4 msk) solrosfrön
 • 70-100 g (några stora nävar) ruccolasallad
 • Salt, peppar

Näringsvärde

Näring per bit:
Kcal: 550
Fett: 36 g
Kolhydrater: 14 g
Protein: 40  g

Andra varianter:

 • Skippa fetaost eller byt ut mot mozzarella.
 • Byt ut lufttorkad skinka mot bacon.
 • Byt ut nektarin mot äpple, päron, melon eller mango (eller skippa helt för lägre kolhydrater).
 • Byt ut sparris mot ugnsrostad zucchini.
 • Byt ut sockerärtor mot rädisor.
 • Byt ut solrosfrön mot rostade pumpafrön, mandlar eller valnötter.
 • Byt ut avokado mot egengjord pesto (eller ha med båda!).
No Comments

Post A Comment