Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Pesto på grönsaksblast

Pesto på grönsaksblast

Jag ÄLSKAR pesto! (Men helt ärligt, vem gör inte det…?). När jag började utesluta mejeriprodukter trodde jag att pesto var något jag skulle behöva ge upp – men icke, såklart går det att göra god pesto även utan ost! Och även om jag idag äter hårdost ibland (mest för att fröknäcke med ost är så himla gott, och för att boosta mitt kalcium-intag då och då), så försöker jag att hålla matlagningen mejerifri.

Knepet för att få pesto att ändå smaka ”riktig” pesto är 1. Att använda nötter/frön, som faktiskt kan bidra med sälta och lite umami. Och 2. Att ha i B-jäst (även kallat näringsjäst), som är en slags torkad, inaktiv jäst som innehåller massa B-vitaminer (därav namnet). Är man köttätare så har man som regel inte B-vitamin-brist, men de kan ändå vara en grym grej att strö över maten eller ha i recept om man saknar den där ostiga smaken (eller om du faktiskt har risk för B-vitaminbrist p.g.a. ett lågt/obefintligt intag av kött, eller p.g.a. tarmsjukdomar/problem som försvårar upptaget av vitaminer). B-jästen finns att köpa på hälsokostbutiker samt på t.ex. bodystore.se eller apotea.se, men går såklart att utesluta i receptet om du vill laga pesto NU och inte har möjlighet att införskaffa.

Så. Det näst bästa med den här såsen (förutom att det är en pesto = såsen alla älskar), är att jag använder sådant som vi annars alltid slänger. Grönsaksblast! För finns det något godare än när de svenska knippmorötterna äntligen börjar synas i butikerna? Eller att addera skivade rädisor till dina lunchbowls eller sallader? Men visst känns det grymt tråkigt att behöva slänga typ hälften av det man köper? Dessutom är ju den där blasten ofta i vägen – den stökar ner, så helst vill man bara vrida av den i affären… Det var i alla fall vad jag gjorde, tills jag började göra pesto på den!

Mina vänner från Under vårt tak har ett recept på morotsblastpesto, vilket var så jag själv fick idén till rädisblastpesto för några somrar sedan. Jag gjorde dock peston så som jag brukar göra min egen, med frön/nötter, vitlök, b-jäst, lite honung, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Denna sommaren köpte jag hem två paket knippmorötter, och var tvungen att testa även en pesto med dem. Så gott! Det bästa med pesto är också att du kan ta vad du har hemma när det kommer till det gröna och nötter/frön – jag har gjort pesto på såväl pumpafrön, solrosfrön, mandlar, cashewnötter, valnötter, och nu på grönsaksblast, men också på persilja, basilika, spenat, ruccola, grönkål… för att minska matsvinnet tycker jag att du ska ta vad du har hemma – men testa gärna någon av mina två grönsaksblastpestos nedan nästa gång du är på väg att slänga blasten!

Om du inte har någon aning om vad du skall äta till den här peston, så föreslår jag såklart dess ursprung – tunnt skivade rädisor eller ugnsrostade hela knippmorötter (blanda morötterna med olivolja och salt, och ugnsrosta på 200 grader i ca 30 min beroende på storlek, tills tuggmotstånd!). Gör en god lunchbowl med detta eller sätt ihop din egen rätt – personligen tycker jag pesto passar allra bäst till fisk eller ev. kyckling. Häromkvällen åt jag min morotsblastpesto med rostade morötter, svenska sockerärtor, ugnsrostad zucchini, bladgrönsaker och ugnsbakad chumlax. Mums!

Viktiga noteringar:

 • Som vanligt i mina recept med nötter eller frön så rekommenderar jag alltid att blötlägga och sedan torrosta dessa om tiden finns! Kräver ca 1,5 dagars framförhållning, men är värt det för att göra peston snällare för magen (dessutom blir den snäppet godare med torrostade ingredienser!) Om inte denna gång så kanske nästa? (Och när du ändå håller på – gör lite extra nötter/fröer så kan du ha strö dem på maten eller ha som mellanmål sedan!)
 • Kan kännas lite onödigt och som att du ändå får en del svinn – men att faktiskt dra av bladen från morotsblasten och skippa de grövre stjälkarna kommer göra peston mindre besk, så enligt mig ett steg värt att ta!
 • Ingredienserna är ungefärliga – blasten är ju inte alltid exakt lika stor. Så smaka gärna av med salt och peppar och justera mängden citronjuice och honung under tiden.

 

Pesto på grönsaksblast

Portioner: ca 1,5 dl pesto

Tid: 15 min

Gör så här:

 1. Om du vill blötlägga och torrosta fröna, gör detta senast 1,5 dag före.
 2. För morotsblastpesto: dra av bladen från de grövre stjälkarna på moroten och använd endast dessa. För rädisblastpesto: grovhacka blasten.
 3. Skölj igenom blasten och skaka av vattnet, sortera bort smutsig eller vissen blast.
 4. Lägg alla ingredienser i en mixer/blender (ev. att du kan använda stavmixer och en hög snäv skål, men då kan du behöva mixa i omgångar) och mixa tills du fått en sås. Smaka av.

Ingredienser:

 • Blast från 2 knippen morötter (ca 2 dl) eller 1 knippe rädisor
 • 0,5 dl pumpafrön
 • 2 små/1 stor pressad vitlöksklyfta
 • 1 msk citronjuice
 • 2 msk B-jäst
 • 1 tsk honung
 • 0,75 dl (5 msk) olivolja
 • Salt och peppar

Näringsvärde

Näring per msk
Kcal: 92
Fett: 9 g
Kolhydrater: 2 g
Protein: 2 g

Andra varianter:

 • Byt ut pumpafröna mot solrosfrön, mandlar, cashew-, hassel- eller valnötter.
 • Byt ut grönsaksblasten mot basilika, persilja, grönkål, spenat eller ruccola, eller så kanske du bara adderar lite basilika till grönsaksblasten för en mer traditionell pesto-smak.
 • Uteslut honungen om du inte vill ha någon sötning i maten.
 • Receptet går utmärkt att dubbla eller trippla för dig som vill ha en större mängd pesto.
 • Om du är sugen på en annan pestorätt – testa min fiskgratäng med pesto, fänkål och soltorkade tomater.
No Comments

Post A Comment