Sommarsallad

Sommaren är här och med den alla härliga fester och ofta även bufféer! Examensfiranden, midsommar, födelsedagar, bröllopssäsong m.m. Nyligen publicerade jag ett recept på mina minipaprikor med krämig kycklingröra – ett perfekt sätt att få in både mer grönsaker och protein på buffén!

Här kommer ännu en grönsaksboost – som dessutom bör passa de flesta i sällskapet, oavsett preferenser eller allergier (vegetariskt, gluten- mejeri- och sockerfri, utan nötter o.s.v.).

Jag tycker framförallt att den här salladen är ett välkommet inslag på den klassiska midsommarbuffén, där det brukar vara lite snålt med grönsaker! Så om det känns föööör bananaz att byta ut/göra om en rätt på midsommar, kanske kan du då bara lägga till en STOR somrig sallad?

Jag själv gjorde den här salladen som ett komplement till lillasyrrans studentbuffé förra året, och den tog slut på nolltid. Du kan ju självklart ha i vad du vill (jag freestylade ihop denna baserat på vad som fanns hemma), men knepet för en bra sallad är ändå att ha en liten tanke bakom vad som passar ihop! T.ex. så brukar jag försöka att inte blanda rotfrukter och frukt i en sallad (inte bara för att den kombon kan orsaka svullen mage, utan för att det blir två sorters ”sött” som jag inte alltid tycker går ihop). Fundera lite över konsistenser och smaker – nåt krämigt, sött, salt, syrligt, crunchy, beskt o.s.v., så brukar man kunna få ihop en bra kombo! Se även ”Andra förslag” längst ned i detta inlägg.

 

Viktiga noteringar:

 • Notera i instruktionerna hur jag ”bygger” salladen genom att lägga flera lager av allting. Då slipper du blanda runt så mycket, vilket både gör salladen lite finare och att konsistenserna på ingredienserna bibehålls (den blir alltså inte vattnig/mosig).
 • Om du vill förbereda salladen på förhand är det främst mango, gurka, granatäpple och pumpakärnorna som kan göras någon dag före. Övriga ingredienser (framförallt avokado) bör skäras så sent som möjligt före servering.
 • Det är supersvårt att uppskatta portioner och beror såklart på hur mycket varje person äter samt hur mycket annat ni har på buffén. Men på en buffé med annan mat också bör den räcka till minimum 12 st (vilket är vad näringsberäkningen är gjord på), och som sidorätt till en vanlig middag hemma kanske den räcker till ca 8 portioner.

 

 

 

Sommarsallad

Portioner: ca 12 (om buffé)

Tid:  ca 30 min

Gör så här:

 1. Börja med att skära följande grönsaker: skala och tärna mangon, kärna ur granatäpplet (finns massa youtubevideos för olika metoder om du inte gjort detta förut!), tärna gurkan, skär rädisorna i tunna skivor, finhacka salladslöken och halvera cocktailtomaterna (eller behåll hela om de är ”vattniga”).
 2. Torrosta pumpakärnorna i en het stekpanna ca 5-10 min (håll koll – de bränns snabbt!) och salta dem sedan.
 3. Skölj bladgrönsakerna och lägg hälften i botten på en stor salladsskål/fat. Lägg sedan på hälften utav alla andra ingredienser. Lägg sist på hälften av avokadon som tärnats i bitar och häll på 0,5 msk limejuice samt salt och peppar.
 4. Lägg på resten av bladgrönsakerna och upprepa samma procedur med övriga ingredienser.
 5. Servera!

 

Ingredienser:

 • 250 g bladgrönsaker (ruccola/spenat/mangold t.ex.)
 • 1 st granatäpple
 • 2 st mango
 • 1 st gurka
 • 1 knippe rädisor
 • 2 pkt (500 g) cocktailtomater
 • 1 st salladslök
 • 3 st avokado
 • 1 msk limejuice
 • Salt och peppar
 • 1,5 dl (ca 100 g) naturella pumpakärnor

 

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 155
Fett: 10 g
Kolhydrater: 11  g
Protein: 4 g

Andra varianter:

 • För keto: ha i 1 mango istället för 2, och minska mängden granatäpple.
 • Byt ut eller lägg till grönsaker: kokt sparris, rå zucchini, nektarin eller sockerärtor är t.ex. alla saker som skulle smaka gott här i!
 • Byt ut pumpafröna mot solrosfrön eller andra nötter, eller servera vid sidan om du har någon i sällskapet med allergi.
 • Ont om tid? Köp färdiga torrostade pumpafrön (enda ingredienser bör då vara pumpafrön och ev. salt), och använd fryst mango som fått tina i kylskåp.

 

 

 

No Comments

Post A Comment