Mammas fiskgratäng med hollandaise och kokta morötter

Min mammas fiskgratäng var, från tidig ålder upp till sena tonår, min absoluta favoriträtt!

Jag tror att jag nog var ett utav få barn som alltid önskade en gratäng med torsk och spenat som födelsedagsmiddag (ihop med päroncider såklart), men för mig var den där fiskgratängen det godaste jag visste…

Vid 19 års ålder flyttade jag hemifrån med en egengjord receptbok, bestående av nedskrivna recept på kladdkakor, smoothies och mackor… Men där fanns i alla fall EN riktig maträtt – ”mammas fiskgratäng”!

Några år senare började jag äta enligt paleo (inget gluten/mjölkprodukter/snabba kolhydrater o.s.v.), så när jag hittade min gamla receptbok skrattade jag åt hur mina 19-åriga matlagningsambitioner alltså enbart sträckte sig till mackor och smoothies… Jag tror inte något av de där recepten var paleokompatibelt – det var ju mest olika sorters bröd, eller smoothies med yoghurt i.

MEN – jag hittade också receptet på fiskgratängen! Och som jag saknade den där fiskgratängen! Så, med mina nyvunna matlagningskunskaper, och insikter om vilken kost jag mådde bäst av, så förstod jag att en del saker behövde ändras. Potatismoset på smör och grädde blev blomkålsmos med kokosmjölk, och den färdiga hollandaisen fick bli en egengjord variant. Torsk och spenat funkade däremot lika bra nu som då.

Så härmed presenterar jag mina barndoms fiskgratäng i lite ny tappning – men fortfarande en favorit hos mig!

Viktiga noteringar:

 • Jag uppmuntrar er till att, om ni har möjlighet, inte alltid laga den här rätten med just torsk utan kanske välja någon annan vit fisk, som t.ex. sej eller kolja. Vårt ensidiga fiskätande (där vi alltid köper torsk och lax) bidrar till utfiskning, så försök variera dina val av fisk om du kan. Kör du på torsk – se till att den är MSC-märkt (extra bonus för KRAV och/eller ekologisk).
 • Spenaten rekommenderar jag att köpa fryst, men när det gäller blomkålen och fisken så kan du välja själv om du vill använda färsk eller fryst!
 • Om du använder frysta grönsaker så kan du spara tid genom att lägga dem i kylen dagen före för att tina (men det funkar alltså att tina dem samma dag i mikron/kastrull också). Fryst fisk däremot mår bäst av att tinas i kallt vattenbad 30 min – 2 h före tillagning (beroende fiskfiléernas tjocklek o.s.v.).
 • Mängden blomkål, fisk och spenat i receptet är inte satt i sten, köper du spenat eller fisk i två stycken 400 grams förpackningar så är det också okej såklart, det kommer bara ge några färre gram protein/måltid.
 • För att göra blomkålsmoset behöver du antingen en stavmixer, en blender eller en mixer. Oumbärligt i köket för mer än detta recept – min egen favorit som går varm här hemma (ej spons) heter ”Braun MultiQuick 9 stavmixer MQ 9087X Gourmet” och innehåller ALLT du behöver!
 • Jag tycker att hollandaisen blir absolut godast med riktigt smör, men om du äter strikt paleo/AIP eller är mjölkproteinallergisk så funkar det att använda ghee. Ghee är klarifierat smör där man silat bort mjölkproteinet, en produkt som finns i de flesta välsorterade matbutiker (står i rumstemperatur).
 • Spara äggvitorna från hollandaisen i kylen och använd i dina pannkakor/sramble/smoothie (2 äggvitor kan bytas ut mot 1 ägg).

 

 

Mammas fiskgratäng med hollandaise och kokta morötter

Portioner: 8

Tid: ca 75-90 min

Gör så här:

 1. Om du köpt fryst fisk: Lägg fisken (i sin plastförpackning) i vattenbad och ta fram de andra frysta grönsakerna (spenat och ev. blomkål) i rumstemperatur (se ”Viktiga noteringar”).
 2. För färsk blomkål: fyll en kastrull till 2/3 med vatten och lite salt, låt vattnet koka upp, och hacka under tiden blomkålen i buketter. När vattnet kokar lägger du i blomkålen och kokar ca 5-10 minuter, tills den mjuknat något.
  För fryst blomkål: om blomkålen inte tinat över natten, tina den i kastrull med några msk vatten, eller tina lite i taget i mikrovågsugn tills den mjuknat. Krama sedan ur lite vätska (du behöver inte krama ur all vätska) innan du lägger den tinade blomkålen i en bunke/blender/mixer.
 3. Om spenaten inte tinat: tina den i kastrull med några msk vatten, eller i omgångar i mikron precis som med blomkålen. Pressa sedan ur så mycket vätska du kan genom att lägga spenaten i ett durkslag/sil och trycka ur vätskan (med slev/sked/händer – you do you!).
 4. Sätt ugnen på 180 grader.
 5. Gör ditt blomkålsmos genom att mixa blomkålen med smör/ghee, kokosmjölk och kryddor, antingen med hjälp av stavmixer eller i en blender/mixer, tills någorlunda slätt (behöver inte vara helt lent).
 6. Lägg spenaten i botten på en större ugnsform, krydda.
 7. När fisken tinat kan du fördela den jämnt över spenaten, krydda.
 8. Klicka ut blomkålsmoset med en sked längs kanterna av formen.
 9. Ställ gratängen i mitten av ugnen och kör den ca 20-25 min (om du har en ugnstermometer så vill du att fisken ska ha en temperatur på ca 50 C).
 10. Under tiden, fyll en större kastrull till ca 1/3 med vatten och lite salt, låt koka upp.
 11. Skala morötter, dela i stavar och lägg i det kokande vattnet. Sänk sedan värmen till medellåg och låt morötterna sjuda ca 5-10 minuter (testa motståndet med gaffel).
 12. Gör hollandaisen genom att lägga i äggulor, vatten, citronsaft och kryddor i en kastrull. Vispa medan du hettar upp allt på medellåg värme.
 13. När du börjar få upp lite värme, ha i EN kub av smöret/gheen i taget medan du konstant vispar. Såsen får INTE koka, men måste ha viss värme för att det ska tjockna (om den inte tjocknar: vispa mer/höj värmen försiktigt/ha ev. i lite mer smör/ghee).
 14. Servera fiskgratängen med hollandaisesås och kokta morötter. Toppa ev. din portion med en skvätt citron.

Ingredienser:

Blomkålsmos

 • 2 medelstora blomkålshuvuden / ca 900 g fryst blomkål
 • 1 msk smör/ghee
 • 1 dl kokosmjölk
 • 0,5 msk salt
 • 0,5 msk vitlökspulver
 • 1 tsk peppar
 • 1 tsk paprikapulver

Spenat

 • 900 g fryst spenat
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk peppar
 • 0,5 msk vitlökspulver
 • 1 tsk paprikapulver
 • 0,5 tsk vitpeppar

Fisk 

 • 1000 g vit fisk (torsk/sej/kolja)
 • Salt, peppar, paprikapulver
 • En skvätt citronsaft

Hollandaisesås

 • 3 äggulor
 • 2 msk vatten
 • 1 msk citronsaft
 • 0,5 msk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
 • 1 tsk salt
 • 0,5 tsk peppar
 • 1 tsk paprikapulver
 • 150 g rumstempererat smör/ghee

Tillbehör 

 • 1 kg morötter

Näringsvärde

Näring per portion:
Kcal: 386
Fett: 23 g
Kolhydrater: 12 g
Protein: 30 g

Andra varianter:

 • För keto: skippa morötterna till (kolhydratsinnehållet för själva gratängen är 4 g/portion), och dubbla mängden hollandaisesås.
 • Istället för att servera hollandaisen vid sidan så kan du, när fiskgratängen har ca 5 min kvar i ugnen, hälla såsen över fisken i mitten på gratängen och låta den gå med i ugnen.
 • Du kan välja att göra mos av andra rotfrukter, eller kanske blanda blomkålen med vanlig vit potatis för lite mer kolhydrater, om det ingår i din kost.
 • Dela upp gratängen i 6 portioner istället för 8 – det är en ganska kalorisnål rätt som ändå mättar bra, men inga problem om du vill äta lite mer än 1/8 av gratängen alltså!
 • Du kan skippa morötterna som tillbehör om du vill, äta dem råa eller ugnsrosta dem om du gillar det bättre!
No Comments

Post A Comment