Warning: The magic method QodeWelcomePage::__sleep() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 37 Warning: The magic method QodeWelcomePage::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/framework/lib/qode.welcome.page.php on line 43 Warning: The magic method Bridge\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/themes/bridge/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: The magic method qodeNews\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/7/d/realfoodredhead.se/httpd.www/wp-content/plugins/qode-news/lib/shortcode-loader.php on line 26 RealfoodRedhead | Bananplättar

Bananplättar

Den absolut största anledningen till att jag fixat att äta paleo-kost sedan 2013 stavas: BANANPLÄTTAR!

Jag har älskat bananpannkaka i alla dess former sedan starten med paleo-kost, och i flera år (när vi bodde i Oslo) var våra söndagsfrukostar med bananplättar heliga. Sen insåg jag att jag ju faktiskt kan äta bananpannkaka i någon form varje dag till frukost om jag vill – det är ju faktiskt bra mat!

Bananplättarna tar snäppet längre tid än att göra än min snabba bananpannkaka – dock går de faktiskt nästan lika snabbt nu när jag har gjort dem (säkert) 100 gånger… Nu för tiden steker jag dessutom ALLTID i 2 stekpannor samtidigt (har du inte 2 mellanstora – välj din största!) och sätter på plattorna samtidigt som jag mixar pannkakan. Man lär sig sina knep… Att dubbla/trippla (som mest har jag lagat till 15 personer!) receptet går såklart lika bra, och som vanligt – att laga dubbelt så mycket tar inte dubbelt så lång tid! Vill du laga flera portioner bananpannkaka på kortare tid rekommenderar jag annars mitt recept på ugnsbakad bananpannkaka.

Eftersom plättarna tar lite längre tid att äta, och laga, så är det den perfekta helgfrukosten! Dessutom har jag bjudit på dem i otaliga sammanhang: födelsedagsbrunch, champagnefrukost på 17 maj i Norge, vid föreläsningar m.m. Alltid lika uppskattade!

Om du är okej med att äta plättar med händerna så är de dessutom toppen att ha med på bussen, tåget, eller flygplanet – de håller sig åtminstone några timmar i väskan och kräver egentligen inga tillbehör om du vill äta dem ”on the go”.

Vid långfrukostar kan du dock lyxa till det med tillbehör, mina favoriter är smör / bär / naturligt sötad sylt / kokosgrädde med varma bär / bacon / stekta kanel-äpplen/ hemgjord nutella… Dela gärna era favorit-tillbehör i kommentarerna!

Bananplättar

Portioner: 1

Tid: 20 min

Gör så här:

 1. Häll alla ingredienser i bunke och mixa med stavmixer.
 2. Hetta upp 1-2 stekpannor på medelhög värme med stekfett.
 3. Använd en vanlig, stor sked (matsked) och klicka ut smeten i stekpannorna. Försök få plats med så många som möjligt så går det snabbare (jag brukar få till ca 6-7 plättar på en medelstor stekpanna).
 4. Stek tills det bildas bubblor på ytan, då är de lätta att vända och har en fin gyllenbrun färg (tar några minuter första omgången, sedan går det på 30-60 sekunder). (se bilder ovan).
 5. Stek kort på andra sidan och lägg sedan över på tallrik, sänk sedan värmen till medelvarmt.
 6. Ät som de är, eller med smör/bär eller med tillbehören nämnda i texten.

Ingredienser:

 • 3 ägg (helst ekologiska)
 • 1 banan (medelstor/mogen)
 • Kanel, kardemumma och salt
 • 2 tsk stekfett (kokosolja/smör/ghee/olivolja)

Näringsvärde

Näring per portion (utan tillbehör):
Kcal: 430
Fett: 23 g
Kolhydrater: 24 g
Protein: 24 g

Andra varianter:

 • För lite mindre söta, men med ännu mer protein, ha i 4 ägg istället.
 • Droppa i några blåbär i varje plätt när du steker dem.
 • Lyxvariant: hacka mörk choklad och strö i lite i varje plätt när du steker dem.
 • Strö i hackade valnötter – banan och valnöt är en grym kombo!
 • Testa min snabba bananpannkaka eller min ugnsbakade bananpannkaka  istället.
 • Gör crepes/större pannkakor istället för plättar (ha då i ½ dl smet i pannan, snurra den lite lätt så smeten sprider sig, och vänd genom att försiktigt lossa kanterna när det bildas bubblor) – se bild nedan!

No Comments

Post A Comment