Kokos-scramble

En äggröra med kokossmak, som därmed går något åt det sötare hållet… Låter det konstigt?

Äggröra ses ju ofta som en ”savory” frukost, men lovar att det här blir riktigt gott! Passar också bra för er som försöker gå över från mer kolhydratrika, söta frukostar (mackor/yoghurt/gröt) till frukost med mer fett och protein (som därmed ger stabilare blodsocker).

Den här äggröran blir ganska mättande – så välj själv om du vill äta med 2 eller 3 ägg till. Jag förespråkar ju stabila frukostar, så jag gör den oftast med 3 ägg (vilket är vad näringsberäkningen längst ned utgått ifrån).

Något annat jag förespråkar är ju tuggmotstånd – så därför äter jag gärna äggröran med lite toppings, och en lagom mängd frukt!

 Viktiga noteringar:

  • Näringsvärdet är beräknat på ett ungefär och kommer variera lite beroende på val av frukt. Du kan såklart välja att skippa/byta ut tillbehören, eller ignorera mängd-angivningarna helt med!
  • Du kan antingen göra äggröran lös och krämig, eller lite hårdare för mer stekyta och tuggmotstånd. Jag föredrar faktiskt att steka denna lite hårdare än vanlig äggröra, men you do you!

 

Kokos-scramble

Portioner: 1

Tid: 10 min

Gör så här:

  1. Hetta upp matfettet i en stekpanna på medelvärme.
  2. Blanda alla ingredienserna i bunke med en vanlig visp.
  3. Häll i smeten i stekpannan och rör runt tills äggen börjat stelna (tar bara några min).
  4. Ät ihop med de beskrivna tillbehören, eller något av förslagen under ”Andra varianter”.

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1 msk riven kokos
  • Lite kanel och kardemumma

Tillbehör

  • 1 frukt (t.ex. 1 banan/äpple/1 dl bär)
  • (1 msk) rostade kokoschips
  • (0,5 msk) kakaonibs
  • (0,5 msk) nötsmör (tahini/mandel-/cashewsmör)

Näringsvärde

Näring per portion (inkl. tillbehör):
Kcal: 550
Fett: 37 g
Kolhydrater: 30 g
Protein: 25 g

Andra varianter:

  • Byt ut nötsmöret mot torrostade nötter eller frön.
  • Skippa det söta helt och byt ut kanel och kardemumma mot vitlök, salt, peppar och kanske rökt paprika? Ät med avokado och bladspenat för en ännu mer ”savory” frukost!

 

 

No Comments

Post A Comment