Rabarber- och jordgubbsglass med mandelsmul

Jordgubbar och rabarber måste väl ändå vara en av de mest somriga, fantastiska smakkombinationer? Så passa på att utnyttja de här svenska smakerna medan de finns att tillgå!

Om du är en av de som utesluter mejerier, eller bara velat ha ett nyttigare alternativ till glass, så har du säkert hört om nice cream! Ordet syftar till att det är en glass som varken innehåller mejeriprodukter, tillsatser eller socker – nice mot kroppen helt enkelt!

Nice cream görs vanligtvis på en bas av fryst banan i kombination med någon annan frukt, bär, kanske kakao eller någon annan smak. Kokosmjölk i brukar hjälpa till att göra glassen ännu mer krämig och len, men kan också uteslutas för den som vill.

När jag började äta paleo (och alltså utesluta mejerier och socker) hade inte nice cream helt slagit igenom ännu. Jag testade en del paleorecept på glass, men eftersom jag inte hade en glassmaskin så var det svårt att få en bra konsistens på glassen, som oftast var baserad på kokosmjölk och annan smaksättning. Många recept innebar att man skulle röra i den frysta glassen flera gånger i timmen medan den frös, plastfolie ovanpå för att bilda iskristaller, men ändå blev den inte helt hundra…

Så när jag upptäckte nice cream blev allt så mycket enklare – fryst banan är ju världens bästa grej för att få glassen naturligt krämig, även utan glassmaskin! Det går dessutom att variera i all oändlighet, med dina favoritfrukter, bär eller andra smaksättningar.

Men. Jag har aldrig varit en person som köper hem glass (typ Ben & Jerry’s), inte ens innan jag började äta paleo. Inte för att jag inte uppskattar det, utan för att jag, precis som alla andra abstainers där ute (läs mer om det här) har svårt att sluta äta något jag har framför mig, framförallt något som äts med sked ur en skål/förpackning och nästan helt saknar tuggmotstånd. Att äta en hel portion med nice cream har ju inte riktigt samma konsekvens som att äta en hel Ben&Jerry’s (vilket motsvarar ca 16 ägg energimässigt…), men jag kan ändå känna att jag bara blir sugen på nåt mer om jag snabbt häver i mig en skål nice cream.

För mig är då lösningen att addera toppings, precis som jag gör med mina smoothiebowls. Det bidrar med andra smaker och mer textur, vilket får mig att tugga det jag äter och därmed äta långsammare. Eftersom rabarber och jordgubbar för mig alltid associeras med paj, så har den här glassen fått ett härligt mandelsmul på toppen (och helt plötsligt blivit en efterrätt att avnjuta långsamt, även för oss abstainers!)

Viktiga noteringar:

 • Använd resten av den frysta bananen till någon av mina smoothiebowls, eller spara i frysen för nästa omgång nice cream!
 • Blanda/vispa mandelsmulet försiktigt så att du får en ”crumble” snarare än en kletig mandelmjölsdeg.
 • Se ”Andra förslag” längst ned om du vill byta ut frukterna mot något annat eller saknar någon ingrediens.

 

Rabarber- och jordgubbsglass med mandelsmul

Portioner: 4 Tid: 30 min+ 2 h i frys

 Gör så här:

 1. Dela bananerna i mindre bitar och lägg i frysen minst 2 h före tillagning.
 2. Hacka rabarbern i små bitar och lägg i en kastrull (spara ev. några små, tunna bitar för att ha som topping).
 3. Låt rabarbern koka upp (inget vatten i alltså, rabarbern innehåller vätska och mjuknar av värmen!) och låt sen koka några minuter tills bitarna mjuknat.
 4. Pressa ur vätskan från rabarbern med hjälp av en sil och låt den sen svalna.
 5. Medan rabarbern svalnar – gör mandelsmulet genom att blanda dess ingredienser i en bunke med gaffel eller visp (om du använder en visp – blanda försiktigt! Smöret ska inkorporeras men du vill fortfarande ha mandelsmulet lite klumpigt.
 6. När rabarbern svalnat – ta ut bananen ur frysen och mixa (med stavmixer/i blender) banan, rabarber, kokosmjölk och jordgubbar tills du har en glassliknande konsistens.
 7. Häll upp glassen i skålar och toppa med mandelsmulet, och kanske några bitar rabarber och jordgubbar.

Rabarber- och jordgubbsglass

 • 3 dl färska/frysta jordgubbar (+ ev. några till topping)
 • 1,5 fryst banan
 • 3 stjälkar rabarber
 • 0,75 dl kokosmjölk (kan uteslutas)

Mandelsmul 

 • 2 dl mandelmjöl
 • 1,5 msk kylskåpskallt smör
 • 1,5 msk lönnsirap/kokossocker
 • 1 nypa salt

Näringsvärde

Näring per portion:

Kcal: 334 kcal

Fett: 23 g

Kolhydrater: 23 g

Protein: 7 g

Andra varianter:

 • Halvera eller dubbla receptet efter behov.
 • Addera 0,5 dl riven kokos till toppingen, gärna rostad i en torr stekpanna för extra god smak.
 • Byt ut rabarbern mot mer jordgubbar, hallon, persika, mango, ananas, kiwi – you name it! Du kan också utgå från basen med banan och sedan ha i blåbär, kakao, eller kanske lakritspulver?
 • Byt ut smöret mot ghee eller kokosolja för en helt mejerifri variant.
 • Om du är nötallergiker – skippa mandelsmulet och toppa med annat, t.ex. kakaonibs, rostade kokosflingor, bipollen, eller någon annan nöt/frö som du tål.

 

2 Comments
 • Kristina Cederberg
  Posted at 15:51h, 26 juli Svara

  Hur gör man själva glassen då när man fryst banan och kokat rabarber?

  • Sofia Eklund
   Posted at 22:55h, 05 augusti Svara

   Hej och tack för uppmärksammandet – en rad hade försvunnit i instruktionerna! Nu är receptet korrekt (du mixar bara alla glassingredienser mha stavmixer eller en blender/mixer!) 🙂

Post A Comment