Lunchbowls med kyckling

*Lunchbowls-posterna uppdateras kontinuerligt med nya förslag inom varje protein-kategori*

 

Kyckling – något av det vanligaste protein vi tillagar, eller hur? Att äta kyckling blir mer och mer vanligt idag. Dels för att många tycker det är enkelt att komma på mat att laga med kyckling, dels för att många försöker tänka på miljö och hälsa, och därmed hellre äter kyckling framför rött kött.

När jag själv försöker tänka på miljö och hälsa, så väljer jag däremot rött kött framför kyckling. Varför? Jo. för att rött kött för det första är mer näringsrikt. Jag försöker äta så mycket gräsbeteskött som möjligt, och i vart fall ekologiskt. Eftersom nötkreatur äter gräs innehåller nötkött mer omega 3 (framförallt de som är helt gräsbetes), jämfört med kycklingen som får foder (oftast spannmål/soja) vilket då ger mer omega 6 (och vi vill helst ha mycket omega 3 – lite omega 6.) Dessutom innehåller rött kött mer järn, något som jag, och många andra kvinnor, behöver vara noga med att få i oss mer av för att inte få järnbrist. (Sen är faktiskt inte rött kött nödvändigtvis dåligt för varken hälsa eller miljö som det framställs idag, men det tar vi en annan gång…).

Sedan jag började välja mestadels ekologiskt/gräsbetes-kött, så har jag dragit ned på kycklingen än mer. Det är helt enkelt svårare att få tag i eko-kyckling, och den har generellt sett ett dyrare kilopris än att t.ex. köpa gräsbetes-nötfärs. Helst väljer jag reko-kyckling, och tillagar en hel kyckling i ugn, för att få ett okej pris på ekologiskt kycklingkött. Det händer att vi ibland köper vanlig, svensk kycklingfilé också (för ja, det är ju det lättaste att laga vissa maträtter med), men jag försöker att inte äta det alltför ofta.

Det har dock kommit ett nytt, superbra alternativ, som gjort att det blivit en del kyckling-lunchbowls: hönsfärs från New generation chicken. Helt ekologiskt, och de som står bakom företaget är superhärliga människor ifrån Skåne med grymma visioner! Vi har turen att hitta deras produkter på vårt Hemköp (Stigbergstorget i Göteborg) MEN numera finns de även på Mathem och Mat.se! Deras hönsfärs har räddat många luncher för oss, så genom att variera denna, hel reko-kyckling, och (då och då) vanlig svensk kyckling kan du hitta smarta sätt att få in lite kyckling i dina luncher också!

Pulled reko-kyckling blandad med chilimayo, ugnsrostade morötter och sparris, bladgrönsaker och kimchi.

Ugnsstekt kycklingfilé med kokt broccoli, ugnsrostade gulbetor och polkabetor, bladgrönsaker och chimichurri.

Krämig tacokryddad hönsfärs med ugnsrostade morötter och zucchini, ångad grönkål, skivad paprika, bladgrönsaker, och avokado med limejuice, salt, peppar och chiliflakes.

Kycklingfilé med ugnsrostad paprika och vitkål, bladspenat, och avokado med limejuice, salt och peppar.

Krämig hönsfärs med ugnsrostade rödbetor och sötpotatis, bladgrönsaker, avokado med limejuice, salt och peppar, och persilja.

 Kycklingfilé med ugnsrostad broccoli, kokta rödbetor, ugnsbakad sötpotatis, bladgrönsaker, och chimichurri. [

Krämig tacokryddad hönsfärs med ugnsrostad paprika och brysselkål, stekta morotsnudlar, bladgrönsaker och aioli.

No Comments

Post A Comment