Drömtårta-snurror

Jag har alltid älskar drömtårta, jag menar hur kan någon motstå kombinationen choklad och smör?! Föredrar faktiskt drömtårta framför rulltårta, så mycket att jag beställde det på ett café på någon sommar sen (trots gluten!). Blev dock besviken då – den var inte så god som jag mindes den… Därför har jag ganska länge haft en vision om att försöka återskapa den, så god som jag mindes den, men paleo-fierad.

Och eftersom mina kanelbulle-snurror blev så himla goda, var jag tvungen att utveckla receptet. Jag har nu hela 4(!) varianter av mina snurror – som alla är (glutenfria, sockerfria) varianter av klassikerna kanelbullar, drömtårta, rulltårta och pepparkaks-cheesecake!

Eller nja, det här receptet är ju faktiskt inte helt paleo. Det innehåller nämligen smör, eftersom smör är en av huvudkomponenterna i drömtårtan. Precis som på kanelbulle-snurrorna har jag alltså valt att behålla smöret i receptet. Jag äter ju dock inte 100% paleo, och smör är något jag själv återinförde ganska tidigt, vilket aldrig gett problem för dig.

Men självklart kan du göra dessa även om du vill undvika smör – gör då fyllningen med kokosolja istället. Smaken kommer inte bli helt densamma (kokoskräm istället för smörkräm) men kan bli god på sitt sätt! Du kan också använda crepesen med andra kombinationer – se ”Andra varianter”.

Viktiga noteringar:

  • Crepesen kan vara lite svåra att rulla, men det gör inget om de spricker lite (tycker jag). För bäst rullning – stek dem inte för hårt (då blir de stela). När du vänder crepesen första gången avgör här – vänder du för tidigt kommer den gå sönder, vänder du för sent blir den hård. Stek på medelhög värme (jag växlade mellan 3-4 utav 6), håll koll, och stek bara kort på sida 2 för bäst resultat!
  • Vill du hellre göra dem mer traditionellt (lång rulle istället för snurror) så går det bra att göra smeten i långpanna, låta svalna, fylla och rulla efteråt. Läs instruktionerna i texten till kanelbulle-snurrorna – där förklarar jag hur man gör denna varianten (som går snabbare men inte riktigt blir lika mjuk och saftig).
  • Kopiera inte receptet på crepesen direkt från kanelbulle-snurrorna då måtten är modifierade här, läs noga!
  • Det går utmärkt att halvera hela receptet om du inte vill laga så många snurror.
  • Näringsberäkningen är beräknad per snurra, så du avgör själv hur mycket du vill äta. Detta är ett ganska energitätt recept p.g.a. smöret, så det kan vara bra att ha en plan om mängd. De blir ju dock mindre än vanliga bullar/ en bit drömtårta, så 2-3 per portion brukar kännas som en lagom mängd.

 

Drömtårta-snurror

Portioner: ca 18 snurror

Tid: ca 75 min

Gör så här:

  1. Vispa alla ingredienser i en bunke (börja med de våta ingredienserna, vispa, och addera sedan de torra).
  2. Låt stå 10 min så kokosmjölet får suga upp lite vätska.
  3. Hetta upp en mindre stekpanna med smör på medelhög värme.
  4. Häll i 1/2 av smeten, lyft stekpannan och låt smeten flyta ut (så att du får en större cirkel)..
  5. Stek ca 1-2 min, vänd crepen och stek ca 15 sekunder till på andra sidan, lägg sen crepen på en tallrik (stek tills de går att vända men inte för hårt, då blir de stela och svåra att rulla!) 
  6. Fortsätt tills smeten är slut, fyll ev. på med smör/annat stekfett vid behov.
  7. Låt crepesen svalna ca 15 min (gör smörkräm under tiden) innan du brer på fyllningen.
  8. Gör smörkrämen genom att blanda/vispa alla ingredienser (ha i äggulan sist när allt annat redan är vispat) i en bunke/skål.
  9. Lägg en crepe på en tallrik, bred på ca 0,5 msk av fyllningen i ett vågrätt ”streck” tvärs över crepen.
  10. Rulla crepen så tight du kan (som en pannkaka), rulla sedan ihop till en snurra. Försök vika in crepen under för att fästa (lite svårt, jag vet…)
  11. Ät och njut! Förvara i kylen (mikra då ev. 5-10 sek så de mjuknar, försiktigt så inte smöret smälter helt).

Ingredienser:

Choklad-crepes

  • 6 ägg
  • 2 dl kokosmjölk
  • 3 msk kokosmjöl, silat i smeten
  • 6 msk (0,8 dl) kokossocker
  • 2 msk kakao
  • 0,5 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk smält smör + 1 msk smör att steka i (kan bytas ut mot kokosolja)

Smörkräm

  • 75 g rumstempererat smör
  • 0,5 dl kokossocker
  • 0,5 tsk vaniljextrakt (kan uteslutas)
  • 1 äggula

Näringsvärde

Näring per snurra:
Kcal: 148
Fett: 10 g
Kolhydrater: 11 g
Protein: 3 g

Andra varianter:

  • Gör chokladcrepes och ät som lyxfrukost ihop med kokosgrädde och jordgubbar, eller banan och rostade kokoschips…
  • Använd (rumstempererad) kokosolja istället för smör för kokoskräm.
  • Om du tycker att rullandet är svårt eller att de inte riktigt håller ihop så kan du bara rulla dem en gång, och istället för att snurra ihop till en snurra, skära rullen i bitar (som om du gjorde en pannkaksrulle).
  • Gör kanelbulle-varianten av detta recept: kanelbulle-snurror!
  • Gör rulltårta-varianten av detta recept (med hallon-chiasylt och kokosgrädde): rulltårta-snurror!
  • Snart jul? Gör en pepparkaks-cheesecake i snurrform, d.v.s. mina pepparkaks-snurror!

 

No Comments

Post A Comment