Kanelbulle-snurror

Mjuka, smöriga, väldoftande kanelbulle-snurror…

Egentligen är jag ju anti alla dessa ”kanelbullens/kladdkakans dag” – behöver vi verkligen fler dagar att äta socker på? MEN – så insåg jag att jag faktiskt inte hittat något bra substitut till kanelbullar (en utav få gluten-grejer som jag verkligen kan sakna ibland). De recept jag testat på paleo-kanelbullar har varit sådär, enligt mig, med bullar som antingen är lite hårda, torra, eller mer amerikanska än svenska. Så lagom till kanelbullens dag i år började jag fundera på om jag kunde hitta på ett eget recept…

Det blev inte direkt bullar, men, genom att göra crepes som ”deg” kunde jag få snurrorna sådär mjuka som när riktiga kanelbullar är nybakta, samtidigt som jag kunde ha i den krämiga kanel-smörfyllningen… Se på bilderna nedan hur jag stekte crepesen för att sedan bre på fyllningen när de svalnat (och läs receptet noga!)

För dig som vill göra en lite snabbare, enklare variant av receptet så kan du också:

Göra smeten och hälla i en långpanna med bakplåtspapper, baka i ugnen på 200 grader i 15-20 min, låt svalna minst 15 min, och smör sedan på fyllningen. Du rullar sedan degen till en rulle och skär i bitar ca 15 bitar, precis som med vanliga kanelbullor. Snurrorna blir inte riktigt lika mjuka och saftiga då, men helt ok som snabb-alternativ! Väljer du detta alternativ – skippa steg 3-7 och 9-10! Här nedan ser du hur resultatet från långpannealternativet:

 

Viktiga noteringar:

  • Vill du ha bullarna helt paleo så får du skippa smöret! Detta kan då bytas ut mot kokosolja, då smakar de såklart mindre ”riktiga” kanelbullar eftersom man går miste om smör-smaken, men goda blir de nog oavsett! You do you!

Kanelbulle-snurror

Portioner: ca 14 st snurror

Tid: ca 70 min

Gör så här:

  1. Vispa alla ingredienser i en bunke.
  2. Låt stå 10 min så kokosmjölet får suga upp lite vätska.
  3. Hetta upp en mindre stekpanna med smör på medelhög värme.
  4. Häll i 1/2 av smeten, lyft stekpannan och låt smeten flyta ut (så att du får en större cirkel).
  5. Stek ca 1-2 min, vänd crepen och stek ca 15 sek till på andra sidan, lägg crepen på en tallrik.
  6. Fortsätt tills smeten är slut, fyll ev. på med smör vid behov.
  7. Låt crepesen svalna ca 15 min medan du gör fyllningen.
  8. Blanda/handvispa alla ingredienser till fyllningen i en mindre bunke/skål.
  9. Lägg en crepe på en tallrik, bred på ca 1/2-1 msk av fyllningen i ett vågrätt ”streck” tvärs över crepen.
  10. Rulla crepen så tight du kan (som en pannkaka), rulla sedan ihop till en snurra. Försök vika in crepen under för att fästa (lite svårt, jag vet…)
  11. Om du vill toppa med mandlar – torrosta dessa genom att hetta upp en varm, torr stekpanna på hög värme, släng i mandlarna och rosta tills de fått färg (ca 5 min – håll koll!). Hacka mandlarna och strö sedan över kanelbullarna.
  12. Ät direkt eller förvara i kylen. Om du inte äter direkt: ät kalla rätt från kylen eller lägg i mikrovågsugnen ca 10-15 sekunder före servering för att göra de mjuka igen (men var försiktig så att inte smöret smälter för mycket!)

Ingredienser:

Crepes

  • 6 ägg
  • 2 dl kokosmjölk
  • 3 msk kokosmjöl, silat i smeten
  • 2 msk kokossocker
  • 1 msk kardemumma
  • 2 msk smält smör + 1 msk att steka i
  • En nypa salt

Fyllning

  • 75 g rumstempererat smör
  • 0,5 dl kokossocker
  • 1 tsk vaniljextrakt (kan uteslutas)
  • 1 msk kanel

Tillbehör

  • 3 msk torrostade mandlar (valfritt)

Näringsvärde

Näring per snurra:
Kcal: 159
Fett: 13 g
Kolhydrater: 6 g
Protein: 4 g

Andra varianter:

  • Om du tycker att rullandet är svårt eller att de inte riktigt håller ihop: rulla dem bara en gång, men istället för att sen snurra ihop till en snurra, skär rullen i bitar (som om du gjorde en pannkaksrulle)!
  • Strö de rostade mandlarna i fyllningen om du vill ha mer crunch inuti (eller uteslut dem helt – inget måste!).
  • Gör mina drömtårta-snurror eller rulltårta-snurror – samma princip med crepes och fyllning, men denna gång en take på klassikerna drömtårta och rulltårta!

 

No Comments

Post A Comment