Veckans Hälsopromotion: Allt du inte vill veta om odlad lax

När jag utbildade mig till kostvetare så läste jag en kurs i Livsmedelsvetenskap, där en föreläsning från sjömatsfrämjandet ingick (efter att ha varit uppe i ottan och gått på fiskeauktionen här i Göteborg – bara det en upplevelse!). På den här tiden (för ca 3 år sedan) hade jag just lärt mig att tycka om lax, och åt det så fort jag fick tillfälle. Både nyttigt och gott – och äntligen kunde jag följa rekommendationerna om att äta ”fet fisk minst en gång i veckan”.

Men eftersom jag, vid sidan om den kunskap jag tillgodosåg mig i skolan, också tog in mycket information från amerikanska podcaster, böcker, internet m.m., främst från ”paleovärlden”, så hade jag också hört lite här och var om att all lax inte var så hälsosam som den framstod. Att den där odlade laxen kunde vara problematisk för både hälsa och miljö. Jag tänkte dock att det kanske bara gällde amerikansk odlad lax, för i Sverige så anses ju den där odlade laxen vara superhälsosam?

Nu hade jag ju sjömatsfrämjandet framför mig – ett perfekt tillfälle att faktiskt få svar på hur det ligger till med den lax vi äter! Men svaret gjorde mig besviken – föreläsaren sa att det inte var något att oroa sig för, odlingen är kontrollerad och säker, vi kunde alla äta odlad lax med gott samvete! Mina påföljande ”Men jag har hört att…?” slogs snabbt undan av föreläsaren, och som ni kanske vet – när man själv saknar kunskap är det svårt att ifrågasätta någon som uppenbarligen är expert på området…

Som tur är så är jag ju en otroligt ifrågasättande person (på gott och ont), så jag gick hem och sökte vidare, för jag kände mig inte helt övertygad om svaret. På flera ställen där man faktiskt fortfarande hävdade att odlad lax inte alls var speciellt nyttigt, hänvisade man till den franska dokumentärfilmen ”Er fisk sundt?”. Jag satte på den, och satt som uppslukad. Efteråt kände jag mig äcklad, arg, och besviken, för hur fasen kan man 1. Gå ut och rekommendera odlad lax som något hälsofrämjande och 2. Låta industrin se ut och få verka som den gör?!

Här är dokumentären för er som vill se, dock med norsk text (jag har bott i Norge och förstår norska, men om du hellre vill se filmen med engelsk översättning i tal så finns den här). ”Er fisk sundt?” skulle visat på SVT 2015 men stoppades p.g.a. det ”norska PR-maskineri som drog igång när filmen dök upp i tablån” (läs mer här). Suck.

Ungefär 18,30 min in i filmen så börjar de att ta upp den norska odlade laxen, så har du lite mindre tid – börja där och se det viktigaste!

Baserat på både filmen och på annan information om odlad lax, har jag valt att utesluta den odlade laxen från min kost sedan drygt 3 år tillbaka. I början tyckte jag det var superjobbigt (jag som just hade lärt mig att älska den där laxen!) men idag saknar jag den inte. Jag har hittat bra alternativ (jag kommer till det lite längre ned), och följande anledningar gör det ganska enkelt för mig att inte köpa hem varken gravad, varmrökt, eller fryst (odlad) lax från affären:

  • Odlad lax innehåller bara ca 25% av den mängd vitamin D som finns i vildfångad lax.
  • Vi har normalt sett alldeles för mycket omega 6 i vår kost, och därför är fet fisk som lax bra för att få i sig mer omega 3 (bättre balans/ratio mellan 3 och 6 är det vi är ute efter då resultatet av en bra balans = antiinflammatoriskt, mer om detta här!). Men då odlad lax matas med foder (soja och spannmål = mycket omega 6), blir ration skev ändå – slutresultatet blir alltså inte massa plus på omega 3-sidan!
  • Kemikalierna i laxfodret skadar och förstör havsbotten och ekosystemen där. Kemikalierna används främst för att skydda laxen mot havslöss (havslössen har blivit resistent mot de flesta pesticider, vilket gör att starkare och starkare medel måste användas som skydd…)
  • Kemikalierna ger också skador på fiskarna, som får missbildningar till följd av genetiska mutationer. Eftersom en hel del av den odlade laxen rymmer sprids mutationer (och sjukdomar) till vildfisk utanför.
  • Vildlax innehåller 5-7 % fett, medan odlad innehåller mellan 14-34% fett. Kemikalierna sätter sig i fettet = alltså blir odlad lax en ganska ”giftig” fisk. Man säger att de här gifterna ”troligtvis” inte skadar oss i liten mängd, men vi vet inte hur det kan påverka oss i längden (effekter på hormoner, bidragande till cancer samt utvecklande av diabetes har setts i en del studier…). Det främsta ”giftet”, Etoxikin, har gränsvärden för mängd som får användas för kött och grönsaker, men det saknas riktlinjer om hur mycket som får tillsättas i foder. Nu har dock EU beslutat att fasa ut Etoxikin som tillsats innan sommaren 2020, vilket ju är lite sent påkommet…
  • Fodret till odlad lax görs bl.a. av småfisk från Östersjön. Då det är ett av världens mest förorenade hav rekommenderas vi inte att äta fet fisk därifrån mer än en gång i veckan/inte alls för gravida. Men det är tydligen helt ok att ge det som foder till fiskar. ”Du är vad det du äter äter”.

 

Men vad finns det då för alternativ till odlad lax?
1. Vildfångad lax! (vilket är dyrare och ibland svårare att få tag i, I know, men vill du äta lax så…).

2. Chumlax/pinklax (vilket inte är ”riktig” lax men liknande o lite mindre fet, så tillaga försiktigare och med mer fett för kompensation!). Den brukar finnas i välsorterade matbutiker i frysdisken, och på t.ex. mathem eller mat.se.

3. Andra sorters fisk och skaldjur! Musslor, räkor och andra skaldjur, ostron, gös, kolja, hälleflundra, makrill, strömming, tonfisk, rödspätta… You name it! För både miljöns (för att inte bidra till utfiske) och hälsans (för att få i sig alla vitaminer och mineraler) skull bör vi äta både mager och fet fisk, njuta av de nyttiga skaldjuren, och försöka välja fisk från hållbara bestånd genom att se efter märkningarna som nämns lite längre ned i denna text!

Vi har faktiskt i övrigt riktigt bra fisk i Sverige så våga prova nåt nytt, både för hälsan och miljön! Är du osäker på hur du tillagar en fisk – googla! Eller ännu bättre, köp fisk från fiskavdelningen eller fiskbilen, och fråga de bakom disken hur du bäst tillagar det du tänkt köpa!

Här en av mina lunchbowls med fisk: ugnsbakad chumlax (med smör och ingefära, salt, peppar och gurkmeja), kimchi, zucchini, rädisor, stekta morotsnudlar, avokado och bladgrönsaker!

Uppdatering: Har sjömatsfrämjandet då ändrat sina ståndpunkt om odlad lax, såhär 3 år senare?

deras hemsida är det här allt jag kan hitta om odlad lax: ”Fördelen med den odlade laxen är att den håller jämn kvalitet året runt. Den kan möjligen få kritik för att ibland vara för fet”. Inget om någon av alla de negativa saker jag nämnde ovan… Inte heller Livsmedelsverket verkar se några problem med att äta den odlade laxen. Däremot rekommenderar de alltid konsumenterna att köpa miljomärkt fisk, men den odlade laxen de flesta köper saknar ju i princip alltid miljömärkning? WWF är mer restriktiva, i deras fiskguide klassas odlad norsk lax som gult (enligt trafikljus-systemet, där gult står för ”var försiktig”), och även de uppmuntrar till att alltid välja miljömärkt fisk.

Kort guide till miljömärkning av fisk:

  1. KRAV: fisken kommer från stabila bestånd och har inte höga halter av giftiga ämnen, fisket förstör inte ekosystemet och båtarna är miljöanpassade.
  2. MSC: vild fisk och hållbart fiske (internationell märkning).
  3. ASC: märkning för odlad fisk, men där odlingen tar hänsyn till djuromsorg, biologisk mångfald och tar socialt ansvar.

 

Som alltid uppmuntrar jag till medvetna beslut – och att vi lägger mest kraft vid det vi gör den största delen av tiden. Så om (odlad) lax är något du äter ofta eller är din enda källa till fisk, kanske du kan börja fundera på att testa andra sorters fisk (eller köpa miljömärkt lax). Själv har jag inte köpt hem lax sen den där dagen då jag satte mig ner och såg dokumentären, men har vid en handfull gånger ätit lax ute, eller när jag blivit bjuden på middag. Oavsett om du går cold turkey med den odlade laxen eller om du bara försöker minska din konsumtion, så hoppas jag att den här texten gjort att du framöver kan ta lite mer medvetna beslut. Och om du tycker det är svårt att laga fisk – här hittar du alla mina recept på hemsidan! 

No Comments

Post A Comment