Frittata med prosciutto och bladspenat

1 stekpanna – 4 näringsrika frukostar!

Frittata är en sån där superbra frukost om man inte har tid att stå i köket varje morgon för att steka pannkakor eller mixa en smoothie. Du kan laga flera portioner på en gång (4 i det här fallet!) och det funkar lika bra att ta med sig, frysa in, eller kanske äta som mellanmål?

Så vem passar den här frukosten för?

Eftersom den är fylld med bra fetter och protein, så är det den optimala vardagsfrukosten. Frittatan ger ett stabilt blodsocker och är perfekt för dig som vill komma bort från sockerberoende eller humörsvängningar. Om du äter den som den är, utan avokado eller mayo till, kan det dock vara smart att äta en större portion (t.ex. 1/3 av frittatan istället för 1/4) för att få i dig tillräckligt till frukost.

Det bästa med frittatas är ju också att du i princip kan slänga i vad som helst! I det här receptet använder jag bladspenat, paprika och prosciutto, men jag uppmuntrar dig (som vanligt) till att experimentera med andra grönsaker, att slänga i rester från gårdagens middag, byta ut proteinet eller kanske göra den hel-vegetarisk?

Inte är den svår att göra heller – bara att blanda ingredienserna, lägga över i stekpanna, och sen sköter den sig själv i ugnen!

           

Viktiga noteringar:

 • Se till att använda en stekpanna med stålhandtag – INTE PLAST, om du gör den i ugnen! Se mer instruktioner i receptet om du väljer att göra den i ugnsform istället.

 

 

Frittata med prosciutto och bladspenat

Portioner: 4

Tid: 15+ 25-30 min

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 170 C.
 2. Knäck äggen i en bunke.
 3. Ha i kokosmjölk och kryddor, vispa sedan allt samman.
 4. Hacka grönsakerna och släng i bunken, blanda.
 5. Ta fram en stor stekpanna som INTE har plasthandtag (om du bara har stekpannor med plasthandtag – tag fram en rektangulär ugnsform eller en långpanna. Gör du frittatan i långpanna blir den dock tunnare, så minska tiden med 5-10 min).
 6. Smörj stekpanna/form med kokosolja/ghee/smör och häll sedan i frittata-blandningen.
 7. Lägg på prosciutton i bitar så att det täcker hela stekpannan (om jag inte får tag i ekologisk skinka brukar jag ta bort lite av fettet, men ni gör som ni vill här!).
 8. Sätt in stekpannan i mitten av ugnen med handtaget utåt.
 9. Baka i ugnen i ca 20-25 min, tills frittatan satt sig och fått fin färg.
 10. ANVÄND GRYTLAPP/HANDDUK när du tar ut frittatan – glöm inte bort att handtaget på stekpannan är varmt nu!
 11. Skär i 4 tårtbitar (om du gjort den i stekpanna) och låt svalna innan du förvarar i kylskåp eller frys in.
 12. Ät med t.ex. avokado eller chilimayo, och gärna lite extra bladgrönsaker!

Ingredienser:

 • 12 ägg
 • 3 msk kokosmjölk (mina favoriter är den här eller den här)
 • Kryddor (salt, peppar, vitlök – ta vad du gillar!)
 • 4 dl (ca 60 g) babyspenat, grovhackad
 • 1 paprika, skuren i bitar
 • 80 g prosciutto crudo (eller parmaskinka)
 • 1 tsk kokosolja/ghee/smör

Näringsvärde

Näring per portion (utan tillbehör):
Kcal: 350
Fett: 24 g
Kolhydrater: 2 g
Protein: 28 g

Andra varianter:

 • Byt grönsaker: Broccoli, blomkål, zucchini, riven morot/sötpotatis, aubergine, sparris, lök… Byt ut babyspenaten mot ruccola, grönkål eller kanske mangold – möjligheterna är oändliga! Vill du använda frysta grönsaker så tina dem lite först, medan råa, grövre grönsaker kan behöva tillagas en stund i stekpannan innan du häller över äggblandningen.
 • Byt protein: Släng i rester från gårdagens middag, som lite kyckling, pulled pork eller köttfärs. Använd en annan sorts skinka, ha i korv med hög kötthalt – ett ypperligt tillfälle att minska matsvinnet och använda upp de där tråkiga resterna i kylen!
No Comments

Post A Comment