Olivoljerostade pumpafrön

Olivoljerostade pumpafrön, eller ska jag kalla dem… mini-popcorn?

Ett nyttigt snacks som funkar lika bra som topping på maten, som till fredagsmyset! Förutom att de är supergoda (och faktiskt smakar lite popcorn), så är de också en grym källa till näring! Visste du att pumpafrön innehåller massa vitamin E, fosfor, järn och magnesium, och även lite grann av zink, kalium och olika B-vitaminer?

Men – det här receptet kom egentligen till för att jag hatar mat-svinn. Vilket det ju är, när man under pumpasäsongen lagar mycket pumpa av olika slag, men slänger bort de här värdefulla fröna! Oavsett om du lagar vanlig-, spaghetti- eller butternut-pumpa (kanske gör du det här receptet) så kommer du att få kärnor över. Nästa gång, följ receptet nedan för mindre matsvinn, och mer nyttiga snacks i kylen!

För er visuella läsare – här kommer steg-för-steg-bilder:

Skölj – torka – blanda med olja och kryddor – sprid ut på plåt och rosta!

Viktiga noteringar:

 • Du kan såklart göra detta receptet med pumpafrön som du köpt färdiga också – de måste inte ha kommit från en pumpa du lagat själv!
 • Om du har tid – blötlägga gärna fröna först! Läs min guide till att blötlägga nötter och frön (följ då stegen för blötläggning, och fortsätt sedan med detta recept).
 • Näringsberäkningen är angiven i msk – 1 dl ger ca 7 msk.

Olivoljerostade pumpafrön

Portioner: ca 1 dl

Tid: 1-8 h

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 190 grader
 2. Gröp ur din pumpa med en sked för att få ur pumpakärnorna.
 3. I en sil – skölj igenom kärnorna i ett durkslag/sil och separera dem från ”pumpaköttet”, släng detta. Skölj igenom en extra gång för att få bort den lite hala konsistensen.
 4. Lägg på en plåt med en handduk och låt torka, lägg ev. en extra handduk/hushållspapper över för att torka ytterligare. Vänta tills de är helt torra innan nästa steg.
 5. Lägg i en skål och blanda med olivolja och kryddor.
 6. Sprid ut kärnorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 5-15 min, håll koll och rör runt var 5:e minut. De är klara när de är krispiga och torra.
 7. Förvara i en lufttät burk i kylen.

Ingredienser:

 • 1 dl pumpafrön (från 1 pumpa: vanlig/butternut/spaghetti/annan)
 • 1 msk olivolja
 • Salt
 • andra kryddor: chili, vitlök, spiskummin

Näringsvärde

Näring per msk:
Kcal: 73
Fett: 6 g
Kolhydrater: 1 g
Protein: 2 g

Andra varianter:

 • Variera kryddorna! Jag gillar dem med bara olivolja och salt, men de är också goda att göra lite starka med chili och vitlök, eller lite orientaliska med spiskummin.
 • För en sötare variant: följ receptet på mina honungsrostade nötter men byt ut mot pumpafrön!
 • Öka/minska receptet baserat på den mängd frön du har, bara att dubbla olivoljan om du skulle ha 2 dl frön!

 

No Comments

Post A Comment