Honungsrostade nötter

Söta, kryddiga, krispiga honungsrostade nötter…

Detta är faktiskt ett utav de första paleo-snacksen jag gjorde, ett recept som också är perfekt att bjuda på när man har folk hemma! Farligt beroendeframkallande dock – en gång gjorde jag dessa till en fest, fick en del rester kvar, och gick sedan och smååt i flera dagar på dessa nötter…

För någon med magproblem eller IBS så kan nötter vara lite känsligt, men du kan göra dem lättare att bryta ned genom att blötlägga dem före (läs mer under ”Viktiga noteringar”). Något jag lärde mig med tiden!

Blötlagda eller inte – det kan vara bra att begränsa mängden, även om det är svårt när nötterna står framme på bordet… Kolla näringsinnehållet längst ned och bestäm dig för en lagom mängd (normalt sett är en näve nötter/dag ganska lagom om man vill akta sig för alltför höga omega 6-nivåer, men som fredagsmys kanske man kan unna sig en liten större mängd, så länge ens mage säger ja!)

Dessutom – om du velar mellan chipspåsen/ostbågarna/jordnötsringarna, eller att göra dessa nötter… 1-0 i näring till detta alternativet, helt klart! Nötter är proppat med mineraler och vitaminer, något inte alla andra ”snacks” kan skryta med!

Välj dina favoritnötter: mandlar, pekan-, hassel-, cashew-, macadamia-, valnötter… Eller blanda – kanske lär du dig äta en ny sorts nöt genom detta recept?

Viktiga noteringar:

 • Om du vill blötlägga nötterna för att minska antinutrienter så behöver du förbereda detta senast ca 2-14 h före tillagning. Läs om hur du gör detta här.
 • Chilin tillför en härlig twist och gör att nötterna inte känns alltför söta. Anpassa mängden efter din smak: börja hellre med mindre om du är känslig, blanda med nötterna, smaka av och addera mer om det behövs. Det går också bra att utesluta chili helt.
 • Undvik jordnötter (läs varför här) och håll dig till andra nötter.
 • Näringsinnehållet varierar lite mellan olika nötter beroende på vikt. ½ dl lätta men stora valnötter innehåller naturligt mindre kalorier än tyngre, små mandlar. Spannet angivet är mellan valnötter och mandlar, medan hassel-, pekan- och cashewnötter ligger mittemellan dessa.

Honungsrostade nötter

Portioner: 4 dl

Tid: ca 20 min – 14 h

Gör så här:

 1. Om du vill blötlägga nötter och frön – gör detta 2-14 h före (beroende på nöt). Torka av nötterna noga innan du går vidare till nästa steg i så fall
 2. Sätt ugnen på 150 grader.
 3. Vispa äggvitan lätt med handvisp.
 4. Ta fram en liten kastrull, häll i honungen, hetta upp någon minut så att honungen löser sig.
 5. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i äggvitan.
 6. Häll i kryddorna i kastrullen (anpassa chilimängd, se ”Viktiga noteringar”), rör runt.
 7. Häll i nötterna i kastrullen och se till att de täcks av kryddblandningen (smaka ev. av).
 8. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 10-15 min (rör gärna om halvvägs och håll koll så inte nötterna bränns!)
 9. Ta ut nötterna och låt svalna helt, förvara sedan i kylen.

Ingredienser:

 • 4 dl naturella nötter
 • 1 äggvita
 • 2 msk honung
 • ½ msk chili
 • ½ msk kanel
 • ½ tsk ingefära

Näringsvärde

Näring per portion (0,5 dl):
Kcal: 153-217
Fett: 12-18 g
Kolhydrater: 7-9 g
Protein: 3-6 g

Andra varianter:

 • Variera kryddorna – ta bort, lägg till – hur kan du sätta din egen prägel på dessa nötterna?
 • Byt ut äggvitan och honungen mot kokosolja och kokossocker om du vill testa en annan sorts sötning.
 • Gör detta receptet med pumpafrön/solrosfrön istället (alternativt gör mina olivolje-rostade pumpafrön för ett saltare snacks!)

 

No Comments

Post A Comment